Prima pagină » Știri externe » Telemuncă fără abuzuri? Comisia Europeană cere opinii despre protejarea lucrătorilor digitali

Telemuncă fără abuzuri? Comisia Europeană cere opinii despre protejarea lucrătorilor digitali

Comisia Europeană (CE) a lansat o consultare prin care solicită partenerilor sociali să își exprime punctele de vedere cu privire la dreptul lucrătorilor de a se deconecta și la telemunca, a anunțat vineri Executivul european.
Telemuncă fără abuzuri? Comisia Europeană cere opinii despre protejarea lucrătorilor digitali
Sursa: Pexels

Bruxelles-ul a precizat, într-un comunicat, că aceste discuții vor colecta opiniile partenerilor sociali referitoare la o posibilă inițiativă la nivelul UE, menită să reducă riscurile culturii de muncă „mereu conectat” și să asigure o telemuncă „echitabilă și de calitate”, scrie EFE.

De asemenea, partenerii sociali sunt invitați să transmită puncte de vedere privind securitatea și sănătatea în muncă.

În mod specific, Comisia le cere să își exprime opinia în legătură cu dreptul la deconectare al lucrătorilor, precum și asupra unor aspecte legate de telemunca echitabilă, cum ar fi nediscriminarea, accesul la echipamente, protecția datelor și supravegherea.

Bruxelles-ul intră astfel în a doua etapă a consultărilor cu partenerii sociali, după ce prima fază a avut loc între aprilie și iunie 2024. Partenerii sociali au termen până la 6 octombrie pentru a trimite răspunsurile. Ulterior, aceștia pot decide să inițieze negocieri între ei.

Alternativ, Comisia Europeană va analiza răspunsurile și va lua în considerare o posibilă acțiune la nivelul UE, „cu respectarea deplină a competențelor naționale”, a precizat CE.

Creșterea telemuncii în UE

Executivul comunitar a remarcat că telemunca s-a dublat în Uniunea Europeană din 2019 încoace, iar unul din cinci europeni (20,3%) lucra de acasă, cel puțin parțial, în 2024.

„Instrumentele digitale oferă lucrătorilor și angajatorilor mai multă flexibilitate în organizarea muncii, permițând mai multă autonomie și forme inovatoare de lucru. O flexibilitate mai mare poate contribui și la o mai bună conciliere între viața profesională și cea personală”, a subliniat Comisia.

Totuși, a adăugat aceasta, instrumentele digitale „au contribuit și la o cultură de muncă ‘mereu conectat’, în care lucrul la orice oră poate deveni o așteptare.”

„Aceasta a condus la o cerere tot mai mare pentru dreptul la deconectare și pentru garanții care să asigure că digitalizarea nu slăbește drepturile lucrătorilor”, a mai transmis Bruxelles-ul.

Vicepreședinta CE responsabilă de Ocuparea Forței de Muncă, Roxana Minzatu, a subliniat că tehnologiile digitale au transformat profund modul de lucru, cu o creștere „semnificativă” a numărului de persoane care lucrează de la distanță.

„Pentru a garanta condiții echitabile pentru telemuncă și pentru a proteja drepturile lucrătorilor, inclusiv dreptul la deconectare, dialogul social este esențial”, a concluzionat ea.