STUDIU   Vikingii erau mai diverşi din punct de vedere genetic decât se credea

"Viking" era un termen folosit din aversiune de medievişti pentru a denumi populaţii din Scandinavia, în special din ţările de azi ca Danemarca, Norvegia şi Suedia, ce erau cunoscute pentru piratarie, comerţ şi atacurile asupra mânăstirilor din întreaga Europă între secolele VIII-XI.

1567 afișări
Imaginea articolului Vikingii erau mai diverşi din punct de vedere genetic decât se credea

Berserk - Faroese Viking reenactment, Facebook, autor -Rene Bjerregaard

Căderea Imperiului Roman de Apus în 476 a dus la o perioadă de migraţie în toată Europa, în special în părţi ale Scandinaviei.

Această schimbare în activităţi precum noile aşezări, comerţul crescut şi fluxul de vamă a făcut loc epocii vikingilor.

Epoca vikingă în sine nu era complet nouă în acest moment, deoarece au existat unele regate scandinave în toată Europa înainte de această nouă perioadă de expansiune. Întrebarea care a rămas, însă, a fost cum s-a schimbat înregistrarea genetică a vikingilor în timp, transmite Labroots

Un nou studiu, condus de Ricardo Rodriguez-Varela de la Centrul de Paleogenetică din Suedia, a încercat să răspundă la modul în care genomul scandinav s-a schimbat de-a lungul timpului.

Echipa sa a comparat genomul a 300 de persoane îngropate în toată Scandinavia (care au murit în ultimii 2.000 de ani) cu genomul a aproximativ 16.000 de scandinavi contemporani şi 9.000 de eurasiatici. Rezultatele au sugerat că scandinavii din epoca vikingă erau mai diverşi genetic decât scandinavii moderni.

Studiile anterioare au raportat rezultate similare, că vikingii au fost caracterizaţi printr-un angajament transregional semnificativ şi că grupuri europene distincte le-au influenţat structura genetică, mai ales că vechii scandinavi şi-au crescut contactele cu restul continentului.

Cu alte cuvinte, datorită noilor aşezări şi rute comerciale (şi altor factori precum sclavia), vikingii erau un grup divers din punct de vedere genetic.

Rezultatele surprinzătoare ale acestui studiu arată că scandinavii de azi sunt mai puţin diversi din punct de vedere genetic decât strămoşii lor, ceea ce a fost total neaşteptat.

Ar putea însemna că, odată ce migranţii din Epoca Vikingă s-au stabilit, au avut mai puţini copii sau au contribuit mai puţin la fondul genetic în alt mod. De exemplu, rezultatele indică faptul că strămoşii din estul Balticii şi britano-irlandezii au fost populaţii în mare parte alcătuite din femei. 

Bărbaţii care au slujit adesea ca misionarii creştini în Scandinavia în această perioadă nu au contribuit prea mult la fondul genetic.

Rezultatele acestui studiu, în linii mari, indică faptul că epoca vikingă şi modelele migratorii asociate sunt complicate. Genomul tinde să dezvăluie modele mari şi largi de interacţiuni în Antichitate şi Evul Mediu Timpuru şi sugerează că, deşi au existat interacţiuni semnificative între grupurile de vikingi şi alţii, povestea rămâne mai complicată.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici