Peste 73.000 de companii din turism ar putea beneficia de o schemă de ajutor de 500 milioane de euro

  • Guvernul, la iniţiativa Ministerului Economiei, a adoptat vineri Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului
  • Schema de ajutor de stat îşi propune, astfel, să contribuie la supravieţuirea şi relansarea acestui sector, prin salvarea de la faliment a unui număr important de actori economici,
587 afișări
Imaginea articolului Peste 73.000 de companii din turism ar putea beneficia de o schemă de ajutor de 500 milioane de euro

Peste 73.000 de companii din turism ar putea beneficia de o schenmă de ajutor de 500 mil. euro

Ordonanţa de urgenţă stabileşte cadrul legal cu privire la instituirea unei scheme de ajutor de stat privind acordarea de finanţare din fonduri publice naţionale şi/sau din fonduri externe nerambursabile pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism, a căror activitate a fost afectată de efectele pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, precizează un comunicat.

Schema de ajutor de stat îşi propune, astfel, să contribuie la supravieţuirea şi relansarea acestui sector, prin salvarea de la faliment a unui număr important de actori economici, dar şi a locurilor de muncă generate de aceştia. În acest fel, se doreşte împiedicarea efectului de domino economic, ce ar putea avea grave implicaţii la nivel naţional.

Analizând datele ANAF privind cifra de afaceri pe primul semestru 2020, comparativ cu primul semestru 2019, s-au constatat următoarele: în privinţa structurilor de cazare, există o reducere a cifrei de afaceri cu 36,8%, iar cei mai afectaţi au fost marii contribuabili (-64,8%), urmaţi de contribuabilii mijlocii (-48,4%) şi de cei mici (-36,8%); în privinţa structurilor de alimentaţie, există o reducere a cifrei de afaceri cu 33,5%, iar cei mai afectaţi au fost contribuabilii mijlocii (-40,5%), urmaţi de contribuabilii mici (-32,2%) şi de cei mari (-27,8%); în privinţa agenţiilor de turism, există o reducere a cifrei de afaceri cu 60,5%, iar cei mai afectaţi au fost contribuabilii mari (-71,4%), urmaţi de cei mijlocii (-62,8%) şi de cei mici (-51,6%).

Ajutorul se va acorda beneficiarilor sub forma unor granturi, în vederea acoperirii parţiale a pierderii din cifra de afaceri sau din rulaj, în cazul agenţiilor de turism, suferită în anul 2020, comparativ cu anul 2019, în cuantum de 20%. Schema se adresează activităţilor aferente codurilor CAEN 7911, 7912, 7990 (agenţii de turism licenţiate), CAEN 5510, 5520, 5530, 5590 (structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare clasficiate) şi CAEN 5610, 5621, 5629, 5630 (structuri de alimentaţie), înregistrate în scopuri fiscale pe teritoriul României.

Întreprinderile beneficiare trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi eligibile:

a) Nu au mai primit un alt ajutor conform secţiunii 3.1 din Comunicarea Comisiei Europene – Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de Covid-19, sau dacă au primit, ajutorul primit însumat cu cel primit în baza prezentei scheme nu depăşeşte 800.000 euro;

b) Nu se află în insolvenţă la momentul înscrierii în cadrul schemei de ajutor de stat.

Prin urmare, valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordată unui beneficiar este de 800.000 euro/întreprindere. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, şi anume înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe. Cursul de schimb euro/lei pentru calcularea plafonului maxim este cel al Băncii Naţionale a României, valabil la data emiterii acordului de finananţare. Bugetul schemei de ajutor de stat este estimat la 500 milioane de euro, echivalent în lei.

Prin intermediul acestei măsuri, se vor acorda ajutoare de stat unui număr estimat de 73.211 de beneficiari, dintre care 15.168 structuri de cazare, 52.583 structuri de alimentaţie şi 5.460 agenţii de turism. Beneficiarii vor avea obligaţia menţinerii activităţii pentru care au obţinut finanţare pentru cel puţin 6 luni de la data semnării contractului, dacă prin lege nu se instituie restricţii de natură a impune suspendarea ori întreruprea activităţii comerciale.

Înregistrarea pentru obţinerea ajutorului de stat se realizează prin parcurgerea următoarelor etape de către solicitant: înregistrarea prin accesarea sistemului informatic dedicat acestui program şi completarea formularului electronic de înscriere de către solicitant; depunerea declaraţiei pe propria răspundere cu privire la ajutoarele de stat primite în baza Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijin a economiei în contextul actualei epidemii de Covid-19, ajutoarele de minimis, precum şi cu ajutoarele care se încadrează în domeniul de aplicare a regulamentelor de exceptare pe categorii; depunerea declaraţiei pe propria răspundere cu privire la faptul că firma nu era în dificultate la 31 decembrie 2019, cu excepţia microîntreprinderilor sau întreprinderilor mici care se aflau deja în dificultate la 31 decembrie, dar care, odată ce au primit ajutor de salvare, să fi rambursat împrumutul sau să fi încetat garanţia, iar cele care au primit ajutor pentru restructurare, să nu mai facă obiectul unui plan de restructurare; depunderea on-line a balanţelor de verificare lunare pentru urmărirea trasabilităţii plăţilor; depunerea on-line a raportărilor contabile semestriale; depunerea cerficatului de atestare fiscală; depunderea declaraţiei pe propria răspundere a beneficiarului, conform Recomandării Comsiei Europene nr. 4885 final din data de 14.07.2020.

Semnarea contractului de finanţare cu beneficiarul se va face până cel târziu la data de 30 iunie 2021, iar plata sumelor în 30 de zile de la semnarea contractului de finanţare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2021.

În procesul de implementare a schemei se va utiliza mecanismul plăţii către întreprindere, în ordinea încărcării cererilor, însoţite de documentaţia completă, şi conform datelor încărcate în aplicaţia informatică utilizată pentru înregistrarea şi administrarea ajutorului de stat, în scopul acestei scheme.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
turism,
ajutor,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici