„În ultimii ani, deși numărul de copii din zona preuniversitară a scăzut, numărul de norme didactice a crescut”, a explicat David într-o conferință de presă, joi.
Ministrul a descris situația actuală drept un „moment zero” pentru educație și cercetare.
Principalele anomalii identificate:
David a explicat că fragmentarea claselor prin stabilirea unor limite stricte pentru numărul minim și maxim de elevi per clasă a dus la creșterea artificială a numărului de norme. De asemenea, s-au fragmentat și școlile prin modificarea criteriilor pentru acordarea personalității juridice.
O altă problemă majoră este explozia degrevărilor de normă – reducerea orelor de interacțiune directă cu elevii, menținând însă salariul integral. „Degrevările din norma didactică au fost însoțite de plata cu ora”, a precizat ministrul.
Cel mai surprinzător aspect este că plata cu ora are o valoare mai mare decât ora din timpul normal de lucru pentru care profesorii sunt deja plătiți, „ceea ce nu este o situație tocmai ușor de explicat”, a admis David.
Ministrul a recunoscut că în ultimii ani sistemul a beneficiat de „o infuzie financiară foarte mare”, dar banii nu au fost direcționați către aspectele pozitive, ci „spre tot sistemul”, amplificând astfel anomaliile existente.
David și-a asumat implementarea măsurilor fiscal-bugetare din programul de guvernare, dar a anunțat că va respecta „principiul raționalității” și „principiul decenței” în reformele din educație.