Prima pagină » Știri externe » Biotehnologia chineză uimește lumea: medicamente mai rapide, mai ieftine și tot mai inovatoare

Biotehnologia chineză uimește lumea: medicamente mai rapide, mai ieftine și tot mai inovatoare

China domină industria farmaceutică mondială, depășind Europa în dezvoltarea de medicamente inovatoare și atrăgând investiții-record din Occident. Avansul stârnește îngrijorare în SUA, care riscă să-și piardă supremația încă într-un domeniu strategic.
Biotehnologia chineză uimește lumea: medicamente mai rapide, mai ieftine și tot mai inovatoare
Sursa: Pexels
Maria Miron
14 iul. 2025, 14:13, Economic

China se impune rapid ca nou pol mondial al inovației farmaceutice, concurând serios cu Statele Unite și eclipsând Uniunea Europeană. Biotehnologia chineză se transformă accelerat, impulsionată de reformele radicale inițiate în 2015, susținute de planul guvernamental „Made in China 2025”, de investiții masive și de forța de muncă formată în universități de top din străinătate.

Unul dintre cele mai de succes exemplu este o terapie celulară dezvoltată de Legend Biotech, care a ajuns pe piață în parteneriat cu Johnson & Johnson, depășind tratamentul rival din SUA. Alte companii, precum Akeso, au creat medicamente pentru cancer considerate mai eficiente decât produsul american Keytruda, cel mai vândut medicament din lume.

Dacă în 2015 China contribuia cu mai puțin de 6% la lanțul medicamentelor inovatoare, până în 2024 numărul compușilor aflați în dezvoltare a ajuns la peste 1.250, aproape cât SUA, iar țara devine un lider emergent în inovația medicală, potrivit Bloomberg.

„Scara la care se întâmplă acest lucru este fără precedent”, consideră Helen Chen, partener executiv la LEK Consulting, în Shanghai.

„Nu ar fi deloc exagerat să sugerăm că, în câțiva ani, China va depăși SUA în numărul de medicamente inovatoare dezvoltate”, este de părere Daniel Chancellor, vicepreședintele Norstella, companie specializată în analiză de date și soluții de inteligență pentru industria farmaceutică.

China domină cercetarea clinică la nivel mondial

Din 2021, China a devenit locul nr. 1 la nivel mondial pentru inițierea de studii clinice, depășind SUA. Costurile mai mici și viteza de recrutare a pacienților, de până la jumătate din timpul necesar în SUA, oferă firmelor chineze un avantaj competitiv uriaș.

„Pot să sară direct peste competitori din alte țări,” spune Andy Liu, director la Novotech Health Holdings. „Au tot ce le trebuie pentru a inova repede și la scară mare.”

Totuși, autoritățile americane nu acceptă rezultate doar din China, iar companiile chineze trebuie să demonstreze eficiența tratamentelor și pe pacienți non-chinezi, iar această cerință încetinește pătrunderea în piețele occidentale, însă tendința este clară: „Faptul că există inovație biotehnologică de înaltă calitate în China nu va mai fi o noutate. Va deveni pur și simplu noua normalitate”, spun analiștii sursei citate.

Investiții-record din partea marilor companii occidentale

Progresele chineze nu au trecut neobservate. Companiile occidentale au început să cumpere drepturi pentru medicamente chineze la prețuri impresionante. Un exemplu este acordul din 2024 între Pfizer și 3SBio Inc., în valoare de 1,2 miliarde dolari, un record pentru un medicament oncologic similar celui al Akeso.

Investitorii internaționali plătesc companiilor chineze mai mulți bani în avans, încă de la semnarea acordurilor de licențiere sau colaborare, pentru medicamente aflate în stadiu de cercetare sau testare, iar China atrage acum mai mult capital upfront decât Uniunea Europeană, semn că piața își mută atenția spre Est.

Ascensiunea Chinei în domeniul biotehnologiei și al cercetării farmaceutice de ultimă generație generează tensiuni la Washington și tot mai mulți politicieni americani cer măsuri dure pentru a bloca progresul Chinei. Potrivit unei comisii a Congresului SUA, avansul Chinei în biotehnologie amenință poziția de lider global a Americii într-un sector critic pentru securitatea națională, „biotehnologia fiind unul dintre fronturile majore în rivalitatea dintre cele două țări”.

Chiar și așa, firmele chinezești își păstrează ambițiile mondiale: „La finalul zilei, ceea ce facem aduce beneficii pacienților din China, din SUA și din întreaga lume. Industria farmaceutică chineză este cea mai bună industrie din lume”, apreciază Michelle Xia, CEO-ul Akeso, companie listată la Bursa din Hong Kong, cu realizări cheie în tratarea mai multor forme de cancer.