România-Ungaria a adus şi un nou "meci" violent între suporteri şi forţele de ordine. Ce spune reprezentantul firmei de securitate despre violenţele reclamate - FOTO

Confruntarea România-Ungaria de sâmbătă nu a fost doar o partidă de fotbal. În tribune, suporterii şi forţele de ordine au jucat un nou "meci" violent, încheiat cu răniţi şi acuzaţii legate de vinovăţie. Dacă a fost şi ultimul ştiu numai cei responsabili de intrarea pe stadion a iresponsabililor.

3638 afișări
Imaginea articolului România-Ungaria a adus şi un nou "meci" violent între suporteri şi forţele de ordine. Ce spune reprezentantul firmei de securitate despre violenţele reclamate - FOTO

România-Ungaria a adus şi un nou "meci" violent între suporteri şi forţele de ordine. Ce spune reprezentantul firmei de securitate despre violenţele reclamate (Imagine: Alexandru Hojda/ Mediafax Foto)

Mai mulţi suporteri de la meciul România-Ungaria reclamă violenţe ale agenţilor firmei de securitate, în timp ce reprezentanţii acesteia spun că au avut, la rândul lor, angajaţi agresaţi şi că o parte a fanilor vin pe stadion exclusiv pentru a se bate cu forţele de ordine sau între ei.

După meciul de fotbal România-Ungaria, în presă au apărut imagini în care sunt agresaţi atât suporteri, cât şi agenţi de securitate aflaţi pe stadion.

Astfel, reporterii ProSport trimişi la Arena Naţională au relatat că angajaţii firmei de pază n-au ţinut cont de cine se află în faţa lor, iar mai mulţi bătrâni şi copii au fost trataţi ca nişte huligani: "Episodul s-a desfăşurat înainte de minutul 15, când galeria Ungariei a rupt lanţul de securitate şi a sărit să se bate cu fanii lui Dinamo şi U Cluj, care au fost repartizaţi în aceeaşi peluză. Jandarmii şi angajaţii BGS au intervenit în forţă pentru a calma spiritele, însă cei din urmă n-au ţinut cont că printre fanii turbulenţi se aflau atât bătrâni, cât şi copii. În cele din urmă, suporterii români aflaţi în acea parte a peluzei au fost evacuaţi".

ProSport a prezentat şi mărturia unui suporter agresat care venise la meci alături de fiica lui, în vârstă de 14 ani. "Am venit de la Cluj cu fiica mea de 14 ani să văd un meci de fotbal, să văd o echipă de români. Am stat liniştit la meci. Când au izbucnit acele incidente, cei de la BGS ne-au bătut la rând. Au bătut copii, femei, bătrâni, n-au ţinut cont de nimic. Au dat cu spray lacrimogen şi au intrat peste noi. Eu am căzut şi m-au lovit cu bestialitate sub ochii fiicei mele, mi-au spart capul. Eu sunt bolnav de inimă, eu am plătit bilet la meci să văd un spectacol. Am stat liniştit, n-am provocat incidente", a declarat respectivul suporter.

De celalaltă parte, reprezentanţii firmei angajate de Federaţia Română de Fotbal (FRF) pentru a menţine ordinea spun că "două-trei sute de fani înfocaţi" provoacă mereu incidente. "Sunt prezenţi la toate meciurile Naţionalei, îi cunoaştem din vedere", a spus purtătorul de cuvânt al BGS, Antoniu Ungureanu, la Digi 24.

Reprezentantul BGS a reclamat, la rândul său că "au fost agenţi de securitate aruncaţi peste balustradă, loviţi cu centuri" şi că suporterii violenţi vin la meci "cu proteze dentare pregătite, vin se ia la bătaie cu celelalte galerii sau cu forţele de ordine". Potrivit lui Ungureanu, suporterii sunt controlaţi la intrarea pe stadion, însă, pentru că sunt "inventivi", reuşesc să treacă de filtre.

Întrebat cum comentează intervenţia agenţilor de securitate, Antoniu Ungureanu a spus că "e greu să îi potoleşti cu vorba bună pe suporterii violenţi".

Tot reprezentantul BGS a spus că vor fi analizate imaginile cu agresiunile reclamate de suporteri şi se vor lua măsuri în consecinţă.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Irina Drăgan, a precizat, pentru MEDIAFAX, că aproximativ 30 de suporteri români au fost duşi la secţiile de Poliţie, iar pentru cinci fani s-a dispus sancţiunea de a merge la stadion un an, în urma incidentelor de la România-Ungaria.

"Au fost persoane scoase din stadion în vederea stabilirii identităţii şi aplicării măsurilor legale. Ca şi date preliminare, aproximativ 30 de persoane au fost conduse la poliţie pentru stabilirea identităţii şi efectuarea de verificări privind săvârşirea de diverse infracţiuni, deţinere şi folosite de materiale pirotehnice, adresare de injurii şi participare la scandal. Din câte cunosc, toţi sunt de naţionalitate română. Pentru alţi cinci suporteri români s-a dispus deja sancţiunea de interzicere de a merge la stadion pentru un an", a declarat Drăgan.

La rândul său, coordonatorul SMURD Bucureşti, dr. Bogdan Opriţa, a declarat, tot pentru MEDIAFAX, că 46 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală înainte şi în timpul meciului.

"Douăsprezece dintre acestea au fost duse la spital - trei la spitalul Pantelimon şi nouă la Floreasca. Motivele: diabet, fracturi toracice, fractură membru inferior, traumatisme craniocerebrale minore. Singurul caz mai grav a fost al unui tânăr de 26 de ani, care a suferit o criză de epilepsie. Toţi au fost români, cu o excepţie, o tânără de 23 de ani, care a suferit o tulburare de ritm", a precizat Opriţa.

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, susţine, într-un comunicat postat pe site-ul federaţiei, că regretă incidentele dintre forţele de ordine şi suporteri de la meciul România - Ungaria.

"Am declarat, imediat după meciul cu Ungaria, că măsurile de securitate şi-au atins scopul. M-am referit exclusiv la măsurile prin care s-a evitat un contact fizic violent între fanii maghiari şi cei români. În această dimineaţă am descoperit faţa nevăzută a partidei, una dureroasă şi care nu necesită multe comentarii, ci măsuri ferme. Mulţumesc presei pentru informaţiile şi imaginile furnizate. S-au petrecut lucruri de neacceptat, intolerabile pe un stadion din România. Regret incidentele produse între forţele de ordine şi suporteri, îmi cer scuze faţă de fanii care au avut de suferit din cauza abuzurilor şi excesului de zel. Federaţia Română de Fotbal condamnă atitudinile violente şi nejustificate la adresa suporterilor. Îi asigur pe toţi cei care au avut de suferit că vinovaţii vor plăti", a afirmat Burleanu.

Şeful FRF a mai spus că la revenirea naţionalei din Finlanda va avea o "discuţie fermă cu conducerea companiei care a avut reponsabilitatea securităţii pe Arena Naţională": "Acest moment a fost picătura care a umplut paharul în ce priveşte Legea 4 şi prevederile ei. Aşa cum am promis suporterilor, în şase luni vom avea un nou proiect de lege".

Incidente violente au avut loc şi la precedentul meci România-Ungaria, jucat la Bucureşti în 6 septembrie 2013. Atunci, suporterii unguri au fost recalcitranţi la Gara de Nord, unde au folosit fumigene şi au încercat să forţeze dispozitivele de ordine, dar şi în Centrul Istoric, după ce s-au arătat deranjaţi de prezenţa echipelor de filmare ale televiziunilor de ştiri. Potrivit Jandarmeriei, 16 suporteri unguri au primit ulterior o interdicţie de un an pe stadioane.

În unele incidente au fost implicaţi şi suporteri români, în majoritate ai echipelor bucureştene. Unii dintre aceştia au aruncat cu pietre asupra autobuzelor care duceau fanii unguri la stadion, iar alţii, nemulţumiţi de interzicerea accesului cu băuturi alcoolice pe Arena Naţională, au agresat forţele de ordine. De asemenea, jandarmii au dejucat intenţia unor suporteri rapidişti, stelişti şi dinamovişti de a se bate între ei după terminarea meciului, 41 dintre aceştia fiind duşi la Poliţie.

Reprezentativa României a încheiat la egalitate, scor 1-1 (1-0), meciul susţinut, sâmbătă, pe Arena Naţională, în compania selecţionatei similare a Ungariei, în etapa a doua grupei F din preliminariile Euro-2016. Golurile partidei au fost marcate de Rusescu '44, respectiv Dzsudzsak '82.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici