Bernie Ecclestone, acuzat de mituirea unui bancher

Administratorul drepturilor comericale ale Formulei 1, Bernie Ecclestone, a fost acuzat de parchetul din Munchen că a mituit un bancher, într-un caz de corupţie, susţine, în ediţia apărută miercuri, cotidianul german Suddeutsche Zeitung, citat de presa internaţională.

1849 afișări
Imaginea articolului Bernie Ecclestone, acuzat de mituirea unui bancher

Bernie Ecclestone (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Actul de acuzare urmează să fie tradus în engleză, ceea ce va mai dura "ceva timp", înainte de a fi remis lui Ecclestone şi avocaţilor săi, a precizat publicaţia germană.

"Acuzaţiile de mituire l-ar putea costa pe Ecclestone postul de şef al Formulei 1", a notat Suddeutsche Zeitung, care a adăugat că tribunalul din Munchen va decide dacă îl va chema sau nu în faţa instanţei pe omul de afaceri britanic. În primul caz, procesul va începe în acest an, a estimat sursa citată.

Fostul bancher Gerhard Gribkowsky a fost condamnat, în luna iunie 2012, la opt ani şi jumătate de închisoare pentru faptul că a primit 44 de milioane de dolari (35 de millioane de euro) mită de la Ecclestone. După un an şi jumătate de detenţie preventivă şi opt luni de proces, Gribkowsky a recunoscut, în faţa instanţei, că a primit bani pentru a convinge banca de stat la care era angajat să accepte vânzarea cotei de 48 la sută din drepturile comerciale ale Formulei 1, aflată în portofoliul BayernLB, către fondul de investiţii britanic CVC Partners.

BayernLB intrase în posesia acţiunilor după falimentul din 2002 al grupului media patronat de Leo Kirch, care deţinea drepturile comerciale ale Marelui Circ. Banca a încercat să vândă acţiunile la cel mai bun preţ pentru a recupera cât mai mult din suma cu care a creditat grupul Kirch. Valoarea tranzacţiei finalizate în noiembrie 2005 cu CVC a fost de 839 de milioane de dolari.

Banca a calculat că pierderea suferită în urma tranzacţiei se ridică la suma de 400 de milioane de dolari, din cauza faptului că angajatul său a subevaluat acţiunile.

În noiembrie 2011, Ecclestone a recunoscut că i-a dat bani lui Gribkowsky, dar nu ca mită, ci pentru că bancherul l-ar fi şantajat cu false dezvăluiri către fiscul britanic privind neplata unor taxe.

Surse apropiate acestui dosar au afirmat, anul trecut, că autorităţile germane ar urmări mai degrabă încheierea unei înţelegeri financiare decât un lung şi costisitor proces cu omul de afaceri britanic în vârstă de 82 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici