100 de companii, responsabile pentru 71% din emisiile globale cu efect de seră, din '88 până azi / Temperaturile medii ar putea creşte cu 4 grade Celsius până la finalul secolului, specii de animale vor dispărea

Doar 100 de companii au fost sursa a peste 70% din emisiile de gaze cu efect de seră din lume, din 1988 până în 2017, potrivit unui raport publicat de Carbon Disclosure Project (CDP), realizat în colaborare cu Climate Accountability Institute, scrie The Guardian.

1087 afișări
Imaginea articolului 100 de companii, responsabile pentru 71% din emisiile globale cu efect de seră, din '88 până azi / Temperaturile medii ar putea creşte cu 4 grade Celsius până la finalul secolului, specii de animale vor dispărea

100 de companii, responsabile pentru 71% din emisiile globale cu efect de seră, din '88 până azi/ Temperaturile medii ar putea creşte cu 4 grade Celsius până la finalul secolului, specii de animale vor dispărea

Raportul evidenţiază cum un număr relativ mic de producători de combustibili minerali pot schimba nivelul emisiilor de carbon, a spus Pedro Faria, director tehnic al CDP.

Potrivit raportului, peste o jumătate din emisiile globale industriale din 1988 - anul în care Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei a fost înfiinţat - au legătură cu 25 de entităţi corporative şi de stat.

ExxonMobil, Shell, BP şi Chevron se numără printre cele mai mari companii deţinute de investitori, din 1988.

Dacă vor continua să fie extraşi la acelaşi nivel combustibilii minerali în următorii 28 de ani, precum s-a întâmplat în perioada 1988-2017, temperaturile medii vor creşte cu patru grade Celsius până la finalul secolului, potrivit raportului. Acest lucru ar putea avea multiple consecinţe, printre care şi dispariţia unor specii de animale.

O cincime din emisiile gazelor cu efect de seră, la nivel global, provin din sectorul public de investiţii, potrivit raportului.

Exploatările miniere din China deţin prima poziţie în clasamentul firmelor care emit gaze cu efect de seră, generând 14,32% din emisiile de gaze cu efect de seră de la nivel mondial. Următoarele poziţii sunt ocupate de Aramco, compania de petrol din Arabia Saudită (4,5%) şi de Gazprom (3,91%). Lukoil este pe poziţia 23 în clasament, fiind responsabilă pentru 0,75% din emisiile de gaze cu efect de seră de la nivel mondial.

Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei se ocupă cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale generate de efectele activităţii umane. Grupul a fost constituit în 1988 de către Organizaţia Meteorologică Mondială şi de Programul Naţiunilor Unite pentru mediul înconjurător, ambele organizaţii ale ONU.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici