ALEGERI ÎN LITUANIA: Al doilea tur de scrutin al alegerilor legislative

Lituanienii votează duminică în al doilea tur al alegerilor legislative, cu o perspectivă de consolidare a victoriei înregistrate de opoziţia de stânga în primul tur din 14 octombrie, în detrimentul conservatorilor premierului în exerciţiu Andrius Kubilius.

100 afișări
Imaginea articolului ALEGERI ÎN LITUANIA: Al doilea tur de scrutin al alegerilor legislative

Lituanienii votează în al doilea tur de scrutin al alegerilor legislative (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

Birourile de vot se vor închide la ora 20.00 (20.00 ora României), în această ţară baltică acoperită duminică de un strat gros de zăpadă. Rezultatele vor fi publicate în cursul serii.

Rata de participare era de 5,31 la sută la ora locală 10.00, iar acesteia i se adaugă cei 3,52 la sută dintre alegători care au votat anticipat.

"Ceea ce vreau pentru următorii patru ani este o viaţă mai bună. Noul Guvern trebuie să se ocupe de pensionari şi să nu mai fim obligaţi să lucrăm până la 65 de ani", a declarat pentru AFP Kazimieras Namenkevcius, angajat la o companie pentru întreţinerea drumurilor.

În alegerile de duminică sunt puse în joc 67 dintre cele 141 de mandate din Seimas, Parlamentul monocameral ucrainean. Partidul populist al Muncii al lui Victor Uspaskich, clasat pe primul lor în primul tur, are deja 18 mandate.

Social-democraţii lui Algirdas Butkevicius, considerat viitorul premier al ţării, are 16 deputaţi, în timp ce aliatul lor potenţial, partidul de opoziţie Ordine şi Justiţie, are şase după primul tur. Acest partid populist de dreapta este condus de fostul preşedinte Rolandas Paksas, destituit în 2004 pentru nerespectarea Constituţiei.

Conservatorii lui Kubilius, aflaţi la putere de patru ani, au fost sancţionaţi pentru politica lor de austeritate şi au obţinut doar 13 mandate în primul tur.

"Votez pentru a ne asigura că vor fi continuate acţiunile bune (pe care le-am întreprins). Misiuni de mare amploare aşteaptă această nouă legislatură, mai întâi preşedinţia UE, continuarea reformei fiscale, proiecte energetice", a declarat el după ce a votat.

"Chiar dacă vor obţine un scor final bun, conservatorii nu vor avea partener pentru a forma o coaliţie", apreciază Aine Ramonaite, politolog la Institutul pentru relaţii internaţionale şi ştiinţe politice din Vilnius.

Săptămâna trecută, Kubilius a exclus orice cooperare cu partidul Muncii, implicat în cumpărarea de voturi în primul tur. Din acest motiv, rezultatele în circumscripţia Zarasai-Visaginas (nord) au fost anulate de comisia electorală şi poliţia a anunţat deschiderea a 18 dosare pentru fraudă electorală.

"Varianta cea mai probabilă este ca trei partide să obţină un număr sensibil egal de mandate. Negocierile pentru formarea unei coaliţii ar putea dura o vreme", apreciză Kubilius.

Potrivit lui Ramonaite, preşedintele Dalia Grybauskaite ar trebui să joace un rol important în distribuirea rolurilor în viitorul Guvern. Liderii partidului Muncii sunt în prezent urmăriţi în justiţie pentru fraudă fiscală şi nereguli financiare.

Născut în Rusia, deputat european, om de afaceri care a făcut avere din importurile de gaz rusesc şi fost ministru al Economiei, Uspaskich este o personalitaate controversată în Lituania. În 2006, fiind urmărit pentru fraude fiscale în cadrul partidului său, el a fugit în Rusia, pentru a se întoarce după un an.

Politica de austeritate a lui Kubilius a permis Lituaniei să iasă dintr-o criză economică profundă, în timp ce în 2009 economia sa se contractase cu 14,8 la sută. Măsurile drastice luate de Guvernul conservator au permis acestei ţări cu trei milioane de locuitori să revină la creştere în 2010, iar PIB-ul său ar urma să crească cu 2,5 la sută în 2012.

Stânga a promis creşterea salariului minim la 1.509 litas (437 de euro), un impozit progresiv pe venit şi o reluare de la zero a relaţiilor cu Rusia, subminate în prezent de solicitările de acordare a unor despăgubiri pentru cei 50 de ani de ocupaţie sovietică şi de o acţiune în justiţie împotriva Gazprom.

Viitoarea coaliţie guvernamentală va avea o marjă de manevră restrânsă, având în vedere ambiţia Lituaniei de a adopta euro în 2015 şi de a duce la bun sfârşit preşedinţia UE, începând din vara lui 2013.

"Indiferent cine va câştiga alegerile, nu va avea altă cale de urmat decât să continue consolidarea bugetară", a afirmat Lars Christensen, economist la banca Danske, în cadrul unei conferinţe economice care a avut loc joi la Vilnius.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici