Video Veşti bune de la BNR. Dobânzile la creditele în lei ar putea scădea

  • Măsurile luate vineri de Banca Naţională sunt fără precedent şi benefice pentru economie
  • BNR vrea să seteze un trend: dobânzi cât mai scăzute la creditele în lei
  • Impactul pentru populaţie nu se va vedea imediat
718 afișări

Există un nou trend pe piaţa interbancară, care sigur o să-ţi placă dacă plăteşti rate în lei. Banca Naţională vrea dobânzi cât mai scăzute la creditele în lei şi încearcă să introducă lichiditate în sistemul bancar. Astfel s-ar putea duce spre finanţarea statului şi a companiilor, afectate de criza generată de coronavirus. BNR a redus dobânda de referinţă de la 2,5% la 2% şi a luat decizia de a îngusta coridorul între dobânda minimă şi cea maximă, respectiv între 1,5% şi 2,5%.

„Asta înseamnă că băncile care au nevoie de bani pot să apeleze la Banca Naţională a României şi să plătească o dobândă de 2,5%. Ca să fac o traducere, pe piaţa interbancară, acolo unde se stabileşte Roborul între băncile comerciale, băncile nu ar avea de ce să coteze Roborul la mai mult de 2,5%, având în vedere că pot lua bani de la Banca Naţională a României la 2,5%”, spune Cristian Hostiuc, director editorial, Ziarul Financiar.

Decizia nu se va vedea imediat pentru cei care au rate la bancă, dar vor simţi o mică diferenţă.

„Scăderea nu va fi spectaculoasă pentru cei care, să spunem, au o rată de 1.500 de lei; poate să scadă la 1.470 de lei, adică, credeţi-mă, nu va fi ceva spectaculos. Dar important este trendul pe care l-a imprimat Banca Naţională a României, că vrea ca dobânzile la lei să fie dobânzi cât mai scăzute”, spune Cristian Hostiuc, director editorial, Ziarul Financiar.

BNR a mai luat o măsură, aceea de de a cumpăra titluri de stat de pe piaţa secundară. Astfel, BNR va printa bani atât cât este nevoie pentru a reduce dobânzile de pe piaţa titlurilor de stat, pentru a susţine cererea şi pentru a finanţa indirect bugetul de stat.

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici