- Home
- Social
- TIMIŞOARA, (10.12.2017, 13:40)
- Adriana Mit
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video RITUALURI de Crăciun din România. Tradiţiile de tăiere a porcului, păstrate în Banat. Animalul, pârlit cu paie şi spălat nemţeşte GALERIE FOTO
În mai multe sate din judeţul Timiş, tradiţiile de tăiere a porcului sunt, încă, păstrate, astfel că localnicii pârlesc animalul cu paie şi apoi îl spală după un obicei nemţesc, ridicându-l pe un suport. Gospodinele au început să prepare caltaboşi ori sângerete, transmite corespondentul MEDIAFAX.
2486 afișări
În satele din apropierea graniţei cu Ungaria, din judeţul Timiş, o parte dintre săteni încă taie porcul în mod tradiţional, astfel că, în luna decembrie, în aproape fiecare gospodărie este sacrificat un porc de Crăciun, iar din carne sunt preparaţi caltaboşi, sângerete, cârnaţi sau jumări.
Părintele Cezar Călin Cojocaru, preotul din localitatea Comloşu Mare, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că porcul este tăiat la primele ore ale dimineţii, iar apoi pârlit cu paie, pentru ca şoriciul să aibă un gust mai bun.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O bibliotecă din America acceptă poze cu pisici în loc de bani
-
Republica Moldova a expulzat un diplomat rus din cauza secţiilor de votare deschise în Transnistria
-
Preşedintele Vladimir Putin va vizita China în luna mai
-
Militarii europeni continuă să demisioneze, exact când NATO are nevoie de ei. Situaţia e prezentă şi în România / Statele occidentale discută despre stagiu militar obligatoriu
“Zona aceasta a Banatului de pustă este o zonă de interculturalitate, pentru că aici au trăit nemţi, unguri, sârbi şi români de-a lungul timpului şi atunci automat noi am împrumut lucruri făcute şi de unii şi de ceilalţi. Porcul se pârleşte cu paie, pentru că este mai fraged şoriciul. Se serveşte ţuică fiartă de dimineaţă, se mai bea şi un vin fiert pentru încălzire. Dar în acelaşi timp păstrăm şi un obicei nemţesc: porcul se ridică sus, pe un suport, pentru curăţarea lui. Încercăm să păstrăm tradiţiile, ceea ce a fost frumos şi bun de-a lungul timpului. La ţară încă se mai taie porcul tradiţional. În mod normal, sătenii îşi pregăteau în luna decembrie carnea pentru un an de zile”, a afirmat părintele Cezar Călin Cojocaru.
De asemenea, preotul bisericii ortodoxe din Comloşu Mare a spus că un alt obicei legat de tăierea porcului, care este pe cale de dispariţie, este cel al servirii cinei în gospodăria unui localnic de către mai mulţi vecini care participă la sacrificarea animalului.
“Ceea ce era frumos şi se mai păstrează doar pe alocuri este prietenia dintre vecini. Se adunau la cină vecinii, 20 de persoane erau la masă. Dacă astăzi era la mine, mâine la tine şi aşa era şi buna înţelegere între vecini şi prieteni. Lucrul acesta, din păcate, se pierde, pentru că intră această industrializare şi la noi. Porcul trebuie tăiat în gospodărie şi atunci omul nu mai are nevoie de 20 de oameni să taie un porc, ci se descurcă cu doi, trei oameni. Şi atunci lucrurile acestea se pierd automat”, a explicat Cezar Călin Cojocaru.
Totodată, în satele din apropierea graniţei cu Ungaria, din Timiş, încă se merge cu colinda. Cete de colindători îmbrăcaţi în costume populare merg la casele oamenilor cântând “Hai, gazdă, dă-ne ceva/ Ce te lasă inima/ Şi de-i mult şi de-i puţin/ Noi cu drag îţi mulţumim”.
“În urmă cu trei ani, am format un ansamblu de dansuri şi obiceiuri tradiţionale, iar umblatul cu colinda ne place cel mai mult. Anul trecut am făcut peste o mie de kilometri cu colinda. Mergem cu colinda şi în seara de Crăciun, colindăm la casele oamenilor şi până la cinci dimineaţa”, a mai precizat preotul din Comloşu Mare.
În data de 20 decembrie, în oraşul Jimbolia, din judeţul Timiş, va fi organizată cea de-a 17-a ediţie a Sărbătorii de Ignat, unde vor fi sacrificaţi mai mulţi porci. De asemenea, măcelari din Ungaria, Serbia şi România se vor întrece în pregătirea de preparate din carne, iar la final, toţi participanţii vor primi o porţie de gulaş din partea organizatorilor, Primăria Jimbolia.
“Pe data de 20 decembrie se sărbătoreşte tăierea porcilor la Jimbolia. Participă echipe din Ungaria, Serbia şi împrejurimi, iar produsele rezultate se duc la centrele de copii şi la căminul de copii din zonă. Fiecare măcelar face tot ceea ce ştie el cel mai bine: caltaboş, sângerete, cârnaţi, şunci”, a explicat Toth Gabor, viceprimarul oraşului Jimbolia.
Citește pe alephnews.ro: Nvidia lansează noul GPU „Blackwell” de ultimă generație. Cipul va revoluționa industriile de pretutindeni: „Poate transforma vorbirea în video 3D”
Citește pe www.zf.ro: Cea mai râvnită hartă: care sunt materiile prime critice care s-ar putea găsi în adâncurile României şi în ce zone? „Fiecare stat membru va trebui să se ducă pe teren şi să descopere resursele pe care le are. Datele vor fi publice pentru a atrage investitorii.“
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mai bogați în câteva secunde: O eroare la Banca Comercială din Etiopia le-a permis oamenilor să extragă sume uriașe de bani
Lovitură dură pentru salariaţii din România: Ce se întâmplă cu zilele libere din acest an ale angajaţilor
Cea mai nouă tehnologie robotică din lume în practica neurochirurgicală, implementată într-un spital din România. Cum s-a ajuns la această realizare
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar site-ul ei a picat din cauza cererii!
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:29
-
astăzi, 11:25