Preţul petrolului ar putea rămâne în jurul valorii de 50 dolari/baril până în 2018

Acordul prin care statele OPEC au agreat săptămâna trecută să extindă reducerea producţiei cu încă nouă luni nu a reuşit să trezească un interes asemănător celui din noiembrie anul trecut. Evoluţia pieţei tinde să ţină preţul petrolului în marja actuală până în 2018, apreciază analiştii.

153 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului ar putea rămâne în jurul valorii de 50 dolari/baril până în 2018

În timp ce producţia din SUA continuă să crească, OPEC se bazează pe o creştere a cererii în lunile următoare, pentru o echilibrare a pieţei, explică Ole Hansen, director strategie mărfuri la Saxo Bank.

Datele arată o realitate diferită, totuşi: selloff-ul de la finalul primului trimestru a lăsat ceva urme şi, cu toate acestea, traderii futures de ţiţei WTI şi Brent au cumpărat aproape 90.000 de contracte înainte de reuniunea OPEC de săptămâna trecută, majoritatea acoperind tranzacţii short. Tranzacţiile long nici nu s-au clintit, în pofida unei creşteri de preţ la finalul zilei de 23 mai. Cu proiecţia unei extensii deja ştiute la acea dată, putem spune că piaţa e mult mai precaută la mişcările şi veştile OPEC, explică analistul.

Pe baza acestei reacţii, OPEC poate cel mult spera acum că piaţa se va stabiliza până când producţia şi cererea vor fi mai prielnice, în a doua jumătate a lui 2017. Să reduci producţia e una; să ai o strategie de exit pentru stocuri, odată reduse, astfel încât să poţi creşte din nou producţia e alta! Această chestiune nu a fost abordată la reuniunea de la Viena şi asta va crea probleme în 2018, mai ales dacă producţia din SUA va continua să crească – cu aproximativ 100.000 barili/lună, adaugă Hansen.

Aceste evoluţii tind să ţină preţul petrolului în marja actuală până în 2018, şi, cu acest lucru în minte, investitorii pe termen lung nu sunt încurajaţi să deschidă noi poziţii pe ţiţei.

Rămânând la acest capitol, al investiţiilor pe termen lung, vedem că tranzacţiile pe contracte long de ţiţei WTI sunt la acelaşi nivel ca acum un an. Cu toate acestea, o investiţie în ţiţei prin ETF ar fi adus o pierdere semnificativă pe aceeaşi perioadă de timp. Asta arată impactul negativ al unei pieţe suprasaturate – relativa ieftinătate a stocurilor va atrage noi pierderi.

Ţiţeiul WTI oscilează în jurul preţului de $50/baril. Acţiunea fermă a statelor OPEC şi non-OPEC va genera un plafon în preţ.

O revenire sustenabilă rămâne sub semnul întrebării, deoarece riscuri există: continuarea creşterii producţiei în SUA şi decelerarea progresului economic al Chinei sunt doar două dintre acestea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici