Prima pagină » Știri externe » Șeful serviciilor ucrainene de informații: 40% din muniția Rusiei provine din Coreea de Nord

Șeful serviciilor ucrainene de informații: 40% din muniția Rusiei provine din Coreea de Nord

Coreea de Nord furnizează până la 40% din muniția folosită de Rusia în războiul din Ucraina, în timp ce atacurile aeriene asupra civililor ating cote record, avertizează oficiali ucraineni și ONU.
Șeful serviciilor ucrainene de informații: 40% din muniția Rusiei provine din Coreea de Nord
Sursa foto: captură X

Rusia se bazează din ce în ce mai mult pe Coreea de Nord pentru aprovizionarea cu muniție în războiul împotriva Ucrainei, a declarat Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare ucrainene, citat de Bloomberg.

Aproape 40% din muniția folosită de trupele ruse provine din stocurile și producția continuă a regimului Kim Jong Un: „Coreea de Nord are stocuri uriașe și producția merge non-stop.

Sunt arme bune”, a declarat șeful spionajului ucranean, adăugând că 60% din pierderile suferite de unitățile sale în ultimele trei luni sunt cauzate de artileria nord-coreeană.

În schimbul armamentului, Rusia furnizează Phenianului bani și tehnologie, contribuind astfel la reducerea izolării internaționale a Coreei de Nord.

Cooperarea bilaterală s-a intensificat după semnarea unui tratat strategic între Vladimir Putin și Kim Jong Un, în iunie 2024, în timpul primei vizite a liderului rus la Phenian, în 24 de ani.

Phenianul trimite Rusiei arme și soldați

Potrivit serviciilor occidentale de informații, Coreea de Nord a trimis deja milioane de obuze și mii de soldați pentru a sprijini Rusia, inclusiv în regiunea Kursk, iar Rusia și-a intensificat atacurile aeriene asupra Ucrainei.

Potrivit ONU, luna iunie a fost cea mai sângeroasă din ultimii trei ani, cu 232 de morți și 1.343 de răniți în rândul civililor ucraineni.

Pe 9 iulie, chiar înaintea summitului pentru reconstrucția Ucrainei, de la Roma, Rusia a lansat un atac record cu 728 de drone, provocând distrugeri masive și noi victime în zonele rezidențiale.

„Civilii din întreaga țară se confruntă cu un nivel de suferință pe care nu l-am mai văzut de peste trei ani”, a declarat Danielle Bell, șefa Misiunii ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina.

Un armistițiu este posibil până la finalul anului

Odată cu escaladarea violențelor, președintele SUA a ordonat reluarea livrărilor de arme către Ucraina, după o întrerupere surprinzătoare.

El l-a acuzat pe Putin că „omoară prea mulți oameni” și a respins apelurile liderului rus pentru un armistițiu ca fiind „fără sens”.

Kirilo Budanov susține că un armistițiu este posibil până la sfârșitul anului, dar necesită acordul Ucrainei, Rusiei și Statelor Unite.

„Este realist și nu e greu. Vom ajunge acolo”, a spus el.