Bild: Armata germană se pregăteşte pentru un atac al lui Putin asupra Europei. Când ar putea începe războiul dintre Rusia şi NATO

  • Va îndrăzni preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, să lanseze un atac hibrid împotriva NATO?
  • Se pare că ameninţarea din partea Moscovei este luată în serios în Germania, potrivit unui document obţinut de publicaţia BILD.
  • Sute de mii de militari NATO ar fi desfăşuraţi pe flancul estic al Alianţei pentru a descuraja Rusia.
19347 afișări
Imaginea articolului Bild: Armata germană se pregăteşte pentru un atac al lui Putin asupra Europei. Când ar putea începe războiul dintre Rusia şi NATO

În timp ce trupele ruse încearcă să recupereze teren în estul Ucrainei, Bundeswehr (Armata Germană) se pregăteşte pentru un scenariu dramatic, potrivit BILD - un atac hibrid al Rusiei asupra flancului estic al NATO.

Într-un document secret, obţinut de publicaţia germană BILD, Ministerul german al Apărării prezintă în detaliu posibila "cale spre conflict" între Rusia şi alianţa Nord-Atlantică.

În scenariului prezentat în document sunt descrise acţiunile ruseşti şi occidentale, culminând cu desfăşurarea a sute de mii de soldaţi NATO şi cu o iminentă izbucnire a războiului în vara anului 2025.

Apărarea Alianţei 2025

Scenariul secret al Bundeswehr "Apărarea Alianţei 2025" începe în februarie 2024. Rusia lansează un nou val de mobilizare şi cheamă în armată încă 200.000 de soldaţi.

Kremlinul începe apoi o ofensivă de primăvară împotriva Ucrainei şi obţine succese majore până în iunie 2024 şi împinge armata ucraineană înapoi încetul cu încetul.

Conform scenariului, atacul Rusiei împotriva Occidentului, iniţial sub acoperire şi apoi din ce în ce mai deschis, începe în iulie. Atacurile cibernetice şi alte forme de război hibrid, în principal în statele baltice, duc la noi crize. Rusia începe să incite minorităţile etnice ruseşti din Estonia, Letonia şi Lituania.

Au loc ciocniri pe care, conform scenariului, Rusia le foloseşte ca pretext pentru a lansa manevra de amploare "Zapad 2024" cu 50.000 de soldaţi în vestul Rusiei şi în Belarus începând cu luna septembrie.

Cu toate acestea, ca şi în 2021, Rusia foloseşte în mod abuziv presupusa manevră din Belarus pentru o desfăşurare masivă de trupe, de data aceasta la graniţa cu Polonia şi Lituania.

Obiectivul Rusiei: cucerirea Coridului Suwalki

Potrivit documentului secret al armatei germane, această situaţie ar putea escalada: În octombrie, Rusia mută trupe şi rachete cu rază medie de acţiune în Kaliningrad şi îşi înarmează şi mai mult exclava cu minciuna propagandistică a unui atac iminent al NATO. Obiectivul secret al Kremlinului: cucerirea unui coridor îngust polono-lituanian dintre Belarus şi Kaliningrad, Coridorul Suwalki. Conform scenariului, începând din decembrie 2024 ar urma să aibă loc un "conflict de frontieră" indus artificial şi "revolte cu numeroşi morţi" în zonă.

Chiar în momentul în care SUA ar putea rămâne fără lider pentru câteva săptămâni, în urma alegerilor din noiembrie, Rusia repetă invazia din 2014 în estul Ucrainei pe teritoriul NATO, potrivit scenariului german.

La scurt timp după aceea, ar urma să aibă loc o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU în care Rusia acuză Occidentul că se pregăteşte să atace imperiul lui Putin.

Conform scenariului, ar avea loc o reuniune extraordinară a Consiliului NATO în ianuarie 2025, în care Polonia şi statele baltice ar raporta o ameninţare tot mai mare din partea Rusiei. Rusia ar răstălmăci din nou în mod propagandistic situaţia reală a ameninţării şi ar desfăşura trupe suplimentare în statele baltice şi în Belarus în martie 2025.

Răspunsul NATO

În mai 2025, conform scenariului Bundeswehr, NATO decide "măsuri de descurajare credibile" pentru a preveni un atac rusesc asupra Coridorului Suwalki din direcţia Belarus şi Kaliningrad. În "Ziua X", conform documentului secret al armatei germane, comandantul-şef al NATO ordonă desfăşurarea a 300.000 de soldaţi pe flancul estic.

Scenariul se încheie la 30 de zile după ziua X. Până atunci, mai mult de jumătate de milion de soldaţi occidentali şi ruşi înarmaţi până în dinţi se vor confrunta în jurul Coridorului Suwalki. Dacă Rusia va fi descurajată de desfăşurarea NATO rămâne o întrebare deschisă în scenariul Germaniei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării nu a dorit să comenteze scenariul specific de apărare al alianţei, dar a explicat pentru Bild: "În principiu, pot să vă spun că luarea în considerare a diferitelor scenarii, chiar dacă sunt extrem de improbabile, face parte din activitatea militară de zi cu zi, în special în cadrul antrenamentelor."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici