Munchau: Pentru a adopta euro România are nevoie de o situaţie sustenabilă

România are o situaţie "infinit mai bună" decât ţările din zona euro, datorită reformelor, flexibilităţii cursului de schimb şi a pieţei muncii, dar pentru a adopta moneda unică criteriile nu trebuie doar îndeplinite pe moment, ci şi menţinute, consideră Wolfgang Munchau, editorialist la FT.

580 afișări
Imaginea articolului Munchau: Pentru a adopta euro România are nevoie de o situaţie sustenabilă

Munchau: Pentru a adopta euro România are nevoie de o situaţie sustenabilă (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Munchau, specialist pe zona euro şi membru fondator al ediţiei germane a celui mai mare ziar de afaceri european, Financial Times, a declarat miercuri, la Gala ZF 2011, că ţinta autorităţilor române de a adopta a moneda euro în 2015 este optimistă, dar nu nerealistă.

"Zona euro ar putea să nu fie pregătită pentru voi în 2015. (…) Să fii pregătit înseamnă să fii sustenabil. Nu să îndeplineşti un obiectiv într-un an şi să nu mai reuşeşti în anul următor. Cheia este să înveţi din experienţa celorlalte ţări. Lecţia este că trebuie să faci mai întâi reformele şi abia apoi să intri în zona euro, nu invers", a spus Munchau.

El se aşteaptă ca zona euro să intre în recesiune anul viitor, iar dacă lucrurile se înrăutăţesc România ar fi afectată, dar doar pe termen scurt, pentru că pe termen mai îndelungat beneficiază de o anumită flexibilitate.

"Nu aş fi foarte pesimit în ceea ce priveşte România. Viitorul nu este este unul sumbru, chiar dacă Europa va avea în faţă vremuri grele", a adăugat el.

Întrebat cum vede Uniunea Europeană în următorii cinci ani, Munchau a spus că moneda euro nu va dispărea, iar dacă problemele din blocul comunitar sunt rezolvate, atunci procesul de expansiunii al UE va continua.

Referitor la problemele zonei euro din prezent, editorialistul FT a arătat că acestea pot fi depăşite atât timp cât va exista un angajament politic puternic.

"Dacă va exista un angajament politic puternic, atunci vom trece peste aceste probleme. Dacă nu, atunci zona euro se va prăbuşi", a spus Munchau.

În opinia acestuia, soluţia la actuala criză constă în primul rând în găsirea unor mecanisme de rezolvare a problemelor de lichiditate din pieţe, iar apoi aplicarea unor strategii sustenabile pe termen lung atât pentru zona euro şi Uniunea Europeană.

El a arătat că fondul european de stabilitate financiară (EFSF) nu este suficient de mare pentru a acoperi nevoile unor ţări mari precum Italia, Spania sau Belgia, care întâmpină în prezent probleme.

"Ne aflăm practic în situaţia în care EFSF nu ne mai poate ajuta", a spus Munchau.

Pe de altă parte, el susţine ideea unei emisiuni de obligaţiuni de către zona euro, care să ofere credibilitate, însă această idee nu este susţinută de cancelarul german Angela Merkel.

El a amintit că la 9 decembrie liderii Uniunii Europene se vor întâlni pentru a încerca să găseasă soluţii, însă cu mai puţin de zece zile înainte negocierile nu arată deloc bine şi urmează zile marcate de incertitudine.

"Dacă se va ajunge la un acord, cred că actuala criză se va încheia. Nu înseamnă că se va încheia imediat, dar va oferi timp pentru rezolvarea ei cu adevărat", a mai spus Munchau.

Cele mai valoroase companii din România au primit, miercuri, premiile ZF, brandul media care defineşte piaţa informaţiilor financiare, Gala ZF 2011 scoţând în evidenţă companiile, oamenii sau organizaţiile care au adus un plus de valoare economiei româneşti. Munchau a fost invitatul special al galei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici