Euro scade faţă de majoritatea monedelor din cauza incertitudinilor din Grecia

Euro este în declin faţă de majoritatea monedelor importante, iar faţă de lira sterlină a atins cel mai redus nivel din ultimele două luni şi jumătate, în urma avertismentului Greciei că în lipsa unui acord cu creditorii nu va putea să îşi plătească datoriile scadente în iunie.

325 afișări
Imaginea articolului Euro scade faţă de majoritatea monedelor din cauza incertitudinilor din Grecia

Euro scade faţă de majoritatea monedelor din cauza incertitudinilor din Grecia (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Dolarul s-a apreciat luni continuând evoluţia ascendentă de săptămâna trecută, când a înregistrat cea mai mare creştere săptămânală de după septembrie 2011, relatează Bloomberg. Preşedintele Rezervei Federale americane, Janet Yellen, a declarat vineri că ar fi potrivit ca instituţia să înceapă majorarea dobânzilor în acest an, pentru prima oară din 2006.

"Continuă evoluţia negativă a euro, în urma comentariilor din Grecia despre plata din 5 iunie, în timp ce pieţele văd dolarul prin prisma avertismentelor lui Yellen de vineri privind dobânzile", a declarat Jeremy Stretch, director pentru strategie în domeniul valutar la Canadian Imperial Bank of Commerce din Londra.

Euro este în declin cu 0,4%, la 1,0967 dolari pe unitate, după ce vineri a coborât cu 0,9%. Faţă de moneda britanică, euro este în scădere cu 0,4%, la 70,82 pence pe unitate şi a atins în timpul tranzacţiilor 70,73 pence pe unitate, cel mai redus nivel după 12 martie.

Pieţele financiare din Statele Unite, Marea Britanie, Hong Kong şi mare parte din Europa sunt închise luni pentru o sărbătoare.

Euro este sub presiune după ce, săptămâna trecută, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande au dat termen Greciei până la sfârşitul lunii mai să ajungă la un acord cu creditorii pentru programul de reformă.

Duminică, ministrul grec de Finanţe Yanis Varoufakis a declarat că Guvernul elen a îndeplinit trei sferturi din solicitările oficialilor zonei euro şi ai FMI, iar creditorii ar trebui la rândul lor să ofere concesii pentru încheierea unui acord.

Guvernul trebuie să ramburseze FMI circa 300 de milioane de euro pe 5 iunie, dar mai întâi trebuie să plătească salariile şi pensiile.

În ultimele trei luni, euro s-a depreciat cu 2,6% faţă de un coş de valute analizate de Bloomberg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici