Japonia scapă de apa contaminată de la centrala nucleară Fukushima după ce o va deversa în ocean

Un milion de tone de apă contaminată vor ajunge în Pacific începând cu 2023. Premierul Japoniei a anunţat că ţara sa va deversa în mare un milion de tone de apă contaminată de la centrala Fukushima.

1035 afișări
Imaginea articolului Japonia scapă de apa contaminată de la centrala nucleară Fukushima după ce o va deversa în ocean

Japonia scapă de apa contaminată de la Fukushima

Japonia riscă să contamineze o mare parte a ecosistemului din Oceanul Pacific. Un milion de tone de apă contaminată vor ajunge în Pacific începând cu 2023. Decizia a fost amânată timp de şapte ani din cauza protestelor.

În noiembrie 2022, capacitatea de stocare a apei contaminate va fi la maxim. China şi Coreea de Sud au criticat măsura luată de guvernul japonez. 

Premierul Yoshihide Suga a anunţat că ţara sa va deversa în mare un milion de tone de apă contaminată de la centrala Fukushima. Apa va fi tratată în prealabil, dar tehnica nu va reuşi să elimine din componenţa ei şi tritiul, un izotop radioactiv de hidrogen.

„Vom reduce nivelul concentraţiei de tritiu la aproximativ o patruzecime din valoarea de referinţă stabilită de Japonia şi o şeptime din valoarea de referinţă pentru apa potabilă stabilită de OMS.” declară Yoshihide Suga, premierul Japoniei.

Procesul de deversare va începe în doi ani, dar a provocat deja protestele pescarilor japonezi. Aceştia se tem că procesul va spori iar neîncrederea oamenilor în produsele lor.

Nici vecinii Japoniei nu sunt încântaţi de decizie. China a spus că planul este extrem de iresponsabil, iar Coreea de Sud a reacţionat cu indignare.

„Decizia de a elibera apa din rezervorul Fukushima în mare nu numai că ameninţă siguranţa ţărilor vecine şi a mediului marin, ci este, de asemenea, o măsură decisă unilateral, fără discuţii suficiente şi un acord cu ţara noastră.” a declarat Koo Yun-Cheol, ministrul sud-coreean pentru Coordonarea politicilor guvernamentale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici