Prima pagină » Știri externe » Netanyahu în pericol. Guvernul său ar putea cădea după ce un partid ultraortodox a ieșit din coaliție

Netanyahu în pericol. Guvernul său ar putea cădea după ce un partid ultraortodox a ieșit din coaliție

Guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu a intrat în criză după ce un partid politic evreiesc ultraortodox a părăsit coaliția de guvernare în semn de protest față de un efort controversat de recrutare în armată a studenților seminariilor religioase.
Netanyahu în pericol. Guvernul său ar putea cădea după ce un partid ultraortodox a ieșit din coaliție
Sursă foto: Hepta

Demisiile au fost anunțate luni noaptea de cei șapte parlamentari care formează partidul United Torah Judaism, o mișcare care a lăsat coaliția lui Netanyahu cu o majoritate precară de un loc în Parlament.

A rămas neclar dacă un al doilea partid ultraortodox, Shas, mai mare și care deține 11 locuri, ar urma, de asemenea, să urmeze exemplul, ceea ce ar elimina majoritatea parlamentară a lui Netanyahu.

Negocierile nocturne cu Netanyahu și Yuli Edelstein, șeful Comisiei pentru afaceri externe și apărare din Knesset ( parlamentul din Israel), nu au reușit să satisfacă cererile politicienilor ultra-ortodocși de a păstra scutirile radicale de la serviciul militar obligatoriu pentru studenții de seminar. Scutirile au fost în vigoare de la înființarea Israelului, în urmă cu peste șapte decenii.

„Deoarece autoritățile și-au dezvăluit intenția de a spori amărăciunea vieții studenților [și] încearcă să îi umilească și să îi calce în picioare … trebuie să se pună capăt imediat calității de membru al guvernului și al coaliției”, a scris șeful spiritual al uneia dintre facțiunile ultraortodoxe.

Israel serviciul militar este obligatoriu pentru aproape toți cetățenii.

Presiuni pentru eliminarea scutirilor

Curtea Supremă a Israelului a considerat neconstituționale scutirile de lungă durată acordate ultraortodocșilor, iar marea majoritate a publicului israelian sprijină recrutarea obligatorie a comunității ultraortodoxe, cunoscută și sub numele de Haredim, potrivit sondajelor de opinie, inclusiv sancționarea celor care se eschivează de la recrutare.

Procurorul general al țării a avertizat marți guvernul că nu face suficient pentru a aplica legile existente împotriva celor care refuză să se prezinte la datorie.

Netanyahu nu a fost dispus să pună capăt scutirii și să rupă alianța sa de lungă durată cu partidele Haredi, care timp de peste un deceniu au format coloana vertebrală a guvernelor sale.

Cu toate acestea, au crescut presiunile, chiar și din interiorul propriei sale baze politice de dreapta, pentru a oficializa sfârșitul scutirii în legislație, după 21 de luni de război.

Oficiali militari israelieni de rang înalt au declarat că armata are nevoie de mii de noi recruți pentru a îndeplini roluri de luptă pe mai multe fronturi, inclusiv Gaza, Cisiordania, Liban și Siria. Trei soldați israelieni au fost uciși luni în nordul Fâșiei Gaza, adăugându-se la numărul tot mai mare al victimelor militare israeliene din ultimele luni, în timp ce Netanyahu își continuă ofensiva în enclava distrusă.

Knesset va intra într-o lungă vacanță de vară, de la 27 iulie până în octombrie, când va fi extrem de dificil să se prezinte rezoluții pentru înlocuirea unui guvern existent sau pentru dizolvarea parlamentului și declanșarea de alegeri anticipate, ceea ce înseamnă că Netanyahu ar putea guverna în fruntea unui guvern minoritar timp de mai multe luni.

Negocierile cu ultra-ortodocșii ar putea produce, de asemenea, un proiect de lege de compromis mai pe placul lor, deschizând calea pentru revenirea lor în guvern.

„Catastrofă . … ar fi o mare greșeală să mergem la alegeri chiar acum”, a avertizat Topaz Luk, purtătorul de cuvânt al lui Netanyahu, la radioul Israel Army, marți dimineață.