Video Acoperişul unei şcoli din Prahova, smuls de vijelie: "Nu am mai văzut aşa ceva, la noi. A fost o tornadă de scurtă durată" / Zeci de curţi şi subsoluri, inundate în mai multe judeţe / Trafic rutier paralizat de ploaie şi copaci căzuţi pe maşini, în Craiova

Zeci de locuinţe şi subsoluri au fost inundate, de joi până vineri, în urma furtunilor violente care au afectat 26 de localităţi din 18 judeţe şi municipiul Bucureşti. Zece localităţi din judeţele Alba, şi Harghita, Neamţ şi Suceava au rămas fără curent electric.

1439 afișări

Potrivit IGSU, de joi până vineri au fost înregistrate efecte la nivelul a 26 localităţi din 18 judeţe şi municipiul Bucureşti, fiind afectate 14 locuinţe, 28 subsoluri, 44 curţi şi 6 tronsoane de drum.

De asemenea, acoperişul unei şcoli a fost dislocat, iar 23 de arbori au fost doborâţi de vânt pe carosabil.

Situaţii deosebite sunt în judeţul Alba, unde pe DN 75, în zona localităţii Vadu Moţilor, traficul rutier este temporar blocat din cauza unui arbore căzut pe carosabil şi scurgerilor de aluviuni de pe versanţi, în municipiul Botoşani unde subsolul unei grădiniţe a fost inundat, în judeţul Hunedoara unde pe DJ 686, în zona localităţii Râu de Mori, traficul este blocat parţial din cauza surpării părţii carosabile, în municipiul Iaşi unde a fost inundat subsolul Spitalului Judeţean şi din 3 pasaje de cale ferată, etc.

În Bucureşti, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din subsolul unui spital din sectorul 2, trei curţi şi opt străzi.

Potrivit IGSU, din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, vineri dimineaţă erau afectate zece localităţi din judeţele Alba, şi Harghita, Neamţ şi Suceava, însă echipe specializate se află în teren pentru remedierea situaţiei.

Acoperişul Şcolii ”Regina Elisabeta” din Poiana Ţapului, Buşteni, a fost smuls de vijelie, fiind aruncat în curtea interioară a unităţii de învăţământ. Nicio persoană nu a fost rănită, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul din Buşteni, Irinel Ghiţă, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că incidentul s-a petrecut joi seară.

Un vânt puternic a smuls acoperişul unui corp al Şcolii ”Regina Elisabeta” din Poiana Ţapului, care apoi a fost aruncat în curtea interioară.

Vijelia a durat doar 10 minute, spun autorităţile.

”Eu nu am mai văzut aşa ceva, la noi. A fost o tornadă de scurtă durată. A umflat acoperişul unei aripi a şcolii şi a aruncat-o în curtea interioară. E suprafaţa a trei clase afectată. Nu era nimeni în curte când s-a întâmplat”, a declarat primarul din Buşteni.

Ghiţă a precizat că şcoala este asigurată, iar autotităţile au luat deja legătura cu asiguratorul pentru întocmirea dosarului.

Între timp, mobilierul şi calculatoarele din clasele afectate au fost mutate.

Zeci de curţi şi subsoluri ale unor gospodării din mai multe localităţi ale judeţului Cluj au fost inundate în urma unor ploi torenţiale, apa fiind scoasă cu ajutorul pompierilor ISU şi a unui echipaj de voluntari, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că s-a intervenit pentru evacuarea apei cu patru autospeciale şi o motopompă.

”Patru autospeciale şi o motopompă din cadrul ISU Cluj, dar şi un echipaj de voluntari, au acţionat, joi seara, în trei localităţi din judeţ pentru scoaterea apei din peste 30 de curţi şi subsoluri care au fost inundate în urma ploilor torenţiale înregistrate şi depăşirii capacitaţii canalizărilor. Astfel, în Cluj-Napoca au fost două subsoluri, situate în imobile de pe strada Timişoara, care au necesitat scoaterea apei, în municipiul Gherla s-a intervenit la 14 cazuri pe străzile Hăsdăţii, Ciocârliei, Emil Racoviţă, Gelu, Tudor Vladimirescu şi Gării, cel mai afectat de ploi fiind oraşul Huedin, unde au fost inundate peste 18 curţi şi subsoluri de pe străzile Horea, Florilor, Salcâmilor, Gării, Bradului, Tăbăcărilor, Teilor şi Aurel Munteanu”, a spus Biriş.

Judeţul Cluj s-a aflat joi, sub cod galben de ploi.

Circulaţia este oprită vineri dimineaţa pe DN 75, la ieşirea din localitatea Vadu Moţilor către Albac, judeţul Alba, din cauza aluviunilor.

Centrul Infotrafic a informat că pe DN 75, la ieşirea din localitatea Vadu Moţilor către Albac, judeţul Alba, circulaţia rutieră este oprită din cauza aluviunilor care afectează partea carosabilă pe o lungime de aproximativ 4 metri.

Se acţionează pentru degajarea drumului public şi reluarea traficului.

Nu sunt probleme de fluenţă la această oră.

Circulaţia rutieră a fost blocată în Craiova, joi seara, după o ploaie abundentă. Autorităţile au cerut şoferilor să găsească rute ocolitoare

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a declarat joi seară că ce mai gravă situaţie este la pasajul de la Bariera Vâlcii, unde apa depăşea 2,5 metri.

Edilul le-a cerut şoferilor să ocolească zona, după ce un autoturism al cărui conducător auto a ignorat avertizările a rămas blocat în mijlocul apei.

”Suntem în continuare sub incidenţa atenţionărior meteorologice de ploaie abundentă şi descărcări electrice. Ne confruntăm cu situaţii de urgenţă în pasajul din Bariera Vâlcii, unde intervin echipe de la Poliţia locală, Poliţia rutieră şi compania de apă. Aşteptăm în acest moment şi intervenţia ISU pentru că apa depăşeşte 2.5 metri, iar resturi vegetale blochează scurgerile din canale. La Consul a început să se circule greu, motiv pentru care rugăm şoferii să aleagă rute ocolitoare. La KM 0 (sub pasajul suprateran) ploaia deja a încetat, în curând se va circula normal”, a afirmat joi seară Genoiu.

Totodată, potrivit ISU Dolj, în mai multe zone din oraş copacii au fost doborâţi de vântul puternic, în unele cazuri chiar pe autoturisme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici