China, suspectată de furnizarea unui lansator mobil de rachetă prezentat de Phenian duminică

China este suspectată că ar fi furnizat lansatorul mobil al rachetei cu rază lungă de acţiune pe care Coreea de Nord l-a prezentat în cursul paradei militare de duminică, Beijingul riscând să fie acuzat de încălcarea unor sancţiuni ONU, potrivit unor analişti.

252 afișări
Imaginea articolului China, suspectată de furnizarea unui lansator mobil de rachetă prezentat de Phenian duminică

China, suspectată de furnizarea unui lansator mobil de rachetă prezentat de Phenian duminică (Imagine: Ariva Mediadfax Foto/AFP)

Vehiculul cu 16 perechi de roţi, cunoscut sub numele de "transportor-înălţător-lansator" (TEL), pare să aibă la bază un design chinez, a declarat Ted Parsons de la revista Jane's Defense Weekly care aparţine IHS, o companie americană de informaţii pentru afaceri cu sediul în Douglas County (Colorado), relatează Washington Times online.

Versiunile chineză şi nord-coreeană de TEL "au acelaşi design de parbriz, aceeaşi configuraţie a ştergătoarelor de parbriz, acelaşi design al uşilor şi mânerelor, o zonă de grilaj foarte asemănătoare, aproape aceeaşi configurare a farurilor de pe bara din faţă şi acelaşi design al treptelor către cabină", a notat Parsons. Instalaţia nord-coreeană a fost prezentată în cursul unei parade de amploare care a avut loc la sfârşitul săptămânii la Phenian, unul dintre evenimentele dedicate marcării a 100 de ani de la naşterea lui Kim Il-sung, fondatorul Coreei de Nord.

"Dacă va fi confirmată o implicare a Chinei în furnizarea acestui (tip de) înălţător-lansator Coreei de Nord, se pune problema încălcării Rezoluţiei 1.874 a Consiliului de Securitate al ONU", a declarat James Hardy, editorul pentru regiunea Asia-Pacific al Jane's Defense Weekly. Rezoluţia interzice furnizarea către nord-coreeni a "oricărui tip de arme sau material (militar), oferirea de tranzacţii financiare, antrenament tehnic, servicii sau asistenţă în legătură cu asemenea arme".

Furnizarea unui asemenea vehicul Coreei de Nord, cu încălcarea sancţiunilor internaţionale, "ar necesita aprobarea la cele mai înalte nivele în Guvernul chinez şi în Armata de Eliberare a Poporului", a apreciat Parsons. Acest lucru ar avea implicaţii asupera negocierilor vizând stoparea programului nuclear nord-coreean, singurul forum de negocieri între Phenian şi comunitatea internaţională. China este ţara care găzduieşte negocierile.

În cazul în care China a ajutat în secret programul balistic nord-coreean, acest lucru ar "putea submina în mod fatal negocierile între cele şase părţi, (deoarece acestea sunt) construite pe premisa că există o dorinţă unanimă de împiedicare a Nordului să dezvolte o capabilitate nucleară", a subliniat Hardy.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici