Video Teodor Meleşcanu (MAE), al treilea ministru audiat la DNA în dosarul privind OUG 13: Un act necesar/ Nu cred că pică Guvernul Grindeanu din cauza asta

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, s-a prezentat marţi dimineaţă la sediul DNA pentru a fi audiat în dosarul deschis de procurori referitor la OUG 13 privind modificarea Codurilor Penale.

871 afișări

"(Avizul -n.r.) a venit în contextul transformării introducerii în legislaţia română a unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului Europei. Nu era de competenţa mea decât această prevedere. Am dat avizul pentru că se traduceau în legislaţia română directivele Parlamentului European şi Consiliului Europei, 216, 342", a declarat Teodor Meleşcanu.

Întrebat dacă părea un act menit să favorizeze anumite persoane, ministrul de Externe a precizat că nu se poate pronunţa "pentru că actele juridice nu se referă la anumite persoane, se referă la categorii de infracţiuni".

Teodor Meleşcanu a mai menţionat că, din punctul său de vedere, a respectat legislaţia.

"Ordonanţa era pe site de 10 zile, aşa că la un moment dat trebuia să intre pe ordinea de zi. Nu cunosc care e obiectul dosarului. Nu am avut nicio discuţie pe temă pentru că nu era de competenţa mea. Din punctul meu de vedere, în momemtul în care CCR a decis că a fost adoptată legal, din punctul acesta de vedere nu sunt probleme şi nu se poate interveni. În mod normal, orice aviz pe care îl dă ministrul de Externe se face pe baza unei analize în cadrul ministerului, care este semnată de persoanele competente. Responsabilitatea îmi aparţine mie pe problema includerii în legislaţia română a unor prevederi ale UE. Atât.- Şi pentru asta sunt gata să dau explicaţii. Consider că este un act necesar, întrucât CCR a declarat ca neconstituţionale unele prevederi de la infracţiunea de abuz în serviciu, era normal să se facă un efort pentrj a se adapta legislaţia la deciziile CCR. S-a adoptat la ceas de după amiază şi întârzierea şedinţei a fost determinată de aşteptarea avizului de la CSAT", a mai spus Meleşcanu.

Întrebat dacă se justifică urgenţa, ministrul de Externe a precizat: "În condiţiile în care avem un vid legislativ din cauză că în 45 de zile nu au fost puse în acord prevederile din Codul Penal cu cele ale CCR, da, consider justificată".

Meleşcanu a precizat că s-a consultat cu subalterni din minister cu privire la avizul pozitiv dat pe proiect.

Referitor la proteste, ministrul a menţionat că „este ideea de manifestaţii care nu au caracter politic evident şi care se fac pe baza unei mobilizării pe mijloacele de socializare. Nu există organizatori, nu există autorizaţii, nu exista nimic, dar oamenii îşi exprimă o anumită nemulţumire şi cred că în ţara noastră au dreptul să o facă".

Totodată, Teodor Meleşcanu a declarat că nu a semnat niciun protocol cu Ambasada Rusiei, în urma întâlnirii avute cu şeful misiunii diplomatice.

„N-am semnat nimic. Asta e problema lor, întrebaţi-i pe ei. Nu s-a semnat niciun protocol. E vorba de ideile, temele pe care Ambasada Rusiei le are în vedere în perioada următoare. Va trebui să vedem şi care e poziţia noastră”, a declarat Teodor Meleşcanu.

Anterior, pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la Bucureşti au apărut referiri la întrevederea dintre Teodor Meleşcanu şi ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, cu precizarea că "s-a discutat despre starea actuală şi perspectivele dezvoltării relaţiilor ruso-române în diferite domenii".

"Pe ordinea de zi următoare se află semnarea a trei documente importante - noul Program de cooperare în domeniul culturii, educaţiei, mass-media, sportului, tineretului şi turismului, un nou Protocol de cooperare în domeniul învăţământului pe perioada 2017-2022, între Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Federaţia Rusă şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice din România, precum şi Protocolul privind desfăşurarea unui concurs comun de proiecte de cercetare ştiinţifică între aceleaşi ministere", potrivit sursei citate.

Luni, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, s-a prezentat la sediul DNA pentu audieri în dosarul deschis privind ordonanţa de urgenţă 13 referitoare la modificarea Codurilor Penale. La ieşirea din sediul DNA, Carmen Dan a precizat că a dat declaraţii în faţa procurorilor în calitate de martor.

Joi, secretarul general al guvernului, Mihai Busuioc, a fost audiat în calitate de martor, în celaşi dosar, Secretariatul General al Guvernului fiind cel care se ocupă de organizarea şi pregătirea şedinţelor de guvern.

În aceeaşi cauză a fost audiată, miercuri, Graţiela Gavrilescu, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, aceasta având tot calitatea de martor.

În acelaşi dosar au mai fost audiaţi la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie procurorul Constantin Sima, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei, în calitate de martor în dosar, dar şi Oana Hăineală, procuror şi fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, tot în calitate de martor.

Procurorii DNA au deschis o anchetă ca urmare a unei sesizări primite după adoptarea OUG 13. DNA a cerut documente Ministerului Justiţiei privind persoanele care au lucrat la redactarea proiectelor.

Ordonanţa de urgenţă 13 a fost abrogată prin OUG 14 emisă de acelaşi Guvern Grindeanu.

Meleşcanu, despre dosarul privind OUG 13: Nu cred că pică Guvernul Grindeanu din cauza asta

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, la ieşirea din sediul DNA, întrebat dacă prin dosarul referitor la OUG 13 se încearcă doborârea Guvernului Grindeanu, că nu crede că Executivul va pica din această cauză, dar că e "o posibilitate".

"Strict din punct de vedere al Ministerului de Externe, competenţa noastră era strict de avizare a modului de transpunere în legislaţia românească a unor prevederi, directive ale Parlamentului European şi ale Consiliului UE", a declarat, la ieşirea din sediul DNA, Teodor Meleşcanu.

Întrebat dacă este de părere că prin acest dosar se încearcă doborârea Guvernului Grindeanu, ministrul Afacerilor Externe a replicat: "Da, e una din posibilităţi, dar nu cred că pică din cauza asta. Probabil că dacă nu va pune în aplicare programul de guvernare, atunci sunt şanse să pice pentru că parlamentarii vor putea să îşi modifice eventual părerea. (...) Cred că un guvern trebuie să fie în primul rând judecat după modul în care îndeplineşte programul de guvernare care a fost aprobat de Parlament".

Legat de graţiere, Teodor Meleşcanu a mai spus că "la ora actuală, în închisorile din România gradul de ocupare este de 200 la sută. Guvernul are obligaţia să găsească cele mai bune modalităţi pentru ca situaţia din penitenciare să fie cât de cât omenească, nişte limite minime".

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici