„Catastrofa este deja acolo”. Preţurile energiei au ajuns pentru prima dată în Germania la peste 700 de euro pe megawatt-oră

  • Preţul de referinţă al energiei electrice în Europa a crescut luni cu peste 25%, depăşind pentru prima dată 700 de euro pe megawat-oră.
  • Nivelul este de aproximativ 14 ori mai mare decât media sezonieră din ultimii cinci ani, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.
18990 afișări
Imaginea articolului „Catastrofa este deja acolo”. Preţurile energiei au ajuns pentru prima dată în Germania la peste 700 de euro pe megawatt-oră

Preţurile energiei din Germania au crescut la peste 700 de euro (696 de dolari) pe megawatt-oră pentru prima dată în istorie. Rusia a declarat că va opri gazoductul cheie Nord Stream 1 pentru trei zile de reparaţii pe 31 august, ridicând din nou îngrijorarea că livrările vor fi întrerupte definitiv.

„Catastrofa este deja acolo”, a declarat Thierry Bros, profesor în domeniul energiei internaţionale la Sciences Po din Paris. „Cred că întrebarea majoră este când se vor trezi liderii UE la realitate”.

Într-una dintre cele mai îngrozitoare avertismente de până acum, premierul belgian Alexander De Croo a spus că Europa se poate confrunta cu până la 10 ierni grele. Situaţia în cauză ar impune un stres dramatic asupra economiilor majore şi ar lăsa mii de gospodării să se lupte cu preţurile exorbitante ale facturilor. Preocupările legate de economie au împins moneda euro la minumul ultimilor două decenii, în timp ce inflaţia este la cel mai ridicat nivel din ultimii ani.

Europa se află într-o situaţie precară, cu începerea oficială a sezonului de încălzire la o distanţă de o lună de zile. Naţiunile se grăbesc să-şi umple rezervele energetice, dar sunt încă foarte dependente de gazul rusesc şi orice reduceri ulterioare ar putea face raţionalizarea o realitate.

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a avertizat pe oameni cu privire la potenţialele greutăţi din lunile următoare şi le-a cerut să „accepte să plătească preţul libertăţii şi valorilor franceze”, în cadrul unui discurs de vineri care comemora eliberarea unui oraş din sudul Franţei în timpul Războiului Mondial.

Circumstanţele Germaniei sunt deosebit de grave: dependenţa ţării de gazul rusesc o face deosebit de vulnerabilă, forţând-o cu disperare să caute o sursă de aprovizionare alternativă. Naţiunea are în vedere repornirea centralelor pe cărbune şi ar putea prelungi durata de viaţă a centralelor nucleare rămase, îndemnând în acelaşi timp la conservarea gazului. Industriile din cea mai mare economie a Europei resimt deja impactul major al crizei energetice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici