SUA vs China: originea SARS-CoV-2. Noi dezvăluiri despre Laboratorul din Wuhan într-un raport secret al Statelor Unite

  • Originea SARS-CoV-2 este, dincolo de teoriile conspiraţioniste şi cercetările specialiştilor, motivul unui schimb de replici dure între SUA şi China.
  • Raport de informaţii al Statelor Unite: Trei cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan au manifestat simptome asociate COVID-19 în noiembrie 2019.
  • Noile dezvăluiri vin înaintea reuniunii OMS unde va fi discutată următoarea etapă a investigaţiei asupra originilor COVID-19.
9808 afișări
Imaginea articolului SUA vs China: originea SARS-CoV-2. Noi dezvăluiri despre Laboratorul din Wuhan într-un raport secret al Statelor Unite

Originea SARS-CoV-2. Noi dezvăluiri despre Laboratorul din Wuhan

Originea SARS-CoV-2: întrebări fără răspuns

Originea SARS-CoV-2 rămâne încă un teritoriu al ipotezelor şi al drumurilor care par că nu duc nicăieri. Noul coronavirus, care a pus pauză ritmului obişnuit al vieţii în întreaga lume, a apărut oficial într-o piaţă de peşte din Wuhan, la finalul lui 2019, dar asta nu e nici singura nici cea mai populară versiune a poveştii.

Pandemia de COVID-19 a alimentat teoriile conspiraţiei deja existente, o parte dintre acestea făcând referire la scenariul potrivit căruia virusul ar fi fost creat sau ar fi scăpat în urma unei erori din Laboratorul din Wuhan, China. Iar informaţiile contradictorii sau rapoartele evazive ale investigatorilor aruncă şi mai multe umbre de îndoială asupra problemei originii SARS-CoV-2.

Document secret al Serviciilor de Informaţii SUA

Potrivit unui raport de informaţii al SUA citat de Wall Street Journal, trei cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan s-au îmbolnăvit în noiembrie 2019 şi au solicitat internarea pentru a primi îngrijiri medicale.

Documentul dezvoltă informaţii publicate sumar de Departamentului de Stat, într-o fişă emisă în ultimele zile ale administraţiei Trump. Conform acesteia, mai mulţi cercetători ai laboratorului, un centru pentru studiul coronavirusurilor şi agenţilor patogeni, s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019. Se precizează că pacienţii manifestau „simptome compatibile atât cu COVID-19, cât şi cu o boală sezonieră obişnuită.”

Noile dezvăluiri, între care şi numărul de cercetători, momentul îmbolnăvirii lor sau date legate de internare, au fost făcute publice înaintea unei reuniuni a organismului decizional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În cadrul întrunirii va fi discutată, cel mai probabil, următoarea fază a investigaţiei asupra originilor COVID-19

Actuali şi foşti oficiali familiarizaţi cu informaţiile din raport şi-au exprimat opinii distincte cu privire la greutatea acestor aşa-numite dovezi. 
 
O persoană susţine că informaţiile „potenţial semnificative” au fost furnizate de un partener internaţional, menţionând însă că sunt necesare investigaţii suplimentare. Altcineva descrie Serviciile de Informaţii în termeni elogioşi, mai ales în privinţa puterii pe care o deţin: „Informaţiile obţinute din diferite surse erau de o calitate deosebită. (Raportul n.r.) a fost foarte precis. Ceea ce nu s-a spus a fost cauza exactă a bolii”, a declarat el, referindu-se la cazul cercetătorilor din Wuhan.

SUA vs. China, despre apariţia COVID-19 în Wuhan. Concluziile OMS

Luna noiembrie a anului 2019 este considerată, cu aproximaţie, perioada în care virusul SARS-CoV-2 a început să circule în oraşul Wuhan din centrul Chinei. Autorităţile de la Beijing spun că primul caz confirmat de COVID-19 a fost un bărbat infectat pe 8 decembrie 2019.
 
Institutul de Virologie din Wuhan nu a distribuit date brute sau înregistrări de laborator despre activitatea extinsă de cercetare a coronavirusurilor la lilieci, specia considerată de majoritatea specialiştilor drept fiind cea mai probabilă sursă a SARS-CoV-2.
 
China a negat în repetate rânduri că virusul ar fi putut scăpa dintr-unul din laboratoarele sale. Duminică, ministerul de Externe al ţării a citat concluzia unei echipe conduse de OMS. Ancheta a avut loc în februarie, la Institutul de Virologie din Wuhan (WIV), iar rezultatele indică, în primă fază, că o scurgere de laborator este extrem de puţin probabilă. 
 
„SUA continuă să scoată în evidenţă teoria scurgerilor de laborator”, a declarat Ministerul de Externe chinez ca răspuns la solicitarea de comentarii trmisă de Wall Street Journal. „(Statele Unite n.r.) chiar sunt atât de îngrijorate de sursa bolii sau încearcă să atragă atenţia?”
 
Administraţia Biden a refuzat să comenteze informaţiile, dar a spus că toate teoriile credibile din punct de vedere tehnic cu privire la originea pandemiei ar trebui investigate de OMS şi experţii internaţionali.
 
„Avem în continuare întrebări serioase cu privire la debutul pandemiei de COVID-19, inclusiv în ceea ce priveşte originile sale în Republica Populară Chineză”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională. „Nu vom face declaraţii care să aducă un prejudiciu studiului în curs de desfăşurare realizat de OMS asupra sursei SARS-CoV-2”, adaugă purtătorul de cuvânt. „Face parte din politica noastră să nu comentăm niciodată problemele de Informaţii.”
 
Beijingul a afirmat, de asemenea, că virusul ar fi putut proveni din afara Chinei, inclusiv de la un laborator al bazei militare americane Fort Detrick din Maryland, şi a cerut OMS să investigheze focarele timpurii de COVID-19 din alte ţări.
 
Majoritatea oamenilor de ştiinţă spun că nu au văzut nicio dovadă care să confirme ideea potrivit căreia virusul provine dintr-un laborator militar american, iar Casa Albă a declarat că nu există motive întemeiate pentru a dechide o anchetă.

Coronavirus. Ce spun specialiştii despre o posibilă „scurgere de laborator”

Comisia Naţională de Sănătate din China şi Laboratorul din Wuhan nu au răspuns până acum la solicitările Wall Street Journal. Totuşi, expertul Shi Zhengli de la WIV a declarat că virusul nu s-a scurs din laboratoarele lor. Aceasta a informat echipa de investigatori condusă de OMS că tot personalul a obţinut rezultat negativ în urma testării pentru anticorpi COVID-19. Nu au existat detaşări de persoanl din echipa iniţială, subliniază Shi Zhengli.
 
Virologul olandez Marion Koopmans, membru al echipei OMS, a declarat în martie pentru NBC News că unii angajaţi ai Laboratorului din Wuhan s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019, dar boala a fost atribuită afecţiunilor sezoniere regulate. „Au existat boli ocazionale pentru că este normal. Nu s-a remarcat nimic special”, conchide ea. „Poate unul sau doi (s-au îmbolnăvit n.r.) Cu siguranţă nu este un lucru important”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici