- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (14.03.2016, 17:19)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Eurovision 2016: INTERVIU - Iuliana Marciuc: Trebuie să ajungem la ceea ce în alte ţări există, un fenomen Eurovision. VIDEO
Iuliana Marciuc, şefa delegaţiei României la Eurovision 2016, de la Stockholm, a declarat într-un interviu MEDIAFAX că fenomenul Eurovision este foarte dezvoltat în alte ţări, iar românii trebuie să conştientizeze valoarea acestei competiţii, la care artiştii noştri au făcut mereu o figură frumoasă.
Urmărește
2157 afișări
Vedeta TVR Iuliana Marciuc este producătorul selecţiei naţionale a Eurovision 2016, pentru al doilea an consecutiv, iar anul acesta va conduce delegaţia României la Stockholm (Suedia). Concursul cântecului european se va desfăşura în acest an pe 10, 12 şi 14 mai.
Ovidiu Anton va reprezenta România la Eurovision Song Contest 2016, cu piesa "Moment of Silence", câştigătoare a finalei selecţiei naţionale a Eurovision, care s-a desfăşurat pe 6 martie, la Sala Sporturilor din Baia Mare, şi a fost difuzată în direct la TVR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Criză uriaşă în Siria. ONU susţine că 16 milioane de oameni au nevoie de ajutor de urgenţă
-
Netanyahu respinge acuzaţiile de corupţie: Pur şi simplu ridicole
-
Sondaj: Pe ce model şi-ar dori ucrainenii ca ţara să adere la NATO
"Îi rog pe toţi cititorii, pe toţi telespectatorii să se uite la Eurovision, să voteze. Eurovisionul este un brand internaţional şi pentru noi un brand naţional. Televiziunea naţională transmite Eurovisionul datorită faptului că este televiziunea publică. Eurovisionul se transmite numai la televiziunea publică, dar compozitorii noştri, artiştii noştri de pe scenă sunt ai României. Şi încerc prin acest mesaj să readuc mai multă lume către televiziunea publică şi către artiştii noştri, care, iată, ne reprezintă de fiecare dată cu succes. România este printre primele ţări clasate în clasamentele internaţionale, în clasamentele de la Eurovision. Întotdeauna România a făcut o figură frumoasă la Eurovision şi suntem siguri că o va face şi în acest an", spune Iuliana Marciu, în interviul acordat MEDIAFAX.
Pentru Iuliana Marciuc, Eurovisionul reprezintă "emoţie, prietenie, dorinţa de a câştiga, dorinţa de a fi împreună pe scenă şi dorinţa de a reprezenta România la cel mai înalt nivel". Reprezentarea la cel mai înalt nivel înseamnă însă şi un buget pe măsură, care anul trecut s-a ridicat la o valoare totală de aproximativ 300.000 de euro (inclusiv organizarea selecţiei naţionale).
Anul acesta, TVR a achitat deja taxa de participare la Eurovision, respectiv 126.400 de euro, însă delegaţia României la Stockholm mai are nevoie de bani pentru a participa la competiţia Eurovision. În acest sens, Televiziunea Română va apela, ca şi în anii anteriori, la Guvern, la Institutul Cultural Român, dar şi la sponsori.
Pe de altă parte, în interviul acordat MEDIAFAX, Iuliana Marciuc vorbeşte despre sprijinul financiar acordat selecţiei naţionale a Eurovision de Primăria din Baia Mare, dar şi despre criticile aduse Televiziunii Române de către realizatorul TVR Dragoş Pătraru, care a spus că acest parteneriat a fost "un exemplu perfect de prostituţie".
Iuliana Marciuc vorbeşte în interviu şi despre posibilitatea revenirii la TVR a unui alt brand al televiziunii publice, respectiv Cerbul de Aur.
Prezentăm interviul acordat MEDIAFAX de Iuliana Marciuc:
Reporter: Care au fost punctele forte şi punctele mai puţin plăcute pentru dumneavoastră, ca organizator principal, după finala naţională a Eurovision?
Iuliana Marciuc: Având în vedere experienţa mea ca producător de anul trecut, sigur că m-am gândit cum aş putea îmbunătăţi selecţia naţională şi cred că cel mai important lucru este faptul că am reuşit să asigur transparenţa pe care mi-am dorit-o, aceasta în principal datorită faptului că juriul a putut dialoga cu concurenţii, a putut fi cunoscut încă după faza de preselecţii din Bucureşti, iar pe scenă, la finală, a putut dialoga cu concurenţii, a dat notele la vedere şi, în final, punctajul pe care concurenţii l-au obţinut este foarte asemănător cu clasamentul pe care publicul l-a dat. Trebuie să spun că Ovidiu Anton, de exemplu, în faza de preselecţii a obţinut de la juriu punctaj maxim, în faza semifinalei de vineri a obţinut de la juriu punctaj maxim şi apoi cele peste 6.000 de SMS-uri care l-au votat pe el atestă că, iată, suntem cumva pe aceeaşi lungime de undă. Apoi automat mi-a venit şi ideea unui recital al juriului, pentru că este evident televiziunea naţională trebuie să promoveze valorile naţionale, una dintre valori este muzica şi iată că prin intermediul acestei selecţii naţionale noi am încercat să realizăm şi show-uri muzicale extraordinare şi mi-a venit ideea unui juriu care să fie apoi şi activ pe scenă. Şi de fapt ei şi-au luat "La revedere" de la concurenţi printr-o prestaţie artistică, au revenit pe scenă de acolo de unde noi de fapt i-am luat pentru a-i ruga să jurizeze. A fost un show extraordinar de puternic, cu un impact deosebit şi care a adus câteva noutăţi cum ar fi de exemplu interpretarea de excepţie a lui Cezar Ouatu a piesei care acum doi ani a câştigat la Eurovision ("Rise Like a Phoenix", hitul Conchitei Wurst, n.r.) şi, de asemenea, duetul dintre două generaţii, pentru că sloganul Eurovision a fost #GeneratiaEurovision, generaţia domnului Horia Moculescu şi generaţia lui Randi, într-o piesă interpretată foarte bine, "Sunt vagabondul vieţii mele", de cei doi (alături de un alt show, "Cocoon", al Zoli Toth Project, n.r.).
Reporter: Şi punctele mai slabe care au fost la ediţia din acest an? Ce v-aţi dori pentru anul viitor, dacă veţi fi în continuare producătorul show-ului, să îmbunătăţiţi?
Iuliana Marciuc: Ştiu că de fiecare dată există această problemă a compozitorilor că nu ştiu dacă noi vom organiza sau nu Eurovisionul. Este o problemă independentă de mine, este o problemă financiară. De fiecare dată, în ultimul moment, aflăm dacă se vor găsi bani să participăm. Noi am făcut anul acesta eforturi să participăm tocmai din dorinţa menţinerii unei tradiţii. O facem de 23 de ani şi nu am vrut ca anul acesta să facem o excepţie şi să nu participăm şi din acest motiv am făcut toate eforturile. Dar cu toate acestea, în fiecare an, compozitorii vin cu aceeaşi idee că nu ştiu că există Eurovisionul. În fiecare an, în martie, are loc selecţia naţională şi mi-aş dori foarte mult ca, aşa cum noi începând de a doua zi de după ce s-a terminat selecţia naţională ne gândim la selecţia internaţională şi ne gândim la ce vom face anul viitor, tot aşa şi ei să se gândească, să scrie piese, să le difuzeze la radio, pentru că o piesă difuzată la radio - şi regulamentul permite acest lucru, se pot înscrie piese începând cu luna septembrie a anului în curs - este o piesă care are un mare avantaj, al difuzărilor pe posturile de radio şi televiziune. Cumva să se revină la ceea ce în alte ţări există, un fenomen Eurovision. Probabil că şi noi în televiziune trebuie să facem mai mult pentru asta, nu numai probleme trebuie să expunem, ci şi fapte concrete. Putem să facem şi un ciclu de emisiuni, de exemplu, începând din grila de toamnă, care să promoveze mai mult acest eveniment. Sunt lucruri de făcut şi la care ne gândim, dar toate în funcţie de ce se va întâmpla în lunile următoare.
Reporter: Vă referiţi la situaţia financiară a televiziunii?
Iuliana Marciuc: Evident.
Reporter: Anul acesta am observat, cel puţin la nivel vizual, o împrospătare şi o îmbunătăţire a show-ului. Însă la nivel de mentalitate a existat totuşi un punct slab şi mă refer la acea finanţare, sponsorizare a Primăriei din Baia Mare şi a părut că înainte de anunţarea câştigătorilor domnul primar Cherecheş îşi însuşeşte cumva show-ul, într-o dorinţă probabil de a-şi face campanie. Cum vedeţi dumneavoastră la final toate aceste aspecte? A meritat acest parteneriat? A fost afectată imaginea TVR?
Iuliana Marciuc: Pe toată perioada parteneriatului cu Municipiul Baia Mare, domnul primar Cătălin Cherecheş a subliniat faptul că noi trebuie să promovăm un parteneriat nu cu Primăria Baia Mare, nu cu persoana domniei sale, ci cu Municipiul Baia Mare, în calitatea oraşului de candidat la Capitală Culturală Europeană 2021. Municipiul Baia Mare a dorit o investiţie în imagine, în imaginea oraşului Baia Mare, ca şi candidat la Capitală Culturală Europeană. Toate comunicările noastre în acest sens au fost. Faptul că domnul primar a urcat pe scenă şi a oferit un trofeu este cumva justificat, atât timp cât trofeul era din colecţia particulară a domniei sale. De altfel, într-un show televizat, în direct, sunt lucruri care se întâmplă în direct şi ţin de producţia unui show de televiziune. Noi nu facem decât să mulţumim încă o dată finanţării pe care am primit-o de la Municipiul Baia Mare, faptului că, cu ajutorul acestei finanţări, noi am reuşit să avem pe scenă un show de calitate, lumini, sunet, pe care altfel, în actualele condiţii, nu le-am fi putut obţine.
Reporter: Despre ce finanţare vorbim? La cât s-a ridicat bugetul ediţiei de anul acesta a finalei naţionale?
Iuliana Marciuc: Finanţarea din partea Municipiului Baia Mare a fost, conform aprobării Consiliului lor local, de 120.000 de euro. Nu am informaţii, dar sunt aproape convinsă că probabil s-a şi depăşit acest buget. Ei au încercat să atragă şi sponsori, aşa cum şi noi, aici, la Bucureşti, am încercat să atragem.
Reporter: Şi un coleg de-al dumneavoastră, domnul Dragoş Pătraru, a avut cuvinte dure cu privire la acest parteneriat cu Primăria Baia Mare, spunând chiar că a fost "un exemplu perfect de prostituţie". Bănuiesc că poziţia domnului Dragoş Pătraru este personală şi voiam să vă întreb care este poziţia TVR şi a dumneavoastră ca organizator principal al finalei naţionale a Eurovision?
Iuliana Marciuc: Televiziunea Română este o televiziune independentă şi iată că acum se vede cel mai bine acest lucru. Producătorul independent Dragoş Pătraru aduce emisiunea ("Starea naţiei", n.r.) la Televiziunea Română şi ea este difuzată fără niciun fel de cenzură. În rest, no comment, am spus înainte care este poziţia noastră vizavi de parteneriatul cu Municipiul Baia Mare, în calitatea sa de candidat la Capitală Culturală Europeană.
Reporter: Cunoscând foarte bine problemele financiare ale Televiziunii Române, cum vă propuneţi să mergeţi la Stockholm şi să organizaţi prezenţa României pe scena de acolo. Aţi plătit taxa Eurovision?
Iuliana Marciuc: Da, sunt 126.400 de euro, care au fost plătiţi săptămâna trecută. Cu această taxă noi ne asigurăm cumva de un show pe scena de la Stockholm, în condiţiile tehnice puse la dispoziţie de ei, condiţii pe care le voi afla exact zilele viitoare, când în calitatea mea de şefă de delegaţie merg la Stockholm şi mă întâlnesc cu toţi şefii de delegaţie şi ei (organizatorii, n.r.) ne anunţă care este pachetul de sunet, de lumină, de grafică pe care îl pun la dispoziţie. Peste acest pachet urmează din nou să cerem ajutorul sponsorilor. Ovidiu Anton este un artist care până acum şi-a realizat singur show-ul, din finanţe proprii. Din acest moment, noi începem să îl ajutăm. Sigur că bugetul televiziunii este cumva deja alcătuit şi el reprezintă suportarea de către televiziune a cheltuielilor cu deplasarea şi cazarea pentru echipa artistului şi pentru echipa televiziunii. În ideea de a ne menţine în transparenţa pe care de la început am subliniat-o, va fi dată publicităţii şi va fi cunoscută şi echipa TVR şi ce face fiecare dintre noi, cei din TVR, acolo, la Stockholm, pentru că nu mergem să ne plimbăm, mergem să susţinem un artist. În general, în fiecare an, oricum echipa României a fost în număr restrâns faţă de echipele altor ţări, poate şi vizavi de ideea pe care deja v-am spus-o, că acest fenomen al Eurovisionului în alte ţări este foarte dezvoltat. În alte ţări, un artist este însoţit de o echipă întreagă şi acest lucru îl ajută şi pe el psihic, bineînţeles. În cazul nostru, mai ales în acest an, vom merge cu o echipă restrânsă pe care o vom anunţa.
Reporter: Din câte persoane propuneţi să fie echipa?
Iuliana Marciuc: Probabil din partea televiziunii în jur de zece persoane, ca să putem să realizăm totuşi o prezenţă a noastră acolo. Este vorba de personal calificat pe care cei de la EBU (European Broadcasting Union, n.r.) îl impun. Există un şef de delegaţie, un şef de presă, fără de care noi nu putem să mergem.
Reporter: Ştiu că anul trecut bugetul total al participării în Austria, la finala Eurovision, a fost de aproximativ 300.000 de euro.
Iuliana Marciuc: În acest buget este inclusă şi selecţia naţională.
Reporter: Anii trecuţi aţi mers şi aţi cerut sprijin inclusiv la Guvern. Anul acesta aţi făcut demersuri în acest sens, vi s-a răspuns, aveţi semnale?
Iuliana Marciuc: Ne dorim să accesăm ajutor de unde vom putea. Nu am accesat încă, pentru că de obicei acest lucru se face după ce se termină selecţia naţională. În acest moment, s-a terminat selecţia naţională şi vom face demersuri pentru a accesa astfel de ajutoare.
Reporter: Vă gândiţi şi la alte instituţii ale statului, care ar putea să vă ajute financiar sau într-un alt mod, pentru promovare?
Iuliana Marciuc: Anul trecut, Institutul Cultural Român ne-a sprijinit în demersul nostru de a face o imagine cât mai bună a României la Eurovision şi încercăm şi anul acesta.
Reporter: Din punctul de vedere al show-ului sunteţi la a doua participare consecutiv şefă a delegaţiei. Cum vă propuneţi să arate show-ul şi la ce să se aştepte românii când o să îl vadă pe reprezentantul României pe scena de la Stockholm?
Iuliana Marciuc: A fost foarte inspirat regizorul Dan Manoliu când, la începutul acestui an, a venit către mine şi şi-a dorit să facă parte din echipa de realizare a selecţiei naţionale, pentru că show-ul a arătat pe scenă aşa cum producătorul, adică eu, l-am asigurat că poate arăta din punct de vedere al tehnicii şi aşa cum împreună l-am gândit. Din acest moment, tot împreună gândim felul în care echipa lui Ovidiu se va prezenta. El deja este în discuţii cu privire la felul în care va arăta concret show-ul de pe scenă, mă refer aici la stilist, la partea grafică, la lumini şi sunt sigură că va găsi soluţia cea mai bună pentru ca noi să ne prezentăm frumos pe scenă.
Reporter: Este anul acesta anul rockului la Eurovision?
Iuliana Marciuc: Se poate spune aşa. Nu ştiu exact toate piesele, dar vă pot spune că am ascultat câteva dintre piesele care reprezintă alte ţări şi rockul este, da, reprezentat de mai multe piese şi mai multe stiluri de rock vor fi anul acesta pe scenă. Poate că este un avantaj al nostru, o să vedem. Contează foarte mult şi felul în care artistul se va prezenta pe scenă, mă refer vocal şi aici nu avem niciun fel de rezervă cu privire la calităţile vocale ale lui Ovidiu Anton. El le-a demonstrat de foarte multe ori, le-a demonstrat şi în celelalte ediţii ale Eurovisionului şi sper ca această experienţă pe care el a acumulat-o pe scena selecţiilor naţionale Eurovision, de-a lungul anilor, să îi folosească pe o scenă atât de mare şi cu atât de mult impact la public, cum este scena Eurovisionului internaţional.
Reporter: Ce loc ţintiţi dumneavoastră şi echipa TVR pentru ediţia de anul acesta a Eurovision?
Iuliana Marciuc: Ca orice participare la concurs, evident un loc cât mai bun şi în acest sens chiar doresc să îi rog pe toţi cititorii, pe toţi telespectatorii să se uite la Eurovision, să voteze. Eurovisionul este un brand internaţional şi pentru noi un brand naţional. Televiziunea naţională transmite Eurovisionul datorită faptului că este televiziunea publică. Eurovisionul se transmite numai la televiziunea publică, dar compozitorii noştri, artiştii noştri de pe scenă sunt ai României. Şi încerc prin acest mesaj să readuc mai multă lume către televiziunea publică şi către artiştii noştri, care, iată, ne reprezintă de fiecare dată cu succes. România este printre primele ţări clasate în clasamentele internaţionale, în clasamentele de la Eurovision. Întotdeauna România a făcut o figură frumoasă la Eurovision şi suntem siguri că o va face şi în acest an.
Reporter: Aveţi o mare experienţă în televiziune, cum vedeţi la nivel personal competiţia Eurovision? Cum aţi caracteriza-o în trei cuvinte?
Iuliana Marciuc: Emoţie, prietenie, dorinţa de a câştiga, dorinţa de a fi împreună pe scenă şi dorinţa de a reprezenta România la cel mai înalt nivel.
Reporter: Este Eurovisionul şi un business, inclusiv pentru Televiziunea Română? Anul acesta finala naţională a adus audienţa dorită, acele SMS-uri au îmbunătăţit puţin finanţele televiziunii publice?
Iuliana Marciuc: Este evident un plus de imagine pentru televiziune, de aceea ne-am şi dorit să păstrăm această tradiţie. Anul acesta televiziunea a avut recorduri cu privire la difuzările din mediul online, au fost foarte mulţi telespectatori care s-au îndreptat şi către mediul online, iar echipa noastră a încercat să dezvolte această promovare de tip online printr-un site bine pus la punct, prin difuzări pe YouTube, prin încărcări pe YouTube ale întregului spectacol, dar şi ale evenimentelor adiacente spectacolului sau ale unor filmări din culisele spectacolului. Şi s-a văzut asta în recordurile online de audienţă, pe care noi le-am înregistrat.
Reporter: Şi o ultimă întrebare. V-aţi dori să readuceţi la TVR un alt brand foarte cunoscut, respectiv Cerbul de Aur?
Iuliana Marciuc: Este interesant că toată echipa care a fost prezentă anul acesta la Baia Mare s-a gândit la ce aţi spus dumneavoastră. De ce? Pentru că atmosfera de acolo ne-a amintit de atmosfera zilelor de festival de la Cerbul de Aur. Este un gând pe care îl avem în mintea noastră, a fiecăruia dintre noi, dar nu este o decizie care să ne aparţină nouă.
Citește pe alephnews.ro: Austria este de acord cu admiterea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen
Citește pe www.zf.ro: Cum a fost invadată Polonia de ruşi prin Belarus
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
O profesoară din Brașov a câștigat titlul de cea mai rapidă cititoare din lume. Cine este Teodora Voinescu
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe care preşedintele Donald Trump vrea să îl distrugă, iar unele dintre cele mai importante companii americane vor să-l cumpere
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
17 zile de viscol și ninsori în luna ianuarie, în România, potrivit meteorologilor EaseWeather
CANCAN.RO
Medicul neurochirurg Vlad Ciurea ne spune care sunt cele 2 alimente care ne fac cei mai INTELIGENȚI
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe