Zece oraşe mari din Italia sunt în pericol de faliment

Zece oraşe mari din Italia sunt în pericol de a intra în încetare de plăţi, Napoli şi Palermo fiind în capul "listei negre", potrivit cotidianului La Stampa, situaţie care evidenţiază presiunea datoriile autorităţilor locale asupra celei de-a treia mari economii din zona euro.

806 afișări
Imaginea articolului Zece oraşe mari din Italia sunt în pericol de faliment

Zece oraşe mari din Italia sunt în pericol de faliment (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cel puţin zece oraşe mari, cu peste 50.000 de locuitori, sunt în pericol de faliment", scrie La Stampa, citând specialişti guvernamentali lăsaţi neidentificaţi.

Articolul publicaţiei italiene vine după ce la sfârşitul săptămânii trecute două regiuni din Spania au anunţat că vor cere ajutorul guvernului central pentru a-şi putea plăti datoriile. Alte câteva dintre cele 17 regiuni autonome din Spania, între care Catalonia, Andalucia şi Castilla La Mancha, ar putea cere de asemenea ajutor financiar.

O decizie a guvernului Italiei obligă autorităţile locale să scadă cu 25% valoarea contabilă a unor active, rezultând deficite mari în finanţele acestora. Activele vizate includ venituri din surse precum amenzi şi taxe de managementul deşeurilor, de foarte multe ori supraestimate de autorităţile locale în planurile bugetare.

Premierul Italiei, Mario Monti, s-a declarat, săptămâna, trecută, "foarte îngrijorat" că autorităţile regionale din Sicilia se îndreaptă spre faliment. Datoria autorităţilor regionale din Sicilia se ridica la 5,3 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, potrivit Bloomberg.

Datoria autorităţilor locale din Italia reprezintă doar 5,7% din totalul de 1.960 miliarde de euro al întregii ţări, însă regiunile şi oraşele se află sub presiune considerabilă, ca urmare a deciziei guvernului de a reduce subvenţiile pentru a echilibra bugetul central.

Italia se află, alături de Spania, sub presiune pe pieţele financiare, în contextul crizei datoriilor din zona euro. Costurile de împrumut ale celor două ţări se află la niveluri ridicate, din cauza îndatorării guvernelor de la Madrid şi Roma. În cazul Spaniei, costurile de împrumut pe zece ani se află la circa 7,5%, peste pragul de 7%, considerat nesustenabil şi care a condus la acordarea de pachete de ajutor financiar Greciei, Irlandei şi Portugaliei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici