STUDIU: Dezastrele naturale provoacă de trei ori mai multe deplasări de persoane decât conflictele

Catastrofele naturale au provocat în 2013 de trei ori mai multe deplasări de persoane decât conflictele, ceea ce dovedeşte urgenţa abordării problemei schimbărilor climatice, afirmă un studiu publicat miercuri.

336 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Dezastrele naturale provoacă de trei ori mai multe deplasări de persoane decât conflictele

Dezastrele naturale provoacă de trei ori mai multe deplasări de persoane decât conflictele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Norwegian Refugee Council (NRC), o organizaţie independentă specializată în ajutor de urgenţă, 22 de milioane de persoane au fost strămutate în 2013 din cauza dezastrelor naturale.

Raportul asociaţiei umanitare este publicat înainte de summitul pe tema climatului, care va avea loc marţi la sediul ONU din New York.

Problema este pe cale să se agraveze, cu de două ori mai multe persoane deplasate în lume decât în anii 1970, adaugă raportul, care explică această situaţie prin intensificarea urbanizării în ultimii 40 de ani în ţările cele mai vulnerabile.

Organizaţia condusă de Jan Egeland, fost coordonator al ONU pentru ajutor de urgenţă, le-a cerut oamenilor politici să facă din această problemă o prioritate, cu ocazia discuţiilor pe tema unui acord privind schimbările climatice în 2015.

"Guvernele trebuie să se asigure că proiectele şi donatorii sunt atenţi la acest risc tot mai mare de deplasări, facilitând imigraţia şi prevăzând relocări într-un mod care să respecte populaţiile vulnerabile", sugerează raportul.

Documentul subliniază rezultatele studiului Grupului de experţi interguvernametal privind evoluţia climei (Giec), care apreciază că activitatea umană este responsabilă de numărul tot mai mare de astfel de dezastre.

Peste 80 la sută dintre persoanele strămutate din cauza catastrofelor naturale anul trecut se află în Asia, adaugă ea.

Filipinezii au suferit anul trecut cele mai grave catastrofe, cu taifunurile Haiyan (sau Yolanda) şi Trami care au provocat deplasarea a 5,8 milioane de persoane.

În raport cu numărul total al populaţiei, opt din 20 cele mai grave catastrofe au avut loc în Africa subsahariană, adaugă raportul, potrivit căruia Africa riscă să fie din ce în ce mai afectată din cauza creşterii puternice a populaţiei.

Naţiunile bogate nu sunt scutite nici ele, precum Japonia cu taifunul care a afectat regiunea Chubu (centru), Statele Unite cu tornadele din Oklahoma (sud), şi Canada cu inundaţiile din Alberta (vest), care au provocat împreună deplasarea a 600.000 de persoane.

Raportul avertizează şi asupra riscurilor naturale din regiunile de conflict, cu inundaţiile produse în 2010 în Pakistan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici