Grecia, nemulţumită că Germania i-ar cere ieşirea din zona euro, speră la un nou plan de asistenţă

Guvernul de la Atena este încrezător că proiectul de reforme prezentat în cadrul planului de asistenţă financiară va primi aprobarea creditorilor internaţionali, însă a criticat Germania pentru că ar părea să ceară ieşirea Greciei din zona euro, relatează site-ul agenţiei Reuters.

2242 afișări
Imaginea articolului Grecia, nemulţumită că Germania i-ar cere ieşirea din zona euro, speră la un nou plan de asistenţă

Grecia, nemulţumită că Germania i-ar cere ieşirea din zona euro, speră la un nou plan de asistenţă

Miniştrii de Finanţe din statele zonei euro se vor reuni pe 20 februarie pentru a aproba planul de reforme propus de Guvernul Alexis Tsipras (stânga). În lipsa aprobării, Atena nu va mai putea primi noi tranşe de împrumut, iar din iulie ar rămâne fără fondurile necesare gestionării datoriei suverane. Obţinerea acordului pe 20 februarie este îngreunată de campaniile electorale din Olanda, Franţa şi Germania.

"Sunt optimist că am putea avea o aprobare chiar înaintea reuniunii Eurogrupului programată pe 20 februarie", a declarat ministrul elen al Afacerilor Europene, George Katrougalos. "Vrem ca în acordul politic să fie incluse şi măsurile necesare astfel încât datoria suverană să fie considerată sustenabilă. Acordul trebuie să aibă ambele dimensiuni", a precizat oficialul grec.

Sustenabilitatea datoriei Greciei, care acum este la nivelul de circa 180% din PIB, este esenţială pentru ca Fondul Monetar Internaţional (FMI) să se alăture cel mai nou plan de asistenţă financiară destinat Greciei. Actualul plan actual de asistenţă financiară este susţinut doar de Eurogrup.

FMI exercită presiuni asupra guvernelor din zona euro pentru a oferi Atenei o restructurare substanţială a datoriei suverane prin prelungirea şi reconfigurarea termenelor scadente şi a perioadelor de graţie. Însă Germania se opune acordării unor astfel de concesii acum, argumentând că vor fi luate în considerare, dacă va fi necesar, la sfârşitul actulului plan de asistenţă, la jumătatea anului 2018.

Berlinul vrea ca Guvernul de la Atena să atingă un surplus bugetar primar de 3,5% din PIB în 2018 şi să menţină nivelul zece ani, argumentând că aceste performanţe nu vor mai necesita restructurarea datoriei. Însă FMI consideră nerealistă această perspectivă.

"A cere unei ţări să menţină un astfel de surplus bugetar zece ani la rând este echivalent cu imposibilul", consideră George Katrougalos.

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang "Schäuble are o strategie în sensul unei zone euro de dimensiuni mai mici. El a mai sugerat Grexit în 2012, în 2015, acum nu o spune tare şi clar, dar pentru noi este evident ca ideea domnului Schäuble este Grexit. Această atitudine este puternic iresponsabilă atât faţă de poporul grec, cât şi faţă de Europa", a acuzat oficialul elen.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici