Alegeri primare în SUA: Hillary Clinton vs Bernie Sanders. Fosta Primă Doamnă mizează pe experinţă - VIDEO

Hillary Clinton li s-a prezentat duminică americanilor drept candidata cel mai bine "înarmată" pentru a-i succede lui Barack Obama, într-o dezbatere televizată în care a fost nevoită să respingă multiple atacuri lansate de către un Bernie Sanders de stânga combativ, scrie AFP în pagina electronică.

2073 afișări
Imaginea articolului Alegeri primare în SUA: Hillary Clinton vs Bernie Sanders. Fosta Primă Doamnă mizează pe experinţă - VIDEO

ANALIZĂ: Alegeri primare în SUA: Hillary Clinton vs Bernie Sanders. Fosta Primă Doamnă mizează pe experinţă (Imagine: AP/Mediafax Foto)

A fost pentru ultima dată când candidaţii democraţi s-au întânit pe aceeaşi scenă, înainte să înceapă alegerile primare - pe 1 februarie în Iowa, iar apoi pe 9 februarie în New Hampshire. Dezbaterea s-a produs în contextul în care Bernie Sanders, senator din Vermont, a ajuns-o din urmă pe fosta Primă Doamnă în ambele state, potrivit sondajelor publicate în ultima săptămână. Totuşi, Clinton îşi păstrează avantajul la nivel naţional.

Ascensiunea lui Bernie Sanders a surprins tabăra lui Clinton, după o toamnă care i-a fost foarte favorabilă, şi a pus capăt relativei amabilităţi dintre cei doi candidaţi.

Strategia lui Hillary Clinton constă în a se prezenta drept candidatul cel mai capabil să gestioneze o ţară polarizată. În linii mari, ea îl plasează pe Bernie Sanders în rândul idealiştilor neofiţi, într-un context în care republicanii sunt deosebit de agresivi şi hotărâţi să anuleze câştigurile mandatelor lui Obama în domeniul sănătăţii, imigraţiei, mediului şi dreptului la avort.

"Avem nevoie de un preşedinte care să ştie să îndeplinească toate aspectele postului. Eu înţeleg că este cel mai dificil post din lume şi sunt pregătită să mă angajez", a declarat Hillary Clinton.

Democrata l-a atacat nemilos pe senatorul în vârstă de 74 de ani pe tema unui subiect asupra căruia democraţii sunt în principiu uniţi, propunerea acestuia de a crea o asigurare pe caz de boală publică şi universală care să excludă asigurările private de pe piaţă. Hillary Clinton a argumentat că ar fi periculos "să fie făcută ţăndări" reforma semnată de Barack Obama şi să fie relansată o dezbatere atât de sensibilă.

Propunerea implică costuri foarte mari, care ar dubla bugetul federal, iar "socialistul democrat" ar fi nevoit să o finanţeze prin introducerea unor noi impozite care să-i vizeze pe ei foarte bogaţi.

Hillary Clinton a criticat dur "iresponsabilitatea" unei asemenea reforme.

"Eu sunt singurul candidat care a promis că nu va creşte impozitele impuse clasei medii", a repetat ea.

Sanders şi Wall Street

Tocmai ambiţioasa "revoluţie politică" a lui Bernie Sanders îi motivează pe susţinătorii acestuia. El a promis că va avea "curajul" să se opună industriei farmaceutice şi companiilor de asigurări.

Sanders denunţă un sistem economic "trucat", manipulat de Wall Street şi grupurile de lobby. El condamnă complicitatea dintre politicieni şi sectorul financiar, vizând-o pe Hillary Clinton şi reţelele ei newyorkeze. Înainte de 2015, ea a susţinut discursuri remunerate de companii, precum banca de afaceri Goldman Sachs.

"Eu nu am fost plătit niciodată să susţin discursuri la Goldman Sachs", a declarat Bernie Sanders, căruia i s-a alăturat Martin O'Malley, cel de-al treilea candidat, pentru a-i reproşa lui Hillary Clinton o presupusă timiditate atunci când vine vorba de bancheri.

În opinia senatorului, "adevărata problemă este faptul că Parlamentul aparţine puterilor banului" - un refren pe care l-a repetat practic toată seara

Însă Hillary Clinton a ştiut să aplice la rândul ei lovituri, la fel ca în precedentele trei emisiuni. Ea a subliniat că programul său îl va viza în întregime sectorul financia, nu doar băncile, un lucru salutat de către economistul de stânga Paul Krugman.

Ea a amintit că Bernie Sanders a votat în favoarea acordării unei imunităţi judiciare producătorilor de armament, în 2005, în timp ce el a fost nevoit să dezavueze, în urma unor presiuni, acest vot, sâmbătă. "El a votat pentru NRA şi grupul de lobby al armelor în numeroase rânduri", l-a acuzat Clinton.

Iar în problemele de politică externă ea şi-a dovedit abilitatea, acumulată în cei patru ani cât a condus diplomaţia americană. Hillary Clinton şi-a multiplicat, de asemenea, mesajele de admiraţie faţă de Barack Obama.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici