Salonul Auto de la Frankfurt pune accentul pe modele electrice, hibrid şi tehnologii noi

Salonul Auto de la Frankfurt va reuni cele mai importante nume din industria auto mondială, cu 70 de modele şi concepte prezentate în premieră, ieşind în evidenţă vehicule electrice, automobile cu propulsie hibridă şi prototipuri menite să demonstreze cele mai noi tehnologii şi idei de design.

218 afișări
Imaginea articolului Salonul Auto de la Frankfurt pune accentul pe modele electrice, hibrid şi tehnologii noi

Salonul va fi deschis publicului în perioada 12-22 septembrie, primele două zile fiind rezervate presei şi participanţilor din industrie. Evenimentul este găzduit de uriaşul centru de expoziţie Frankfurt Messe, pe o suprafaţă de 230.000 de metri pătraţi, aproximativ cât 32 de terenuri de fotbal, potrivit Associated Press, preluată de Washington Post.

Expoziţia este organizată odată la doi ani, iar ultima ediţie, din 2011, a atras 928.000 de vizitatori.

Companiile vor prezenta un număr mare de automobile electrice şi cu propulsie hibridă (care combină un motor electric cu unul cu combustie internă), modele care costă mai mult faţă de maşinile obişnuite şi pot ridica probleme suplimentare pentru clienţi, precum autonomia redusă a modelelor cu baterii.

În SUA, cea mai dezvoltată piaţă pentru automobilul electric, teama de a rămâne pe marginea drumului în pană de curent a îndepărtat clienţii de modele precum Chevrolet Volt sau Nissan Leaf, care nu au reuşit să câştige o cotă de piaţă semnificativă în cei trei ani care au trecut de la lansare.

Totodată, modelele hibrid cu propulsor pe benzină sunt nepopulare în Europa, unde automobilele obişnuite cu motor diesel sunt în general mai economice.

Per total, automobilele electrice şi hibride reprezintă mai puţin de 0,2% din piaţa europeană.

BMW va prezenta la Frankfurt modelul electric i8, un automobil sport de lux care poate accelera de la 0 la 100 de kilometri pe oră în 4,5 secunde. Audi a pregătit un concept hibrid Quattro cu propulsor de 700 de cai putere şi o viteză maximă limitată la 305 kilometri pe oră. Toyota vine cu o versiune concept a modelului compact Yaris, echipată cu trei motoare electrice şi un propulsor pe benzină cu 4 cilindri, sistem capabil să dezvolte 400 de cai putere.

Volkswagen, cel mai mare producător auto european, va dezvălui o variantă electrică a popularului Golf şi un model Up! cu baterii.

Având în vedere preţul mai ridicat şi problemele de autonomie, automobilele electrice nu vor înregistra probabil un succes răsunător în Europa, însă vor ajuta companiile să se încadreze în standardele de mediu ale Uniunii Europene privind emisiile poluante şi vor demonstra progresul tehnologic al industriei.

Salonul Auto de la Frankfurt va aduce noutăţi semnificative şi în zona SUV-urilor de mici dimensiuni, categorie care s-a dezvoltat accelerat în ultimii ani odată cu succesul unor modele precum Dacia Duster sau BMW X1.

Mercedes va prezenta modelul GLA, iar Lexus va aduce conceptul LF-NX, care preia de la Toyota sistemul hibrid de mare succes.

Dacia va prezenta marţi la Frankfurt noul Duster, cu un exterior modernizat şi interiorul echipat cu tapiţerii noi şi o nouă planşă de bord. Duster, primul SUV al mărcii româneşti, a fost lansat în 2010 şi a devenit unul dintre cele mai bine vândute modele ale Renault, având succes atât pe pieţele emergente, cât şi în ţările dezvoltate.

Cota de piaţă a SUV-urilor în Germania, cea mai mare economie europeană, a crescut de peste două ori faţă de anul 2009, de la 7% la 16%.

Salonul Auto de la Frankfurt va scoate în prim-plan şi progresele înregistrate în materie de conectare a automobilului la internet, în sinergie cu smartphone-ul şi serviciile de navigaţie şi geolocaţie.

Mercedes va demonstra o variantă a sedanului de lux Clasa S care poate conduce autonom în trafic, pentru a reduce stresul conducătorului auto. Maşina inteligentă insistă însă ca şoferul să ţină mâinile pe volan. Şi alte companii vizează astfel de sisteme de condus asistat, însă continuă să întâmpine bariere tehnologice şi de natură juridică.

În Statele Unite şi Europa, producătorii auto testează tehnologii prin care automobilele ar putea comunica între ele şi cu infrastructura pe care circulă, pentru a avertiza conducătorii auto în ceea ce priveşte eventuale obstacole greu de anticipat. Mercedes va efectua primele teste pe asfalt cu un astfel de model încă din acest an, sperând să câştige astfel la capitolul siguranţă. Tehnologia este încă departe de a ajunge pe modele de serie.

Salonul Auto de la Frankfurt se desfăşoară într-o peroadă dificilă pentru industria auto europeană. Vânzările de autoturisme de pe continent au scăzut cu aproximativ 20% în ultimii cinci ani, la cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici