Studiu: Jumătate dintre utilizatorii de gadgeturi nu îşi iau măsuri de securitate pentru dispozitive

Oamenii sunt conştienţi de pericolul reprezentat de infractorii cibernetici, dar ei nu îşi protejează datele în mod corespunzător, aproape jumătate dintre aceştia nu îşi iau nici măcar măsuri elementare de securitate, cum ar fi setarea unor parole sau a unui cod PIN, arată un studiu Kaspersky Lab.

577 afișări
Imaginea articolului Studiu: Jumătate dintre utilizatorii de gadgeturi nu îşi iau măsuri de securitate pentru dispozitive

Studiu: Jumătate dintre utilizatorii de gadgeturi nu îşi iau măsuri de securitate pentru dispozitive (Imagine: Shutterstock)

Studiul arată că majoritatea utilizatorilor recunosc existenţa ameninţărilor de securitate la adresa informaţiilor deţinute, trei sferturi (73%) fiind de acord că infractorii cibernetici şi hackerii reprezintă un mare risc pentru datele lor. Două treimi dintre respondenţi (65%) spun că programele malware sunt o ameninţare cu un grad mare de risc.

„Există, însă, o discrepanţă între îngrijorările pe care le au oamenii în legătură cu siguranţa datelor lor şi măsurile pe care le iau (sau mai degrabă nu le iau) pentru a-şi proteja datele”, se arată în studiu.

Aproximativ jumătate dintre utilizatori îşi protejează dispozitivele cu o parolă: 53% folosesc una pentru smartphone, 42% - pentru tablete şi 48% - pentru computere. Mai mult, o persoană din zece nu face nimic pentru a-şi proteja datele (19% - pe tablete, 10% - pe computer şi 11% - pe smartphone-uri). „Deşi ameninţarea reprezentată de infractorii cibernetici şi de programele malware este considerată de mulţi drept un risc major pentru datele lor, doar aproximativ o treime dintre ei au instalată o soluţie de securitate pe dispozitive”, potrivit studiului.

Conform studiului, „există o discrepanţă între realitate şi percepţia utilizatorilor despre un comportament neadecvat şi impactul acestuia. Mai puţin de jumătate dintre utilizatori (47%) recunosc că propria lor neatenţie poate să compromită serios siguranţa datelor. Totuşi, când au fost întrebaţi cum şi-au pierdut datele în trecut, 19% dintre aceştia au admis că le-au şters chiar ei, accidental. Această cauză se află pe locul al doilea, după persoanele care pierd date în urma defectării dispozitivului (23%)”.

Fotografiile şi video-urile sunt văzute de mulţi respondenţi ai studiului drept cele mai valoroase şi de neînlocuit forme de date stocate pe dispozitivele digitale, dar acestea se află în cel mai mare pericol de a fi pierdute de pe smartphone-uri, 44% din oameni spunând că li s-a întâmplat în trecut, în timp ce 37% din utilizatorii de Internet şi 30% din utilizatorii de tablete au experimentat acelaşi lucru.

Kaspersky Lab este o companie globală de securitate cibernetică, fondată în 1997.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici