Video Protest al mamelor, în Piaţa Victoriei, faţă de OUG 3 în urma căreia scad veniturile din concedii medicale sau prenatale: Nu se încurajează natalitatea

Zeci de părinţi, unii însoţiţi de copii, s-au strâns, duminică, în Piaţa Victoriei, pentru a protesta faţă de OUG 3, de modificare a unor prevederi fiscale, oamenii susţinând că le scad veniturile obţinute în urma concediilor medicale sau prenatale.

2037 afișări

Părinţii au ţinut în mâini cartonaşe roşii, în semn de penalizare a guvernanţilor, susţinând că una dintre consecinţele ordonanţei este că pentru calculul CAS se elimină plafonul de 35%, iar CAS se calculează ca 25% din indemnizaţia de concediu efectiv primită de fiecare.

„Este o formă de protest împotriva părţilor din Ordonanţa de Urgenţă 3/2018, care priveşte concediile medicale, în care toţi bolnavii, mamele care intră în prenatal, sunt afectaţi, adică urmează să plătească 25% din ceea ce li s-ar cuveni, ceea ce este foarte mult. Legea a fost făcută, din ce înţeleg, ca cei din IT să primească drepturile luate, doar că nu s-a luat în calcul şi cum vor fi afectaţi ceilalţi care intră în concedii medicale. Şi sumele sunt extrem de mari. Personal, voi avea lipsă peste 800 de lei, în momentul în care voi intra în prenatal, peste două săptămâni. Nu pot să spun exact suma, salariul fiind confidenţial, dar anul trecut se plătea 115 lei, era o sumă fixă la CAS, acum s-a mărit - în inauarie a fost 364, urmând să crească la 25% din ceea ce ni s-ar cuveni. Este foarte mult. Vorbim şi de pacienţi bolnavi de cancer, de părinţi ai căror copii sunt în spitale şi trebuie să-şi ia concediu medical. Sunt nişte categorii afectate atunci când au nevoie. Nu este în regulă. S-a promis că se va rezolva problema, însă am zis să venim astăzi aici pentru a-i arăta domnului ministru că acei sub 3% nu sunt de ignorat. Sunt foarte multe mame, inclusiv din cele care sunt aici, care nu ştiau ce se întâmplă, au aflat de pe grupurile pe care am discutat”, a spus Andreea Dumitrescu.

O altă mămică, prezentă la manifestaţie cu copilul în vârstă de aproape doi ani, a spus că noile reglementări nu îi vor mai permite să beneficieze de concediu medical, dacă micuţul se va îmbolnăvi.

„Nu suntem de acord cu decizia Guvernului de a tăia din banii de concedii medicale, din concediile de îngrijire a copilului. Pe noi nu ne mai afectează acum, dar ne va afecta în cazul în care vom mai avea un copil sau în cazul în care copilul nostru se îmbolnăveşte. Atunci va trebui să stau în concediu medical. Deci nu-mi voi mai permite să stau în concediu medicla, pentru că voi lua mai puţini bani. Copilul rămâne cu bunica sau în alte condiţii, când ar putea să rămână acasă cu mama lui. Alta va fi formula de calcul şi sunt nişte bani în minus de care noi avem nevoie. Nu am făcut un calcul cam cât se va scădea, nu mă pricep foarte bine, dar din simulările făcute şi din ce am citit, e o sumă consistentă, nu sunt 10-20 de lei. Noi sperăm ca guvernanţii să se gândească mai bine şi să anuleze Ordonanţa, să rămână formula de calcul iniţială. Oricum ni se iau destul de multe contribuţii”, a spus Ramona.

„Sunt o viitoare mămică, mai am un copil. Pe mine momentan nu m-a afectat, pentru că nu am avut concediu nici prenatal, pentru că am lucrat până ieri, dar urmează să am. Impactul este semnificativ, nu mă aşteptam. Sincer, am fost luată prin surprindere de această nouă Ordonanţă. Protestez pentru că mi-aş dori să fie dată legea înapoi, măcar cum era înainte. Pentru cei care au şi rate, nu ştiu cum se vor descurca. Probabil eu mă voi întoarce mai repede în câmpul muncii, dar e un sacrificiu pe care îl fac în detrimentul copiilor. Ar fi fost mai bine să am această perioadă”, spune Valentina.

„De la 500 de lei pe lună, pentru un salariu de 3.000 de lei este foarte mult. Vorbim de primele luni de viaţă ale unui copil, când ai nevoie de pampers, de lapte praf, de lucruri prin care să asiguri măcar minimul necesar. Dacă nu se încurajează natalitatea, pe viitor va fi mai rău. Mă gândesc că ar fi descurajant - poate o mămică nu poate să asigure strictul necesar pentru copilul ei şi nu ştiu dacă mai are curajul să aducă pe lume un copil în România, pentru că nu poate să-i asigure minimul necesar. Am deja doi copii şi îl aştept pe al treilea. Nu îmi va fi uşor. Îi iubesc şi sunt sigură că ne vom descurca. Sper ca Guvernul să se focalizeze şi pe viitorul României şi nu doar pe ce-şi doresc ei. Sunt foarte dezamăgită, mi se pare că distrug tot ce s-a clădit din 1989 încoace”, a declarat altă mămică.

Protestul a fost organizat pe reţelele de socializare, organizatorii subliniind, în descrierea evenimentului: „Noua ordonanţă OUG 3/2018, care presupune a rezolva problema celor cu contract part time şi a celor angajaţi in IT, scade semnificativ veniturile persoanelor aflate în concediu medical. Pacienţi, mame ce intră în prenatal, părinţi ai căror copii sunt bolnavi etc. După OUG 3/2018, pentru calculul CAS se elimină plafonul de 35%, iar CAS se calculează ca 25% din indemnizaţia de concediu efectiv primită de fiecare. La o indemnizaţie de 3400 lei, în luna Ianuarie, o mămică a primit 3036 lei după ce a fost oprit CAS iar acum, în luna februarie, mămică a primit 2550 lei. Mai exact, i-au fost luaţi 486 lei. Acestea sunt efectele modificării Codului Fiscal”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici