Video România a exportat 86% din targetul de export de grâu până la acest moment

  • România şi-a atins aproape întregul target de export de grâu până în prezent
  • Românii consumă 220.000 de tone de grâu lunar prin industria de panificaţie
  • Ordonanţa Militară 8 a interzis exportul de cereale timp de o lună
3548 afișări

Ordonanţa Militară 8 a interzis exporturile de cereale, însă decizia s-a luat după ce România aproape şi-a atins targetul de export pentru producţia de anul trecut. Necesarul de grâu al industriei de panificaţie al României este de 220.000 de tone pe lună.

Până în prezent a fost exportată aproximativ 86% din producţia de grâu realizată anul trecut şi 67% din producţia de porum, potrivit estimărilor analiştilor Commoditrader. Conform acestora, Rusia şi Kazahstan au limitat de asemenea exportul de cereale.

„Măsura mi se pare una bună, mai ales că se face precizarea că este vorba doar de perioada starea de necesitate”, a declarat Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii.

Ministerul Agriculturii se confruntă cu un proces dificil de colectare a datelor despre producţie. În anii trecuţi fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea a declarat o cantitatea de porumb recoltată mai mare cu 4 milioane de tone faţă de cifrele analizate de Amabasada SUA în România.

„Exactitatea datelor pe care noi le avem, nu întotdeauna avem siguranţa cea mai mare, şi am toată răspunderea când spun acest lucru, deşi colegul Daea reacţiona într-un anumit fel”, a mai spus fostul ministru. 

Potrivit datelor INS, România s-a situat, anul trecut, pe primul loc în UE la producţia de porumb şi la floarea soarelui şi pe locul patru la grâu, după Franţa, Germania şi Polonia.

Însă producţia de cereale a scăzut anul trecut faţă de 2018 cu 6,5%. Producţia de grâu a României a fost în 2019 de 9,87 milioane de tone, iar cea de porumb s-a ridicat la 16,9 milioane de tone.

România a recoltat anul trecut 3,4 milioane de tone de floarea soarelui, cu 12,6% mai puţin faţă de 2018.

Exportul de cereale este interzis momentan pentru o singură lună. Necesarul lunar de grâu al românilor este de 220.000 de tone.

Commitrader se aşteaptă ca Statele Unite, Canada şi Ucraina să adopte aceeşi măsură în privinţa exporturilor de cereale.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici