Video România şi-a luat RĂMAS BUN de la Regele Mihai. Peste 20.000 de oameni l-au aclamat şi aplaudat pe rege, în Bucureşti, de-a lungul procesiunii funerare/ Slujba de înmormântare la Patriarhie, în prezenţa invitaţilor străini

Regele Mihai este condus sâmbătă pe ultimul drum. În Bucureşti au loc ample ceremonii funerare, iar traficul rutier este restricţionat. Trupul fostului suveran a fost scos din Palatul Regal şi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului, după care, în semn de respect militar a fost aşezat pe un afet de tun şi dus la Patriarhie unde are loc slujba de înmormântare. Fostul suveran va fi înmormântat, în jurul orei 19.00, la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş unde va avea loc o slujbă scurtă.

12256 afișări

15.10 Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai este dus cu trenul regal la Curtea de Argeş, acolo unde va avea loc înmormântarea, la mănăstirea unde sunt îngropaţi Regele Carol I şi Regina Ana.

15.00 Cortegiul funerar a ajuns la Gara Băneasa. Cortegiul funerar a ajuns la Gara Regală Băneasa, de unde sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi dus la Curtea de Argeş. Mii de oameni au scandat şi aplaudat pe întreg traseul, de la Patriarhia Română şi până la gară.

La Gara Regală Băneasa, militarii Brigăzii 30 Gardă au preluat sicriul şi crucea şi vor parcurge drumul prin interiorul gării până pe peron, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie va da onorul şi va intona marşuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar.

14.35 Cortegiul funerar a trecut prin Arcul de Triumf

14.20  Străzile Capitalei sunt pline de oameni pe traseul pe care merge cortegiul. Cei prezenţi aplaudă neîntrerupt şi scandează "Regele Mihai", în semn de omagiu.

13.57 Sicriul a fost urcat în maşina mortuară şi se va îndrepta spre Gara Regală Băneasa de unde va fi transportat cu trenul la Curtea de Argeş, locul de veci al fostului suveran.

 

Familia regală a României salută înalţii oficiali prezenţi la ceremonii, printr-o strângere de mână şi îmbrăţişări.

13.50 Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui a fost scos din Catedrala Patriarhiei, în zgomotul asurzitor al clopotelor care marchează ultimul drum la procesiunile funerare ortodoxe. 

Participanţii la ceremonie parcurg pe jos traseul până la maşinile mortuare

13.20 O ultimă plecăciune în faţa sicriului regelui făcută de invitaţii la ceremonia de înmormântare. Familiile regale, demnitarii români şi străini ies apoi din Catedrală şi aşteaptă sicriul.

12.40 Începe slujba de înmormântare oficiată de IPS Patriarhul Daniel la Catedrala Patriarhală din Dealul Mitropoliei. Reprezentanţii familiilor regale ale Europei, regi şi regine, principi şi principese, participă de asemenea la ceremonie.

UPDATE 12.20 Cortegiul funerar a ajuns la Dealul Patriarhiei, în scurt timp urmând slujba de înmormântare oficiată de Patriarhul Daniel.

UPDATE 11.53 Peste 20.000 de oameni participă la funeraliile Regelui Mihai din Capitală

Oameni care se află pe traseul spre Patriarhie aplaudă în momentul în care cortegiul trece prin faţa lor.

Mii de flori albe au fost aruncate în faţa afetului de tun care transportă trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I.

În jurul orei 12.50 va avea loc slujba de înmormântare oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

UPDATE 11.20 A început procesiunea din Bucureşti dedicată înmormântării regelui, pe traseul Piaţa Palatului - Patriarhie. De pe margine se aruncă flori către sicriul regelui. Peste 6.000 de oameni se află pe traseul parcurs de cortegiul funerar prin centrul Bucureştiului. 

Miile de oameni care se aflau în Piaţa Palatului Regal, dar şi pe traseul spre Patriarhie, au aplaudat neîntrerupt în momentul în care cortegiul a trecut prin faţa lor. Mii de flori albe au fost aruncate în faţa afetului de tun care transportă trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I.

Cortegiul funerar traversează Piaţa Palatului Regal şi se îndreaptă pe Calea Victoriei până la Piaţa Naţiunilor Unite apoi spre Dealul Patriarhiei.

UPDATE 11.15 Trupul regelui purtat spre afetul de tun în aplauzele mulţimii. Oamenii adunaţi la funeralii l-au aclamat pe rege şi au strigat: Majestate, te iubim!, Monarhia salvează România! sau Regele şi patria. 

Trei detaşamente MApN sunt în formaţie pentru a-l onora pe fostul mareşal al Armatei Române în al doilea război mondial, regele Mihai.

UPDATE 11.05 Serviciu religios oficiat de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoţi.

Ulterior, afetul de tun tras de un vehicul militar vine încet spre catafalc. Se vor cânta marşuri funebre. Cei opt militari din Brigada 30 Gardă iau sicriul de pe catafalc şi îl aşază pe afetul de tun. Alt militar ia crucea şi se deplasează în faţa afetului de tun. După ce au pus sicriul pe afetul de tun, soborul de preoţi se grupează în spatele crucii şi în faţa afetului de tun.

Simultan cu purtarea sicriului către afet, Muzica Militară urmată de trei detaşamente ale MapN (58 de militari de la Forţele Terestre, 58 de militari de la Forţele Aeriene şi 58 de militari de la Forţele Navale) se aşază în formaţie pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareşal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în al Doilea Război Mondial.

UPDATE 11.00 Sicriul (cu stindardul regal şi Coroana de Oţel) a fost scos din Palatul Regal şi aşezat în Piaţa Palatului, în următoarea ordine: semnal de trompetă unic, un soldat care poartă crucea, clerul ortodox, sicriul purtat cei opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei şi Alteţa sa Regală Principele Radu. 

Sunt interpretate marşuri funebre. Au fost trase clopotele de la toate bisericile din împrejurimi.

UPDATE 10.30 Sicriul va fi scos în Piaţa Palatului. Reprezentanţii cultelor religioase şi invitaţii îşi iau rămas bun trecând prin faţa catafalcului unde este aşezat sicriul cu trupul regelui Mihai. 

 

UPDATE 10.05 Pregătiri pentru slujba religioasă din Sala Tronului

UPDATE 9.50 : Monarhi din mai toate casele regale din Europa sunt prezenţi la funeraliile regelui. Regele Juan Carlos I al Spaniei şi Regina Sofia a Spaniei, precum şi prinţul Charles sunt deja la Palatul Regal, în sala Tronului, alături de membrii Casei regale a României. Întreaga familie a regelui Mihai este reunită la funeralii.

La funeraliile Regelui Mihai I participă familiile regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franta, Prusia, Italia si Portugalia.

De asemenea, la funeralii vor fi reprezentate familiile imperiale din Rusia, Austria si Germania, Familia Mare Ducala de Baden, Familia Regala de Wurttemberg si Familia Princiara de Ligne.

Ce case regale sunt prezente la funeralii:
Majestatea Sa Regele Carl XIV Gustaf al Suediei
Majestatea Sa Regina Silvia a Suediei
Alteta Sa Regala Marele Duce de Luxemburg
Majestatea Sa Regele Juan Carlos I al Spaniei
Majestatea Sa Regina Sofia a Spaniei
Alteta Sa Regala Principele de Wales
Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al bulgarilor
Majestatea Sa Regina Anne-Marie a elenilor
Alteta Sa Regala Principesa Muna a Iordaniei
Alteta Sa Regala Principesa Astrid a Belgiei
Alteta Sa Regala Principele Lorenz al Belgiei
Alteta Sa Regala Principele Mostenitor Alexandru II al Serbiei
Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Ecaterina a Serbiei
Alteta Sa Regala Ducele de Braganza
Alteta Sa Imperiala si Regala Principele Georg al Prusiei
Alteta Sa Imperiala si RegalaArhiducele Karl al Austriei
Alteta Sa Imperiala si Regala Marea Ducesa Maria a Rusiei
Alteta Sa Regala Principele Mostenitor Leka II al albanezilor
Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Elia a albanezilor
Excelenta Sa Seicul Rashid bin Khalifa al Khalifa al Bahrein
Alteta Sa Regala Principesa Rym a Iordaniei
Alteta Sa Regala Marele Duce de Baden
Alteta Sa Imperiala si Regala Marea Ducesa de Baden
Alteta Sa Regala Principesa Irina a Greciei
Alteta Sa Regala Ducele de Vendome
Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducele Dominic al Austriei
Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducesa Emmanuella a Austriei
Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei
Baronul Hanns von Holzhausen
Baroana Alexandra von Holzhausen, doamna Ferch
Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducele Georg al Austriei
Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducele Martin al Austriei
Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducesa Katharina a Austriei
Alteta Sa Regala Principele Emmanuel Philibert de Savoia
Alteta Sa Regala Principele Nikolaos al Greciei
Alteta Sa Regala Principele Eberhard de Wurttemberg
ASR Principesa Chantal a Frantei
Baronul Francois Xavier de Sambucy de Sorgue
Alteta Sa Principesa Anne de Ligne
Cavalerul Charles de Fabribeckers
Principesa Tatiana Radzivill, doamna Fruchaud
Dr. John Fruchaud

UPDATE  La fostul Palat Regal din centrul Capitalei au sosit preşedintele Iohannis însoţit de soţia sa, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Restricţii de trafic în Capitală pentru funeraliile Regelui Mihai

Sâmbătă, traficul rutier va fi restricţionat între orele 08.00 - 14.00, pe Calea Victoriei, între Piaţa Victoriei şi Str. Ion Câmpineanu, precum şi pe străzile care acced în acest tronson, gradual în funcţie de numărul participanţior.

Începând cu orele 11.00, circulaţia va fi restricţionată ţi pe traseul de deplasare al cortegiului funerar către Palatul Patriarhiei, respectiv: Palatul Regal – Calea Victoriei – Spl. Independenţei – Bd. Unirii – Aleea Colina Bucuriei.

Torodată, începând cu orele 14.00, vor fi restricţionate ambele sensuri, gradual, în funcţie de viteza de deplasare, pe traseul de deplasare a cortegiului şi pe străzile care acced în acesta de la Palatul Patriarhiei către Gara Băneasa, respectiv: Aleea Colina Bucuriei – Pod Şerban Vodă – Bd. I.C. Brătianu – Piaţa Universităţii – Bd. Nicolae Bălcescu – Piaţa Romană – Bd. Lascăr Catargiu – Piaţa Victoriei – Bd. Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Bd. Constantin Prezan – Arcul de Triumf – Şos. Kiseleff – Piaţa Presei Libere – Şos. Bucureşti-Ploieşti – Fântâna Mioriţa - Gara Băneasa, precum şi pe Şos. Bucureşti-Ploieşti, între Piaţa Presei Libere şi Pasajul Băneasa şi Str. Tipografilor, între Şos. Bucureşti-Ploieşti şi Bd. Poligrafiei", transmite Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei.

De asemenea, sâmbătă, va fi restricţionat şi traficul pietonal, până la plecarea oamenilor, pe trotuarul aferent Muzeului Naţional de Artă a României de pe Str. Ştirbei Vodă şi Calea Victoriei, până în dreptul Bisericii Kretzulescu; începând cu orele 08.00, pe Aleea Colina Bucuriei, între Bd. Regina Maria şi Palatul Patriarhiei, precum şi pe Aleea Cristea Miron din Str. 11 Iunie, cu excepţia riveranilor.

Totodată, pentru ca activitatea din jurul Palatului Parlamentului să se desfăşoare fără probleme, Poliţia Rutieră anunţă că, în funcţie de numărul participanţilor, traficul rutier va fi restricţionat gradual pe : Bd. Unirii, între Bd. I.C. Brătianu şi Bd. Libertăţii; Spl. Independenţei, între Str. Halelor şi Pod Şerban Vodă; Str. Halelor către Spl. Independenţei şi Bd. Regina Maria, între Bd. Libertăţii şi Aleea Colina Bucuriei, cu excepţia tramvaielor.

Poliţiştii recomandă ca rute ocolitoare: Şos. Bucureşti-Ploieşti – Bd. Aerogării – Str. Cpt. Alexandru Şerbănescu – Str. Barbu Văcărescu – Şos. Ştefan cel Mare; Piaţa Presei Libere – Bd. Mărăşti – Piaţa Montreal – Bd. Mărăşti – Bd. Mareşal Alexandru Averescu - Bd. Ion Mihalache – Str. Buzeşti – Str. Berzei; Piaţa Victoriei – Str. Buzeşti – Str. Berzei.

Programul complet al funeraliilor 

La ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

La ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. Accesul presei este liber.

La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional.

De la ora 11.30 la ora 12.45, Cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.

De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală.

La ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

La ora 14.40, sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Majestatea Sa Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.

Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Piteşti (ora 16.46). Toţi cei care vor dori să aducă un ultim omagiu Majestăţii Sale Defuncte Regelui Mihai I sunt aşteptaţi în gara oraşului lor.

Sâmbătă, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeş, la ora 17.30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Catedrala Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş.

La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală. Prezenţa presei nu va fi permisă în cele două incinte, nici înainte, nici pe parcursul celor două ceremonii funerare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

Familia Regală anunţă mare doliu pentru 40 zile şi doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu şi doliul se referă la prezenţa publică a membrilor Familiei Regale.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici