Video Cât încasează statul român de la companiile pe care le controlează, Petrom, Nuclearelectrica şi Transgaz

  • Cele mai mari companii la care statul este acţionar au început să împartă profitul pe 2019
  • Statul va încasa între 2,5 şi 3 miliarde de anul acesta din profiturile acestor firme
  • Criza taie din profiturile companilor, iar la anul vor fi mai puţin generoase
861 afișări

Trei dintre cele mai mari companii din România la care statul este acţionar – Petrom, Nuclearelectrica şi Transgaz – au alimentat în această săptămână conturile statului cu 900 de milioane de lei reprezentând dividende, o parte din profitul facut. Urmează să vină o sumă importantă de la Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică.

„Pentru 2020, statul român ar putea încasa dividende de 2,5-3 miliarde de lei de la companiile la care este acţionar, companiile listate la care este acţionar dar şi de la Hidroelectrica. Dar pentru anul 2021 lucrurile vor sta diferit în sensul negativ, întrucât după cum discutăm şi cu analiştii, rezultatele pe 2020 vor fi cum mult sub cele faţă de 2019”, spune Liviu Popescu, editor Ziarul Financiar.

Finanţele ţării sunt sub presiune din cauza crizei. Rezultatele din martie arată că veniturile bugetare s-au prăbuşit cu 25% faţă de anul trecut, iar cheluielile au fost mai mari cu 10%. Aceste repartizări de dividende sunt o gură de oxigen pentru acoperirea unei părţi din deficit.

„În ultimii ani statul român a solicitat dividende suplimentare aproape integral rezultatelor companiilor din subordine pentru a petici acest buget, un buget mult prea generos pe care îl permite statutul economiei de a doua cea mai săracă economie din Uniunea Europeană”, adaugă acesta. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici