Procesul lui Pistorius a fost reluat. Procurorul Gerrie Nel: "Sportivul a fost prins în plasa propriilor minciuni. Versiunea sa e absolut lipsită de orice adevăr"

Procesul campionului paralimpic sud-african Oscar Pistorius a fost reluat la Pretoria, joi zi în care procurorul Gerrie Nel îşi va susţine rechizitoriul, acuzatorul fiind convins să sportivul şi-a ucis cu bună ştiinţă prietena, pe Reeva Steenkamp, în februarie 2013.

278 afișări
Imaginea articolului Procesul lui Pistorius a fost reluat. Procurorul Gerrie Nel: "Sportivul a fost prins în plasa propriilor minciuni. Versiunea sa e absolut lipsită de orice adevăr"

Oscar Pistorius (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Procurorul Gerrie Nel a început, joi, să demanteleze apărarea campionului paralimpic sud-african Oscar Pistorius, pe care îl acuză că a ucis-o cu bună ştiinţă pe prietena sa, Reeva Steenkamp, în februarie 2013, estimând că sportivul a fost prins în plasa propriilor minciuni.

În faţa unei săli pline a tribunalului din Pretoria, unde are loc faza finală a procesului început în urmă cu cinci luni, procurorul a început să atace sistemul de apărare al atletului, înainte de a ajung la faptele petrecute.

Gerrie Nel a prezentat 13 minciuni ale acuzatului. "Nu erau decât două persoane în casă. Una a fost împuşcată şi cealaltă a supravieţuit", în acea dimineaţă de 14 februarie 2013, a spus el. Potrivit Parchetului, Reeva s-a refugiat în toaletă pentru a scăpa de mânia prietenului ei, înainte ca acesta să tragă patru gloanţe prin uşa de la baie.

Pentru Gerie Nel, acuzatul este "un martor teribil", care s-a contrazis de mai multe ori, iar versiunea sa privind faptele este "absolut lipsită de orice adevăr".

Comparând evenimentele din acea tragică zi de Sfântul Valentin cu un "mozaic oribil", procurorul a estimat că Oscar Pistorius a fost mai preocupat de consecinţele mărturiei sale decât de adevăr, fiind, de fapt, "interesat să-şi apere viaţa prin fabricarea unei mărturii".

Şi când acuzatul nu a putut să se explice, a dat vina pe avocaţii săi, a adăugat zâmbind Nel, care a criticat totdată memoria selectivă a lui Pistorius.

Prima dată, atletul a susţinut că a împuşcat-o pe Reeva Steenkamp, un fotomodel de 29 de ani, din greşeală, confundând-o cu un hoţ care s-a ascuns în toaletă. Apoi a revenit, spunând că a tras din reflex, fără a avea intenţia de a împuşca pe cineva.

"Autoapărare sau acţiune din reflex, fără a ţine cont. Nu este consecvent!", a afirmat procurorul.

"Cel puţin, nu am avut focuri de armă în toate direcţiile (...) Am avut un tir bine grupat", a spus ironic Nel, arătând impactul gloanţelor mortale prin uşa de la toaletă, instalată în faţa lui.

Printre alte atacuri asupra versiunii lui Pistorius, Gerrie Nel a arătat că atletul paralimpic nu are echilibru şi nu poate să fugă fără protezele de la picioare, dar cu toate acestea el a susţinut că a alergat astfel între cameră şi baie. "Nu e posibil!", a concluzionat Nel.

Procurorul a insitat asupra personalităţii acuzatului, un egoist care nu-şi asumă niciodată responsabilităţile sale şi spune paznicului că totul va fi bine, în loc să apeleze la ajutor la câteva minute după dramă.

În timpul acestui rechizitoriu, pe care judecătorul Thokozile Masipa l-a considerat un pic cam lung, Oscar Pistorius s-a agitat în banca acuzaţilor şi a căscat de câteva ori.

Tatăl atletului, Henke Pistorius, a fost prezent în sală pentru prima dată, la fel cel al Reevei, Barry Steenkamp. În schimb, fratele mai mare al lui Pistorius, Carl, nu a putut fi prezent din cauza faptului că se află încă la terapie intensivă, după ce a fost victima unui accident de maşină, la finalul săptămânii trecute.

Gerrie Nel a promis că îşi va termina rechizitoriul înainte de finalul zilei. Pledoaria avocatului apărării, Barry Roux, va avea loc vineri.

Nici avocatul, nici acuzatul nu vor avea ultimul cuvânt în acest proces, ci procurorul, care va vorbi din nou după pledoaria apărării. Judecătorul va da verdictul la o dată ulterioară, după o eventuală negociere a pedepsei, punând astfel capăt unui foileton televizat care i-a pasionat şi i-a divizat în acelaşi timp pe sud-africani, din 3 martie.

Oscar Pistorius, 27 de ani, riscă o pedeapsă de 25 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat că a ucis-o cu premeditare pe Reeva Steenkamp, cu care avea o relaţie de trei luni, când a împuşcat-o, la 14 februarie 2013.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici