Forțele ruse au lansat un atac cu dronă asupra orașului Sumî, avariind clădirea Administrației Militare Regionale Sumî, a raportat guvernatorul regional Oleh Hryhorov.
Clădirea administrației servește drept principal centru de coordonare pentru guvernarea regională și pentru răspunsul în situații de urgență.
Fotografiile distribuite de oficiali arată pagube vizibile la fațada clădirii și la ferestre, deși detaliile structurale sunt încă în curs de investigare. Oficialii ucraineni au avertizat că atacurile rusești asupra clădirilor guvernamentale regionale încalcă dreptul internațional.
Drona a lovit Piața Independenței, aflată în centrul orașului, a precizat Hryhorov.
„Este un atac țintit asupra unei instalații civile. Și, din păcate, nu este primul,” a scris el pe Telegram.
Până în prezent, nu au fost raportate victime sau răniți.
Forțele ucrainene au respins trupele ruse în regiunea Sumî, zădărnicind încercările Moscovei de a-și extinde prezența în zonă, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
Rusia a deschis un nou front în regiunea Sumî la începutul lunii iunie, capturând câteva sate de la graniță. Ofensiva a urmat declarației președintelui rus Vladimir Putin din luna mai, potrivit căreia Moscova urmărește crearea unei „zone tampon de securitate” de-a lungul graniței de nord-est a Ucrainei.
„Deși această regiune rămâne una dintre direcțiile prioritare pentru inamic, forțele noastre blochează constant încercările Rusiei de a avansa mai adânc în regiunea Sumî dinspre graniță”, a scris Zelenski după un raport primit de la comandantul-șef Oleksandr Sîrski.
„I-am mulțumit comandantului-șef pentru că a reușit să zădărnicească planul Rusiei pentru regiunea Sumî. Acțiunile noastre active în această zonă continuă, iar eu sunt recunoscător fiecărei unități care contribuie treptat la împingerea forțelor ruse înapoi”.
Pe 25 iulie, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, Statele Unite au îndemnat China să înceteze să mai susțină războiul Rusiei în Ucraina, ceea ce a provocat o reacție dură din partea Beijingului, care a acuzat Washingtonul că aruncă vina asupra altora și creează confruntări.
„Dacă China este sinceră în apelul său la pace, ar trebui să înceteze să alimenteze agresiunea Rusiei”, a declarat ambasadoarea interimară a SUA la ONU, Dorothy Shea, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, scrie The Kyiv Independent.
Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că Budapesta propune o „cooperare strategică” cu Ucraina în locul integrării depline a acesteia în Uniunea Europeană. argumentând că aderarea Kievului ar aduce războiul în inima Europei.
Totodată, premierul ungar a subliniat faptul că în prezent, „soarta Ucrainei este de a fi un stat tampon la granița cu Rusia… Și noi am fost un stat tampon în timpul Războiului Rece. Nu vrem să revenim la această poziție”.
Dronele ucrainene au lovit fabrica de echipamente radio Signal din regiunea Stavropol din Rusia în noaptea de 26 iulie, a declarat o sursă din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru Kyiv Independent.
Fabrica, situată la aproximativ 500 de kilometri de teritoriul controlat de Ucraina, produce echipamente de război electronic pentru avioane de linia frontului și este o parte importantă a complexului militar-industrial al Rusiei.
Fostul comandant al armatei americane în Europa, generalul-locotenent în rezervă Ben Hodges, a prezentat, într-un interviu exclusiv pentru Ukrinform, care sunt scenariile care ar duce la sfârșitul războiului din Ucraina.
Potrivit acestuia, există „trei sau patru scenarii, sau variante ale acestora”.
Ministerul Apărării rus a declarat că în această noapte apărarea aeriană a doborât 54 de drone ale forțelor din Kiev în regiunile Bryansk, Rostov, Oryol, Tula și Belgorod, în Crimeea, Marea Azov și Marea Neagră.
O persoană a murit în orașul ucrainean Dnipro, din estul țării, iar alte trei au fost rănite în orașul Harkov, din nord-est, în urma atacurilor rusești care au lovit în această noapte mai multe regiuni ale țării, potrivit ANSA.
În cadrul discusului său video publicat vineri seara, Zelenski a anunţat că sunt în curs de pregătire „mai multe surprize neplăcute pentru inamic”, mulţumind aliaților Ucrianei pentru ajutorul oferit, scrie Ukrinform.
Cu această ocazie, liderul ucrainean a anunţat și creşterea producţiei de drone interceptoare.
La 25 iulie, Statele Unite au îndemnat China să înceteze să mai susțină războiul Rusiei în Ucraina în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, ceea ce a provocat o reacție dură din partea Beijingului, care a acuzat Washingtonul că aruncă vina asupra altora și creează confruntări.
„Dacă China este sinceră în apelul său la pace, ar trebui să înceteze să mai alimenteze agresiunea Rusiei”, a declarat ambasadoarea interimară a SUA la ONU, Dorothy Shea, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU.
Potrivit Reuters, ambasadorul interimar al SUA a solicitat tuturor țărilor – numind în mod explicit China – să oprească exporturile de bunuri cu dublă utilizare către Rusia, care susțin producția de arme a Moscovei și alimentează atacurile cu rachete și drone asupra Ucrainei.
Rusia a lansat rachete balistice împotriva Ucrainei în noaptea de 26 iulie, țintind regiunile Harkov și Dnipropetrovsk cu cele mai puternice atacuri.
Orașul Harkov, situat în nord-estul țării, a fost bombardat pe tot parcursul nopții, în timp ce drone, rachete și bombe aeriene ghidate rusești au lovit orașul și regiunea înconjurătoare.
Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, a raportat că patru bombe aeriene rusești KAB au lovit districtul Kyivskyi al orașului. Ulterior, același cartier a fost lovit de două ori de rachete balistice. Un atac cu drone în districtul Kyvskyi a rănit și un bărbat de 57 de ani, a raportat Syniehubov.
Parlamentul European ia în considerare propuneri de accelerare cu un an a eliminării treptate a gazelor rusești, mutând data de începere la ianuarie 2027, a raportat Reuters pe 25 iulie, citând documente consultate de agenția de presă.
Propunerile vin în contextul în care legislatorii UE se pregătesc să negocieze detaliile interdicției privind gazul, anunțată de Comisia Europeană în mai 2025. Interdicția cu caracter juridic obligatoriu se aplică importurilor de gaz rusesc transportat prin conducte și de gaz natural lichefiat (GNL) și urma să intre în vigoare până la sfârșitul anului 2027.