Capsula Orion a NASA bate un record de distanţă pentru o navă destinată oamenilor

  • Capsula Orion a agenţiei spaţiale americane a atins o etapă importantă în misiunea sa demonstrativă din jurul Lunii.
  • Luni, aceasta s-a deplasat la aproximativ 430.000 km dincolo de Pământ - cea mai mare distanţă parcursă vreodată de o navă spaţială destinată transportului de oameni, scrie BBC.
480 afișări
Imaginea articolului Capsula Orion a NASA bate un record de distanţă pentru o navă destinată oamenilor

Nava nu are echipaj, dar, dacă va finaliza zborul actual fără incidente, astronauţii vor fi prezenţi la următoarea lansare, peste doi ani.

NASA plănuieşte o serie de misiuni din ce în ce mai complexe cu Orion. Acestea fac parte din programul Artemis al agenţiei, care urmăreşte să readucă oameni pe suprafaţa Lunii după o pauză de 50 de ani.

Etapa de luni marchează punctul de mijloc al misiunii.

Orion a transmis câteva înregistrări video spectaculoase ale călătoriei sale.

Capsula a fost lansată de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida la 16 noiembrie, într-o misiune de 26 de zile menită să îi testeze sistemele şi să se asigure că este sigură pentru a transporta astronauţi.

Orion este purtată în spaţiu de un modul de servicii furnizat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Acest vehicul încorporează propulsoarele mari necesare pentru a face manevrele.

Săptămâna trecută, modulul ESA a efectuat două aprinderi cheie ale motoarelor pentru ca Orion să intre pe orbită în jurul Lunii. Respectiva orbită se numeşte "îndepărtată" deoarece traiectoria îl duce pe Orion la mare distanţă de suprafaţa Lunii (61.000 km; 38.000 mile) şi "retrogradă" deoarece trimite capsula în direcţia opusă direcţiei de deplasare a corpului lunar.

Va fi nevoie de alte două manevre în zilele următoare pentru a pune capsula pe traiectoria corectă pentru a se întoarce acasă.

Nava spaţială urmează să amerizeze în Oceanul Pacific, în largul oraşului San Diego, pe 11 decembrie.

Recordul anterior pentru cel mai îndepărtat punct atins de o navă spaţială cu echipaj uman a fost stabilit de misiunea Apollo-13 în aprilie 1970. Aceasta a ajuns la 400.171 km de Pământ, în timp ce echipajul său se lupta să se întoarcă acasă în urma unei explozii a modulului de serviciu al capsulei.

Prima misiune Artemis cu echipaj este programată în prezent pentru sfârşitul anului 2024. Un zbor Orion, în cadrul căruia astronauţii vor coborî, de asemenea, pe suprafaţa lunară, ar putea avea loc încă din 2025 sau 2026.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici