Video Cozi mari în portul Galaţi: Fermierii trimit cerealele la export din cauză că nu au silozuri pentru depozitare | GALERIE FOTO, VIDEO

Zeci de tiruri aşteaptă în coloană, marţi, să plece cu vaporul din portul Galaţi, acestea fiind pline în special cu cereale vândute la export de fermierii din judeţ, care nu au silozuri pentru depozitare, astfel că trimit recolta la export.

1008 afișări

VEZI MAI JOS GALERIE FOTO 

Producătorii de cereale aleg din Galaţi această variantă deoarece în judeţ nu există silozuri, iar camionagii petrec zile la rând în preajma portului. Încărcarea vapoarelor se face cu greutate din cauza nivelului scăzut al Dunării şi a cantităţilor uriaşe de marfă.

Fermierii gălăţeni sunt nevoiţi să-şi vândă produsele deoarece în judeţul Galaţi nu există destule spaţii de depozitare, silozurile de cereale pe care statul le deţinea înainte de 1989 fiind provatizate, iar noii proprietari au impus taxe importante care îi îndepărtează pe fermieri.

În prezent, în judeţ mai există doar şase silozuri cu capacitatea de depozitare de până la 10.000 de tone.

Aglomeraţia din port este explicată de producătorii agricoli prin lipsa cumpărătorilor de cereale de pe piaţa autohtonă şi prin nivelul scăzut al Dunării. În plus, în portul gălăţean ajung numeroase cereale din alte judeţe şi din Republica Moldova.

„Producţia noastră merge, aproape toată, către export. Şi din cauza asta. Cei care cumpără au fost din ce în ce mai puţini, probabil legat şi de faptul cu pesta porcină, probleme de acest gen.... S-a redus numărul celor care cumpără şi din cauza asta este înghesuiala asta aici. Este şi Dunărea scăzută, un alt factor. Problema este că vin din alte judeţele, din nordul ţării, din Vaslui, Neamţ, şi descarcă aici... Experienţa ultimilor ani arată că preţurile prin depozitare nu au crescut iar depozitarea presupune costuri. Costuri care nu sunt acoperite de creşterile ulterioare de preţ”, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Agricole, Petre Grigore.

Autorităţile portuare spun că în ultimele săptămâni traficul de mărfuri în porturile Galaţi şi Brăila s-a triplat faţă în comparaţie cu luna trecută.

„Traficul aproape s-a triplat, de la 20.000 tone în august la aproape 56.000 de tone. Suntem în plină campanie de cereale, cereale reprezintă baza în această perioadă în ceea ce priveşte traficul de marfă prin porturile Galaţi şi Brăila”, a spus directorul executiv APDM, Dragoş Magearu.

Din cauza aglomeraţiei din portul Galaţi, şoferii de tir petrec chiar şi cinci zile la coadă şi sunt cu nervii la pământ.

„De vineri stau la coadă aici. E aglomerat. Nu vine vaporul, magaziile sunt pline... Am dormit aici în camion, cu sirocoul pornit, acum din cauza sirocoului am rămas fără baterie şi îmi dau curent la camion. Patronul mi-a zis să vin aici, să stau să aştept”, a răbufnit şoferul Dan Vicol.

La cozile din port stau şi şoferi din Republica Moldova.

„Stau de şase ore şi mai am de aşteptat. Încă nu am dat actele la vamă. Este foarte aglomerat, durează mult, în jur de 24 de ore”, a declarat un transportator de peste Prut.

Fermierii care îşi vând produsele toamna obţin câştiguri mici. Preţurile cresc destul de mult iarna şi primăvara, iar cei care au cereale şi alte produse agricole în depozite obţin profituri mari.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici