Google va construi 100-200 de maşini "fără şofer", lipsite de volan, pedale de acceleraţie şi frână

Google a dezvoltat primele prototipuri ale maşinii "fără şofer" la care lucrează mai mulţi ani şi intenţionează să construiască în parteneriat cu companii auto 100-200 de automobile pentru teste, complet autonome şi lipsite de elemente precum volan, pedale de acceleraţie şi frână.

2755 afișări
Imaginea articolului Google va construi 100-200 de maşini "fără şofer", lipsite de volan, pedale de acceleraţie şi frână

Google va construi 100-200 de maşini "fără şofer", lipsite de volan, pedale de acceleraţie şi frână (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Compania americană a prezentat unul dintre aceste prototipuri într-un clip video de promovare.

"Maşina cu două locuri seamănă cu o gondolă pe roţi. Nu are volan, pedală de acceleraţie sau pedală de frână. În schimb maşina se foloseşte de proprii senzori şi de programe pentru a-şi face treaba", scrie cotidianul american Wall Street Journal.

Anunţul Google a venit marţi noaptea, în timp ce cofondatorul Google Sergey Brin discuta programul maşinii autonome la o conferinţă organizată la Rancho Palos Verdes, California.

"Le veţi vedea conducând şi vrem să vă explicăm ce sunt", a spus Brin.

Compania a lucrat până în prezent la maşini fără şofer echipând autovehicule existente pe piaţă cu tehnologia pe care a dezvoltat-o în acest scop. Google afirmă că maşinile autonome pot contribui la reducerea numărului de accidente rutiere.

Viteza primului prototip a fost limitată la 25 de mile (40 de kilometri) pe oră.

"Vrem să construim circa 100 de maşini prototip, iar mai târziu pe parcursul verii şoferii noştri vor începe să testeze versiuni iniţiale ale acestor maşini cu control manual. Dacă totul merge bine, am vrea să derulăm un mic proiect pilot în California în următorii ani", a declarat Chris Urmson, directorul proiectului maşinii autonome la Google.

Prototipurile vor avea elemente de siguranţă suplimentare, precum parbrize din material plastic, scrie Bloomberg.

Maşinile autonome permit utilizatorului să transmită adresa unei destinaţii, iar maşina îl transportă în acel loc, a spus Brin.

Google testează de mai mult timp pe drumurile din SUA maşini autonome, inclusiv versiuni modificate de Prius şi Lexus, echipate cu camere, senzori radar şi laser.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici