Consorţiul Nabucco a pregătit o variantă restrânsă a proiectului, pe ruta Bulgaria-România-Austria

Consorţiul Nabucco a prezentat o variantă restrânsă a proiectului gazoductului Nabucco, denumită Nabucco West, grupului britanic BP şi celorlalţi investitori în proiectul gazeifer mamut al Azerbaijanului, Shah Deniz II, potrivit Financial Times (FT).

738 afișări
Imaginea articolului Consorţiul Nabucco a pregătit o variantă restrânsă a proiectului, pe ruta Bulgaria-România-Austria

Consorţiul Nabucco a pregătit o variantă restrânsă a proiectului, pe ruta Bulgaria-România-Austria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nabucco West, cu o lungime de aproximativ jumătate faţă de cei 3.900 kilometri specificaţi în proiectul Nabucco, ar avea o capacitate de transport mult mai mică, au declarat pentru FT surse apropiate discuţiilor.

Gazoductul s-ar întinde de la graniţa Bulgariei cu Turcia până în Austria, tranzitând şi România.

Proiectul Nabucco a fost gândit pentru a transporta 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din Georgia până în Austria, tranzitând Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria. Cele mai recente estimări plasează costul proiectului la 8 miliarde euro.

Nabucco West a fost prezentat BP şi celorlalţi parteneri care dezvoltă proiectul mamut Shah Deniz II din Azerbaijan, printre care se numără compania azeră de stat Socar şi grupul norvegian Statoil.

Consorţiul Shah Deniz II ar trebui să aleagă până la sfârşitul lunii iunie dacă va furniza gaze pentru Nabucco sau dacă va alimenta un alt gazoduct din sud-estul Europei. Câştigătorul va fi comparat apoi cu un alt proiect, Trans-Adriatic Pipeline, decizia finală urmând să fie luată până la jumătatea anului viitor, potrivit FT.

Al Cook, vicepreşedinte responsabil de Shah Deniz II în cadrul BP, a declarat într-un interviu pentru Financial Times că proiectul revizuit Nabucco West reprezintă "un important pas înainte".

Un purtător de cuvânt al Nabucco a declarat că consorţiul de la Viena crede că proiectul iniţial este încă "atractiv", însă admite că membrii grupului de companii iau în calcul alte variante.

Principalul obstacol în calea proiectului Nabucco este relaţia cu furnizorii din Asia Centrală, consorţiul nereuşind să obţină angajamente ferme pentru a acoperi capacitatea proiectată de 31 miliarde de metri cubi.

Consorţiul Shah Deniz a oferit 10 miliarde de metri cubi pe an companiilor europene începând din 2017, după angajarea altor 6 miliarde de metri cubi către Turcia.

Turkenistanul, Irakul de nord şi Iranul au de asemenea un potenţial gazeifer ridicat şi ar putea deveni furnizori ai Nabucco, însă fiecare dintre aceste variante prezintă obstacole politice greu de depăşit.

Segmentul din Turcia al Nabucco a intrat recent în concurenţă cu Tanap (Trans-Anatolian Pipeline), un proiect de gazoduct dezvoltat de companiile de stat Socar şi Botas Turcia care ar trebui să tranziteze teriroriul turc ar putea deveni afluent al Nabucco West sau al unui proiect concurent.

Cook a declart că BP a fost invitată să se alăture consorţiului Tanap şi va lua în următoarele luni o decizie.

Consorţiul Nabucco este format din şase companii, respectiv Transgaz Mediaş, OMV Austria, acţionarul majoritar al Petrom, MOL Ungaria, Bulgargaz, Botas Turcia şi RWE Germania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici