Muzeul Ceasului din Ploieşti, unic în Europa, redeschis după aproape trei ani - GALERIE FOTO

Muzeul Ceasului din Ploieşti, unic în Europa, a fost redeschis, joi, după ce instituţia a fost închisă aproximativ doi ani şi jumătate în vederea restaurării, timp în care expoziţiile au fost mutate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

12752 afișări
Imaginea articolului Muzeul Ceasului din Ploieşti, unic în Europa, redeschis după aproape trei ani - GALERIE FOTO

Muzeul Ceasului din Ploieşti, unic în Europa, redeschis după aproape trei ani - GALERIE FOTO

Potrivit conducerii Muzeului, clădirea a intrat într-un amplu proces de restaurare şi consolidare, fiind încadrată ca monument istoric. Fondurile necesare au provenit de la Uniunea Europeană, valoarea totală fiind de cinci milioane de lei.

“Muzeul revine astăzi în peisajul cultural prahovean şi naţional, este unic în ţară, unic în Europa, se poate compara cu muzee vest europene de prestigiu, din Elveţia, Germania. De altfel, alteliere de acolo se regăsesc aici prin piese exponate excepţionale. Clădirea a fost construită în anul 1890 pentru prefectul de atunci, Luca Elefterescu, diplomat, magistrat. Era absolut necesară şi restaurarea şi consolidarea având în vedere necesitatea punerii în valoare a elementelor artistice interioare şi a stadiului pe care rezistenţa clădirii o impunea”, a declarat pentru MEDIAFAX, Marilena Peneş, director al Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova.

Colecţia cuprinde aproximativ 4.000 de exponate, de la cadrane solare, ceasuri cu apă, ceas cu întoarcere la 365 de zile, nisiparniţe, ceasuri de masă, pendulă la clepsidre.

“O să vedeţi în acest muzeu evoluţia timpului şi a instrumentelor de măsurat, din secolul XVI, până la începutul secolului XX. O să vă impresioneze nobleţea clădirii”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Marilena Peneş, director al Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova.

Potrivit muzeografilor, toate ceasurile sunt opere de artă.

“Avem ceasuri foarte vechi. Două ceasuri astronomice, lucrate la 1544, respectiv 1562, două ceasuri extrem de complicate, asta însemnând că oferă o mulţime de informaţii. Avem ceasuri cu valoare deosebită, două ceasuri din aur ale regelui Carol I. Ceasuri de perete, ceasuri de masă care au aparţinut unor personalităţi istorice sau culturale, ceasul lui Alexandru Ioan Cuza, ceasul lui Mihail Sadoveanu, al lui Vasile Alecsandri”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Tatiana Ristea, şef al Muzeului Ceasului din Ploieşti.

Odată cu restaurarea clădirii, au fost pregătite şi surprize vizitatorilor.

“Avem un multitouch unde găsim informaţii mult mai ample despre categoriile de ceasuri prezente în expoziţia noastră, avem o hologramă, un ceas vorbitor. Am reuşit şi am creat un mic atelier de ceasornicărie. Iar având în vedere că în această clădire, în anul 1903, s-a ţinut primul revelion după moda franceză, am recreat şi un mic salon de început de secol XX”, a adăugat Tatiana Ristea.

Muzeul Ceasului din Ploieşti funcţionează ca secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici