Consilier al ministrului german de Finanţe: Reducerea la jumătate a datoriilor Greciei nu este suficientă

Reducerea la jumătate a datoriilor Greciei către investitorii privaţi, parte a unui plan european de a susţine statul aflat în pragul colapsului financiar, nu este suficientă pentru ca datoria ţării să devină sustenabilă, a declarat un consilier al ministrului german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble.

196 afișări
Imaginea articolului Consilier al ministrului german de Finanţe: Reducerea la jumătate a datoriilor Greciei nu este suficientă

Consilier al ministrului german de Finanţe: Reducerea la jumătate a datoriilor Greciei nu este suficientă (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Grecia a împrumutat de la investitori privaţi circa 200 de miliarde de euro, în timp ce datoriile totale ale statului se ridică la 350 miliarde de euro. O reducere cu 50% ar echivala cu ştergerea a 100 de miliarde de euro din datoria către investitorii privaţi.

Băncile şi fondurile de investiţii negociază cu guvernul de la Atena de mai multe săptămâni reducerea datoriilor ţării, în urma cărora îndatorarea raportată la PIB ar urma să coboare de la aproximtaiv 160% la 120% până în 2020, potrivit Reuters. Măsura face parte dintr-un al doilea pachet de ajutor financiar extern de 130 miliarde de euro, după cel de 110 miliarde de euro din 2010.

Investitorii trebuie să accepte voluntar ştergerea a jumătate din datoria Greciei, urmând să primească în schimb bani şi noi obligaţiuni. Discuţiile trenează însă din cauza neînţelegerilor asupra costurilor.

Profesorul universitar Clemens Fuest, consilier al ministrului Schaeuble, a declarat publicaţiei elene To Vima că Grecia are nevoie de ştergerea unei părţi mai mari a datoriei pentru a putea plăti.

"Rata de 50% a fost însoţită de ideea că va fi asociată unui program de consolidare economică pe termen lung, care să coboare datoria acumulată la 120% din PIB până în 2020. O asemenea reducere nu este suficientă. La începutul crizei am avut o îndatorare tot de 120%, aşa că o ştergere a datoriei trebuie să depăşească 50%", a spus el.

Grecia vrea ca investitorii să accepte voluntar implicarea în acest program pentru a nu fi considerată o ţară în incapacitate de plată. Această abordare reprezintă un risc pentru un eventual acord, iar preschimbarea obligaţiunilor cu unele noi ar trebui să fie obligatorie, a declarat Fuest.

"În opinia mea, Grecia a intrat deja în incapacitate de plată. Cred că cel mai bine ar fi să se recunoască cinstit că Grecia nu poate plăti. Aşa s-ar putea ajunge la o înţelegere mai bună", a spus el.

Grecia trebuie să finalizeze negocierile cu investitorii privaţi, pentru a îndeplini condiţiile necesare primirii de ajutor financiar, până la mijlocul lunii ianuarie, când la Atena sosesc reprezentanţi ai FMI şi UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici