Alegeri parlamentare 2020. Incidente la vot LIVE UPDATE. MAI: Au fost înregistrate 188 sesizări cu privire la contravenţii sau infracţiuni electorale

  • Românii sunt chemaţi la vot duminică, 6 decembrie, ca să-şi aleagă viitorii parlamentari care să le reprezinte interesele în următorii 4 ani.
  • Niciun scrutin electoral nu este însă lipsit de incidente.
  • Fie că este vorba despre scandaluri în secţia de votare, acuzaţii de furt din partea unor candidaţi sau supărări între vecinii care merg împreună la vot din cauza candidatului/partidului votat, orice se poate întâmpla la alegerile parlamentare din acest an.
4245 afișări
Imaginea articolului Alegeri parlamentare 2020. Incidente la vot LIVE UPDATE. MAI: Au fost înregistrate 188 sesizări cu privire la contravenţii sau infracţiuni electorale

Alegeri parlamentare 2020. Incidente la vot LIVE UPDATE

 
LIVE UPDATE
 
20.00 Un bărbat de 51 de ani este cercetat penal după ce ar fi votat, duminică, la o secţie din Spania, apoi, în baza unei declaraţii pe propria răspundere, a votat din nou, în comuna de domiciliu, Coţofăneşti, judeţul Bacău.
 
19.30 O femeie din Medgidia, judeţul Constanţa, a fost amendată cu 4.500 de lei după ce şi-a fotografiat votul şi l-a distribuit pe reţelele de socializare.
 
18:40 MAI: 188 de sesizări înregistrate

„De la începerea procesului de votare până în acest moment au fost înregistrate 188 de sesizări cu privire la contravenţii sau infracţiuni electorale. În urma verificărilor efectuate până la această oră, 57 de sesizări nu s-au confirmat.

Au fost sesizate 26 de infracţiuni care au legătură cu procesul electoral.

De asemenea, au fost aplicate 33 de  amenzi în valoare de peste 120 de mii de lei şi 24 de avertismente scrise.

18:30 Membrii unei comisii de votare din Roman, judeţul Neamţ, au sesizat un jandarm care asigura măsurile de ordine că la aproximativ 300 de metri de secţie se comercializează băuturi alcoolice.
 
 
 
În oraşul Brad vicepreşedintele unei secţii de votare a sesizat că în apropiere se vând băuturi alcoolice, ceea ce este contrar legii.
 
 
 
 
 
 
 
16:10 Procesul de votare a fost întrerupt într-o secţie din Olt, în care a dispărut o ştampilă de vot 
 
16:00 Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog, a declarat că, în cele opt ore de la deschiderea secţiilor de vot, au fost înregistrate 101 sesizări cu privire la contravenţii sau infracţiuni electorale 
 
 
 
 
Potrivit IPJ Brăila, de la deschiderea urnelor, în judeţ au fost înregistrate 10 sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral. Dintre acestea, unul nu se confirmă, şapte sunt în curs de verificare, iar pentru două au fost întocmite dosare penale.

Unul dintre incidentele grave a avut loc în oraşul Brăila. O femeie a introdus în urnă două buletine de vot, iar poliţiştii au întocmit dosar penal pentru fraudă la votare.

 
 

Potrivit IPJ Olt, într-o secţie de votare din comuna Schitu a fost întrerupt curentul electric pentru aproximativ 5 minute. Procesul de votare a fost reluat şi nu au fost semnalate alte probleme.

De asemenea, poliţiştii din Olt au aplicat trei amenzi pentru continuarea propagandei electorale în mediul online.

 
 
În judeţul Vâlcea a fost sesizat până la acest moment un singur incident.

La o secţie de votare din municipiul Râmnicu Vâlcea s-a prezentat un bărbat din oraş care a fost oprit la intrarea în secţie de poliţistul care asigura paza, deoarece nu purta mască de protecţie.

 
 
Potrivit IPJ Maramureş, poliţiştii din Vişeu de Sus au fost sesizaţi cu privire la faptul că un bărbat s-a dus la secţia de votare, a prezentat actul de identitate valabil şi, deoarece nu figura pe listele permanente, a fost trecut pe listele suplimentare şi a votat.

În urma verificărilor, poliţiştii au constatat că bărbatul şi-a pierdut cetăţenia română în urmă cu 25 de ani.

 
 
Incidentul s-a produs în localitatea argeşeană Teiu.

Unui bărbat de 81 de ani i s-a făcut rău în curtea unei secţii de votare. Medicii de pe ambulanţă au încercat să îl resusciteze, dar nu au avut succes.

 
11:10 Incident în Brăila: Un alegător a primit un buletin de vot pe care era aplicată ştampila „Anulat”
 
Potrivit IPJ Brăila, o persoană a reclamat faptul că a primit un buletin care avea aplicată ştampila de vot.

În urma verificărilor făcute, a rezultat faptul că respectivul buletin de vot a fost distribuit dintr-o eroare, acesta având aplicată ştampila „Anulat”. Potrivit poliţiştilor, ulterior, alegătorului i-a fost înmânat un nou buletin de vot.

IPJ Brăila anunţă că 105 poliţişti, 80 de jandarmi, 22 de reprezentanţi ai ISU, 57 poliţişti de frontieră şi 6 de la alte structuri vor asigura paza şi protecţia celor 282 secţii de votare ce s-au constituit pe raza judeţului Brăila.
 
10:15 Procesul de votare a început fără probleme deosebite în întreaga ţară, transmite MAI.
 
Până la acest moment au fost sesizate câteva incidente, dar care nu au afectat desfăşurarea votului.
 
  • În municipiul Bucureşti un bărbat a fost amendat cu 2.000 de lei pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţă  după ce a sunat la 112 pentru a reclama faptul că o altă persoană nu purta mască de protecţie. De fapt, în urma verificărilor, s-a constatat că aspectele reclamate nu se confirmă. 
 
  • Tot la nivelul Capitalei, 3 membri ai birourilor electorale de la secţii diferite au avut nevoie de îngrijiri medicale: doi pentru lipotimii şi al treilea pentru că s-a tăiat cu caterul la mână. Persoanele sunt conştiente şi au fost asistate medical la faţa locului.

 

  • La o secţie de votare din municipiul Brăila, o persoană a reclamat faptul că a primit un buletin care avea aplicată ştampila de vot. La faţa locului s-a deplasat echipa de cercetare pentru efectuarea de verificări.
 
  • Un poliţist din judeţul Gorj a raportat faptul că după preluarea pazei unei secţii de votare, aflându-se singur într-o încăpere a imobilului, alta decât cea în care este amplasată secţia de votare, a executat în mod accidental un foc de armă. Incidentul s-a produs înainte de deschiderea secţiei de vot. Nu au rezultat decât pagube materiale.  La faţa locului s-a deplasat o echipă operativă constituită la nivelul IPJ pentru a efectua verificări cu privire la acest incident.
 
 
8:30 Incident periculos în Gorj. Unui poliţist aflat în paza unei secţii i s-a descărcat arma
 
Incidentul s-a produs în localitatea Turburea, la o secţie de vot.

Unui poliţist care păzea secţia i s-a descărcat arma din greşeală.

Conform primelor informaţii, glonţul a trecut prin geamul clasei, dar nu a nimerit pe nimeni.

„La efectuarea controlului armamentului din dotare, poliţistul a executat un foc de armă accidental, în jurul orei 6”, a informat IPJ Gorj.

 
 
Duminică, 6 decembrie, au loc alegerile parlamentare 2020, în cadrul cărora românii vor alege senatorii şi deputaţii pentru următorii 4 ani.
 
Probleme au fost, momentan, pentru românii din diaspora. Peste o treime din buletinele de vot solicitate de românii din străinătate nu s-au întors în ţară în termenul stabilit de lege. Este vorba despre votul prin corespondenţă care a fost solicitat de circa 39.000 de români. 
 

Alegătorii sunt obligaţi să respecte măsurile sanitare speciale 

 
Potrivit hotărârii CNSU, este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toţi participanţii la procesul electoral, pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare. De asemenea, distanţarea fizică trebuie păstrată la minimum 1 metru între participanţii la procesul electoral, iar secţiile de votare trebuie să aibă dezinfectanţi pe bază de alcool. 
 
 
Imediat după închiderea urnelor, Mediafax.ro va prezenta primul exit-poll disponibil în România, pentru alegerile parlamentare 2020. Rezultatele exit-poll-ului CURS-Avangarde vor fi anunţate duminică, la ora 21.00, imediat după închiderea urnelor de vot, pe site-ul mediafax.ro. Rezultatele de la exit-poll nu iau în calcul voturile din diaspora, sondajul fiind realizat doar pentru secţiile de votare de pe teritoriul României.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici