Românii din străinătate vor taxă auto zero ca să înmatriculeze maşinile în România

Asociaţia Românilor din Italia (ARI) solicită Guvernului ca românii rezidenţi în străinătate care deţin autovehicule să nu plătească taxa de primă înmatriculare dacă preferă să înregistreze maşinile în România.

3 afișări
Imaginea articolului Românii din străinătate vor taxă auto zero ca să înmatriculeze maşinile în România

Românii din străinătate vor taxă auto zero ca să înmatriculeze maşinile în România

"Vor avea de câştigat posesorii de autovehicule, prin economii importante la poliţele auto, care în Occident sunt de câteva ori mai mari decât în România, va avea de câştigat statul român, pentru că societăţile de asigurare româneşti plătitoare de taxe în România vor avea încasări de la sute de mii de noi clienţi şi îşi vor putea deschide filiale cu clienţi garantaţi în ţările unde sunt mari comunităţi de români, iar mediul nu va fi afectat, întrucât maşinile «stranierilor» vor circula în România, ca întotdeauna, numai în perioada sărbătorilor", se spune într-o scrisoare deschisă transmisă de ARI autorităţilor de la Bucureşti.

Asociaţia susţine că varianta propusă ar însemna pentru România "o infuzie de capital continuă, foarte mare", întrucât mulţi români din străinătate vor opta pentru înmatricularea maşinilor pe piaţa locală.

"Estimăm că numărul de proprietari de autoturisme români din Europa depăşeşte un milion, şi asta se poate constata în perioada de vacanţă, când românii se întorc acasă. Dacă statul român ar da o atenţie mai mare cetăţenilor săi care muncesc în străinătate, s-ar îmbogăţi foarte uşor cu câteva sute de milioane de euro, de la proprietarii unor autovehicule care vor polua România doar în perioade de vacanţă. Gândiţi-vă şi la bugetele localităţilor din România care au exportat forţă de muncă în Occident: vor putea fi comune şi sate cu mii de plătitori ai taxei de proprietate auto", se spune în scrisoarea ARI..

Potrivit ARI, doar în Italia sunt cel puţin 500.000 de români cu permis auto.

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocănea, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că propunerile României privind modificările care vor fi aduse taxei auto au fost apreciate la Bruxelles ca fiind "în acord cu legislaţia europeană în domeniu".

Taxa a fost introdusă la începutul anului trecut, după eliminarea accizelor plătite la importul şi achiziţia autoturismelor de pe piaţa internă, şi este calculată în funcţie de capacitatea motorului, de standardele de emisii şi de vechimea autovehiculului.

Guvernul a anunţat că va modifica taxa, prin ordonanţă de urgenţă, pentru corelarea nivelului acesteia cu valoarea de piaţa a maşinii, urmând să fie redefinit termenul de maşină nouă şi să fie introdusă o procedură de contestare pentru persoanele care se consideră nedreptăţite.

Astfel, valoarea taxei de primă înmatriculare va creşte chiar şi de aproape trei ori în cazul maşinilor noi, urmând să scadă proporţional cu vechimea, în cazul autovehiculelor cu aceeaşi cilindree şi încadrate în aceeaşi normă de poluare Euro, au declarat săptămâna trecută, agenţiei MEDIAFAX, surse guvernamentale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici