Video Culturile de sparanghel îi imbogăţesc pe fermierii nemţi. De ce nu cultivă şi românii planta supranumită „hrana regilor”

  • Chiar dacă solul nostru este fertil pentru culturile de sparanghel, românii preferă să îi ajute pe nemţi să îl culeagă, decât să îl cultive ei
  • Noi nu avem cultura acestei plante, spun specialiştii. Nu ştim să o gătim şi nici să o consumăm
  • Pentru un hectar de sparanghel fermierii trebuie să investească peste 25.000 de euro Pe trermen lung însă, fermierii pot să recolteze 10 tone la hectar şi să câştige chiar şi 100.000 de euro
10306 afișări

Avem climă prielnică, avem sol fertil, păcat că nu mâncăm sparanghel precum nemţii. În România cultura sparanghelului nu este aşa de răspăndită. Îi putem număra pe degete pe fermierii care au îndrăznit să cultive şi care, spre surpinderea lor se bucură de roade.

La Universitatea de Ştiinţe agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, în câteva săptămâni sparanghelul va putea fi cules.

Totul a început ca un experiment, dar pentru că sparanghelul creşte frumos, profesorii au de gând să dezvolte plantaţia şi să o mute în câmp. Sparanghelul cules va fi vândut apoi la magazinul universităţii.

„Cei care doresc să îşi înfiinţeze aceste culturi pot să îşi facă pepiniera lor proprie. Aproximativ după trei ani de zile se poate recolta, vorbim de cantităţi industriale. Aşteptăm să se dezvolte şi vom mări trepat cultura de sparanghel  şi vom încerca sa punem direct în câmp pentru că această mică cultură este înfiinţată într-o seră rece”, spune Ioana Moldovan, asistent cercetare USAMV Cluj.

Sparanghelul este foarte puţin cultivat la noi în ţară pentru că oamenii nu sunt familiarizaţi cu această specie, spun specialiştii. În plus, costurile de producţie sunt mari.

„Nu este o cultură tradiţională românească pe care să o cunoaştem foarte bine să o apreciem în mod deosebit. E o culutră care merge la peste 20.000 de euro pe hectar, este o investiţe consistentă, dar e vorba şi de investiţia în tehnica aferentă pe care nu o ai la îndemână . E vorba de o tehnologie care presupune o investiţie de sute de mii de euro la nivelul unei gospodării de unul sau două hecatre, nu se justifică o astfel de investiţie pentru o ţară care nu are tradiţie”, declară Avram Fiţiu, profesor USAMV Cluj.

In supermarketurile din România o legătură de sparanghel de 450 de grame costa 14 lei, iar în străinătate preţul este dublu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici