TVR 1, somat public de CNA pentru emisiunea în care Romeo Dediu a fost rănit

CNA a decis, marţi, să someze public TVR 1, pentru emisiunea "Dănutz SRL" în care Romeo Dediu, chitaristul trupei Holograf, a fost rănit cu o sabie, în direct, în timpul unui moment de cascadorii.

128 afișări
Imaginea articolului TVR 1, somat public de CNA pentru emisiunea în care Romeo Dediu a fost rănit

TVR 1, somat public de CNA pentru emisiunea în care Romeo Dediu a fost rănit (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, emisiunea "Dănutz SRL" difuzată de TVR 1 pe 31 ianuarie, în care Romeo Dediu, chitaristul trupei Holograf, a fost rănit, în timpul unui moment de cascadorii.

"Este un incident regretabil, petrecut în direct, care a dus la o rană superficială. Dar exista un potenţial de risc în acest număr de circ", a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA. El a fost de părere că ar trebui transmise scrisori la toate posturile, pentru a nu mai prezenta în direct numere care prezintă factori de risc.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga a spus că problema o reprezintă atitudinea moderatorului. "Este o emisiune în care s-a întâmplat un accident. Eu văd, mai degrabă, o problemă în atitudinea moderatorului, care nu a oprit imediat emisiunea. S-a întâmplat un accident, însă moderatorul a continuat numărul, doar de dragul emisiunii. Nu văd nicio justificare", a spus Narcisa Iorga, membru al CNA.

În plus, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a propus amendarea TVR 1 cu 10.000 de lei. "Potrivit articolului 3 din Legea audiovizualului, radiodifuzorii trebuie să difuzeze emisiunile cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului, or dreptul la viaţă este un drept fundamental", a spus Onisei. El a precizat că actul prezentat a fost unul "violent", fapt care încalcă. art. 39, alin. 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective".

Christian Mititelu, membru al CNA, a spus că Dan Bittman trebuia să fie cu atât mai prudent în emisiune cu cât este şi consilier al unui ministru. "Dacă eşti consilier al unui ministru, trebuie să ai o răspundere mai mare. Este un om cu o funcţie publică, foarte cunoscut, care prezintă o emisiune", a spus Mititelu.

"Calitatea lui nu intră în Legea audiovizualului", a spus, în schimb, Răsvan Popescu.

Pe de altă parte, Attila Szasz a propus transmiterea unei scrisori de atenţionare TVR 1, în timp ce Grigore Zanc a propus somarea publică a postului.

În urma votului, doar propunerea de somare publică a postului TVR 1 a întrunit numărul suficient de voturi pentru a fi aplicată, ea fiind aprobată de şase dintre membrii CNA.

Somaţia s-a dat în baza art. 39, alin. 2 din Legea audiovizualului. "CNA a somat în mod public Televiziunea Română pentru faptul că a difuzat o emisiune care conţinea un număr cu un anumit grad de violenţă, la o oră la care minorii au acces nerestricţionat la televizor. Acest număr de circ, un număr cu arme albe, s-a încheiat destul de prost, cu un impact negativ asupra publicului şi mai ales asupra copiilor. Vom încerca ca, dincolo de sancţiunea dată TVR, să prevenim posturile de televiziune în legătură cu posibilitatea apariţiei unor asemenea incidente, astfel încât ele să îşi ia toate măsurile ca acest lucru să nu se întâmple", a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA, după votul sancţiunii acordate TVR 1.

Pe de altă parte, TVR a transmis, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că MondoFilm, producătorul emisiunii "Dănutz SRL", îşi asumă întreaga răspundere pentru acest incident.

"În legătură cu incidentul produs în timpul emisiunii «Dănutz SRL», de la TVR 1, duminică, 31 ianuarie 2010, când Romeo Dediu, component al trupei Holograf, a suferit un accident uşor, urmare a unui număr de circ, la care s-a supus voluntar, TVR face următoarele precizări: Realizatorii emisiunii au obligaţia să se asigure că invitaţii lor nu sunt puşi în pericol. Emisiunea «Dănutz SRL» este o coproducţie TVR-MondoFilm, aceasta din urmă îşi asumă întreaga răspundere pentru partea editorială, inclusiv pentru cele întâmplate", se arăta în comunicatul Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

Contactat luni de MEDIAFAX, Dumitru Moroşanu, cel care conduce casa de producţie MondoFilm, a declarat că MondoFilm îşi asumă responsabilitatea pentru emisiunea "Dănutz SRL", "oricare ar fi consecinţele".

"S-a întâmplat un necaz. Scopul emisiunii nu era acest incident. Noi vrem ca prin această emisiune să facem educaţie şi să ne prezentăm valorile. Chiar duminica aceasta, când s-a petrecut incidentul, în emisiune au fost invitate mai multe personalităţi, printre care şi Angela Gheorghiu. Sigur că, prin contract, noi suntem editorii acestei emisiuni, ne-o asumăm oricare ar fi consecinţele", a spus Dumitru Moroşanu.

El a precizat că a luat legătura cu Romeo Dediu şi cu reprezentanţii TVR şi nu se poate vorbi despre "pretenţii juridice". "S-ar putea să fim traşi de urechi de CNA. Dacă va fi o amendă, noi o să o plătim", a mai spus Dumitru Moroşanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici