Asociaţia Cabliştilor a sesizat Comisia Europeană privind OUG de modificare a Legii audiovizualului

Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu (ACC), a declarat, marţi, că operatorii de cablu au început să trimită "misive" la Comisia Europeană, cu privire la abaterile "foarte grave" de la legislaţie ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului de modificare a Legii audiovizualului.

532 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Cabliştilor a sesizat Comisia Europeană privind OUG de modificare a Legii audiovizualului

Asociaţia Cabliştilor a sesizat Comisia Europeană privind OUG de modificare a Legii audiovizualului (Imagine: Shutterstock)

Radu Petric este prezent, marţi, la International Digital Forum 2012, care se desfăşoară la Bucureşti, unde a vorbit despre proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care ar fi fost aprobat deja în Guvern, după cum a sugerat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, pe 27 noiembrie.

Radu Petric a spus că, până în prezent, cabliştii au folosit "in extenso" sistemul judiciar românesc, atunci când business-ul le-a fost afectat de decizii luate de instituţii publice.

"Cred că suntem campionul datului în judecată a Guvernului României şi a Primăriei Capitalei", a spus Radu Petric. "Am ajuns, însă, în situaţia în care singura alternativă la un OUG este Comisia Europeană, pentru că această OUG nu poate fi atacată. Poţi să încerci să-l ataci în contencions, dar nu prea ai ce-i face. Unica opţiune pe care o avem este Comisia Europeană şi am început deja să trimitem misive către Comisia Europeană", a spus Radu Petric.

El a precizat că această Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Legii audiovizualului a fost adoptată de Guvern prin "abateri foarte clare" de la legislaţia transparenţei.

Totodată, Radu Petric a spus că prin această OUG sunt afectate şi "investiţii externe" şi "interese comerciale clare ale unor ţări membre ale Uniunii Europene", care au investiţii în companii de telecomunicaţii din România. Petric a dat ca exemple Romtelecom, o companie care este controlată de grupul elen OTE, dar şi UPC România, controlată de grupul american Liberty Global.

"Cablul este una din industriile care aduce venituri substanţiale", este "o industrie foarte robustă", "creatoare de locuri de muncă", a mai spus Radu Petric. "Dacă aş fi prim-ministru, nu mi-aş bate joc de aceste aspecte", a adăugat preşedintele ACC.

Radu Petric s-a referit şi la faptul că, întrebat săptămâna trecută de ce nu s-a publicat pe site-ul Ministerului Comunicaţiilor proiectul de OUG de modificare a Legii audiovizualului pentru dezbatere publică, premierul Victor Ponta a răspuns: "Pentru că a fost prezentat în şedinţă de Guvern, s-au făcut observaţii şi oricum e bun, nu vă faceţi griji!".

"Faptul că domnul Ponta a ieşit public să ne spună să nu ne îngrijorăm m-a îngrijorat şi mai tare, mai ales că apoi doamna Mona Pivniceru (ministrul Justiţiei, n.r.) a spus că nu a semnat această Ordonanţă", a spus Petric.

El a făcut referire şi la principalele puncte din OUG de modificare a Legii audiovizualului, care afectează în mod grav business-ul operatorilor de cablu, aspecte pe care le-a prezentat şi într-o declaraţie, acordată MEDIAFAX, pe 28 noiembrie.

Atunci, Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu, a declarat pentru MEDIAFAX că adoptarea de către Guvern a acestei Ordonanţe de Urgenţă ridică "o mulţime de probleme". "În primul rând, nu s-a făcut o consultare publică, asta dincolo de modul absolut neprofesionist al Guvernului de a nu implica niciun specialist în realizarea Ordonanţei", a spus Radu Petric.

El a precizat că OUG demonstrează faptul că operatorii de cablu au devenit "duşmanul public numărul 1 al audiovizualului".

"Este mai greu să amendezi un radiodifuzor, care, printr-o emisiune defăimătoare, îţi poate distruge imaginea, însă un operator de cablu poate fi penalizat direct cu sancţiune de 1-3% din cifra de afaceri. Astfel de amenzi se aplică pentru încălcări grave ale regimului concurenţei. Pentru modificarea unei grile de programe sau pentru neordonarea grilei în ordinea audienţei televiziunilor să fii penalizat cu 1-3% din cifra de afaceri trădează rea-voinţă şi ură", a spus Radu Petric.

De asemenea, Petric a făcut referire la faptul că OUG le impune cabliştilor un standard tehnic greu de realizat, respectiv să asigure aceeaşi calitate a semnalului pentru toate posturilor de televiziune retransmise.

Potrivit lui Petric, rezultă "fără dubiu" din această prevedere faptul că nu au fost consultaţi "oameni competenţi", cunoscători ai industriei. "Mă face să râd faptul că cineva crede că, dacă va fi ordonat pe prima poziţie în grila de cablu, va fi avantajat", a spus Petric, precizând că, de obicei, televiziunile plasate în grila operatorilor pe prima poziţie nu sunt foarte avantajate.

Pe de altă parte, Petric este de părere că prin această impunere privind aspectele tehnice se va ajunge până la urmă la o şi mai proastă recepţie a televiziunilor de către public, pentru că nu toate posturile TV au aceeaşi calitate, unele fiind recepţionate prost de pe satelit.

"Această prevedere va conduce, de asemenea, la o uniformizare a ofertei. Acum şi grila va fi ordonată, pe lângă faptul că must carry-ul obligă operatorii de cablu să difuzeze anumite canale. Diferenţa se va face strict prin preţ. Este o gravă impunere asupra libertăţii comerciale", a mai spus Radu Petric.

De asemenea, preşedintele ACC a vorbit despre "discriminarea care se face între retransmisia prin satelit şi cea prin cablu".

"La momentul ăsta, oamenii plătesc 5 euro ca să vadă 70 de canale. Acum se reglementează şi modalitatea tehnică. Dacă la cablu există obligativitatea de a retransmite un număr de programe, la satelit nu există această obligativitate. Problema e că destinatarul acestei OUG este unul evident, singurul grup beneficiar este Intact, care face această diferenţă", a spus Petric, precizând că, spre deosebire de alte grupuri de televiziune, Intact "alege să ceară bani" şi pentru distribuţia televiziunilor sale pe satelit.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) de modificare a Legii audiovizualului schimbă modul de sancţionare a cabliştilor, care, dacă nu vor asigura aceeaşi calitate a semnalului pentru toate televiziunile din oferta lor, vor putea primi amenzi cuprinse între 1-3% din cifra de afaceri realizată în anul precedent. De asemenea, OUG prevede că, începând cu anul 2014, televiziunile retransmise vor fi ordonate anual, în primele 30 de zile de la începerea anului calendaristic, pe baza mediei cotei de audienţă realizate de fiecare post TV în anul precedent.

Ordonanţa de modificare a Legii audiovizualului mai prevede că, începând cu anul 2014, televiziunile retransmise vor fi ordonate anual, în primele 30 de zile de la începerea anului calendaristic, pe baza mediei cotei de audienţă realizată de fiecare post TV în anul precedent.

Pe întregul parcurs al anilor 2012 şi 2013, ordinea televiziunilor în cadrul ofertei de servicii de programe retransmise de cablişti se va menţine, până la data la care va fi stabilită ordinea serviciilor de programe pentru anul următor.

De asemenea, în continuarea prevederii din actuala Lege a audiovizualului potrivit căreia "Retransmisia de servicii de programe de către distribuitorii de servicii se va face numai pe baza avizului eliberat de Consiliu", OUG introduce următoarea obligativitate: "Pentru obţinerea avizului, distribuitorii au obligaţia de a comunica Consiliului structura ofertei de servicii de programe retransmise. În cadrul acestei oferte, serviciile de programe retransmise vor fi ordonate anual, fiind poziţionate pe frecvenţe în ordinea descrescătoare a mediei cotei de audienţă măsurată şi certificată conform art. 45, realizată de fiecare serviciu de programe în cursul anului calendaristic precedent".

Totuşi, nu este foarte clar până în prezent dacă acest proiect de OUG a fost adoptat sau nu de către Guvern. Motivul este acela că Ministerul Comunicaţiilor a trimis la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), spre analizare şi punct de vedere, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Legii audiovizualului, după cum a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

De altfel, proiectul de OUG va fi analizat cel mai probabil în şedinţa de miercuri a CNA.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici