Salman Rushdie, în cursa pentru premiul Booker 2008

"The Enchantress of Florence", ultimul roman al scriitorului britanic Salman Rushdie, face parte din cele 13 opere preselecţionate pentru premiul Booker 2008, o distincţie literară care se acordă în Marea Britanie, echivalentul premiului francez Goncourt, au anunţat organizatorii.

19 afișări
Imaginea articolului Salman Rushdie, în cursa pentru premiul Booker 2008

Salman Rushdie, în cursa pentru premiul Booker 2008 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Membrii juriului Man Booker sunt încântaţi de echilibrul geografic al acestei preselecţii, cu autori originari din Pakistan, India, Australia, Irlanda şi Marea Britanie", a declarat Michael Portillo, preşedintele juriului.

Pentru lista lungă a premiului Booker 2008, erau în cursă 112 romane. Lista scurtă cu cei cinci finalişti urmează să fie anunţată pe 9 septembrie, iar numele câştigătorului va fi dezvăluit pe 14 octombrie.

Autorul "Versetelor satanice" a primit deja acest premiu în 1981, pentru "Copiii din miez de noapte", o fabulă simbolică despre destinul copiilor născuţi în ziua independenţei Indiei şi a Pakistanului.

Acest roman a fost desemnat, în iulie, "Best of the Booker" - cea mai bună carte dintr-un număr de 41, câte au primit până în prezent premiul Booker.

Salman Rushdie, în vârstă de 61 de ani, înnobilat de regina Elizabeth a II-a în iunie 2007, şi autorul irlandez Joseph O'Neill, cu romanul "Netherland", au fost consideraţi favoriţi la câştigarea premiului de casele de pariuri britanice.

Salman Rushdie a debutat în 1975 şi a fost nominalizat la Booker Prize pentru cărţile "Ruşinea", "Versetele satanice" şi "Ultimul suspin al Maurului".

În 1981, a câştigat James Tait Black Memorial Prize pentru volumul "Copiii din miez de noapte", iar în 1984, în Franţa, a primit Premiul pentru cea mai bună carte străină, pentru "Ruşinea".

De asemenea, a fost distins, în 1988 şi 1995, cu Whitbread Novel Award, pentru "Versetele satanice" şi, respectiv, pentru "Ultimul suspin al Maurului".

În ziua de 14 februarie 1989, ayatollahul Khomeini a lansat, pe undele Radio Teheran, ordinul religios (fatwa) care îl condamna pe Rushdie la moarte, după ce acesta a publicat "Versetele satanice".

O fundaţie din Iran a oferit o recompensă de un milion de dolari pentru moartea lui Rushdie, suma fiind dublată în 1997.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici