The Washington Post şi The Guardian înregistrează numărul de persoane omorâte de poliţia din SUA

Două mari ziare - The Washington Post şi The Guardian - înregistrează numărul de persoane omorâte de către poliţişti în Statele Unite, în contextul dezbaterii aprige cu privire la folosirea forţei letale de către ofiţeri, în special împotriva minorităţilor, relatează AFP în pagina electronică.

147 afișări
Imaginea articolului The Washington Post şi The Guardian înregistrează numărul de persoane omorâte de poliţia din SUA

The Washington Post şi The Guardian înregistrează numărul de persoane omorâte de poliţia din SUA (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Peste două persoane sunt omorâte de poliţişti zilnic, iar cele mai multe sunt etnici afroamericani sau hispanici, potrivit unor liste compilate de către The Washington Post şi The Guardian.

Înregistrările au la bază rapoarte ale poliţiei şi mărturii ale martorilor, dar şi informaţii din presa locală, ale unor grupuri de cercetare şi proiecte de raportare de tip open-source.

The Guardian înregistrează toate cazurile de persoane ucise de către poliţie, iar The Washington Post numai pe cele împuşcate mortal.

Guvernul federal american se bazează doar pe date parţiale, deoarece cele aproximativ 17.000 de agenţii de poliţie de stat şi locale nu sunt obligate să raporteze aceste omucideri.

Lipsa datelor oficiale a alimentat frustratea tot mai mare a publicului cu privire la o serie de crime comise de poliţie, în urma uciderii prin împuşcare a adolescentului de culoare Michael Brown, care nu era înarmat, la Ferguson, în statul Missouri, în august, care a declanşat săptămâni de proteste, unele violente.

The Guardian a anunţat luni o dezbatere, pe care a intitulat-o "The Counted" (Numărătoarea), care-i încurajează pe cititori şi martori să participe la ea.

O hartă interactivă prezintă numărul persoanelor ucise în funcţie de vârstă, regiune sau etnie.

"În doar câteva minute ni s-au trimis informaţii", a declarat pentru AFP Jon Swaine, un raporter implicat în proiect.

El şi-a exprimat speranţa că informaţiile de la citotori - care pot trimite fotografii sau înregistrări video în mod anonim - vor deveni principala sursă a bazei de date. Fiecare informaţie trimisă este verificată de către jurnalişti.

The Washington Post, care şi-a prezentat primele constatări în acest weekend, a descoperit că în perioada analizată, de la începutul anului, rata uciderii afroamericanilor de către poliţişti - raportat la întreaga populaţie - este de trei ori mai mare decât în cazul celorlalte minorităţi şi albilor.

Potrivit raportului, cele mai multe dintre persoanele ucise erau înarmate cu obiecte care pot provoca moartea - în pricipal arme, dar şi cuţile şi alte obiecte. De asemenea, 16% aveau asupra lor o jucărie sau erau neînarmate.

Dintre victimele neînarmate, două treimi au fost afroamericani sau hispanici.

"Departamentele de poliţie nu sunt obligate să raporteze autorităţilor federale" aceste omoruri, potrivit lui Wesley Lowery de la The Washington Post.

"O pot face voluntar", a adăugat el.

El a îndemnat Congresul să adopte o lege care să autorizeze statisticile federale şi să finanţeze colectarea de date.

- 400 de morţi în cinci luni

The Washington Post a dezvăluit că, de la începutul anului, 385 de persoane au fost împuşcate mortal de către poliţişti pe întregul teritoriu american - o rată de peste doi morţi pe zi.

The Guardian a numărat 464 de morţi în aceeaşi perioadă.

Datele despre victime împuşcate sunt "mai uşor de colectat şi sunt mai acurate", a declarat Lowery.

Însă Swaine a precizat că sunt înregistrate doar cazuri de împuşcare mortală de către poliţişti, ceea ce exclude victime ca Freddie Gray din Baltimore, care a murit din cauza unei răni la nivelul coloanei vertebrale în timp ce se afla în custodia poliţiei.

Un sfert dintre cei ucişi sufereau de probleme mintale, potrivit The Washington Post.

Într-un caz, în Florida, poliţia a ucis un bărbat scizofrenic care agita o coadă de mătură.

Mama bărbatului chemase poliţia pentru că nu reuşea să-l determine să intre în casă, în pofida frigului de afară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici