Cine este „Sheik”, libanezul stabilit în Brazilia care a pus la cale operaţiunea „Cocaina la Marea Neagră”

  • Dosarul „Cocaina la Marea Neagră” a fost trimis în judecată de DIICOT
  • Capul operaţiunii a fost Nasrallah Eddine Nor Joseph „Sheik”
  • Bărbatul, un libanez stabilit în Brazilia, este cunoscut drept cel mai puternic traficant din America de Sud
  • Sheik a câştigat milioane din vânzarea de cocaină în America, Europa, SUA şi Africa
2947 afișări
Imaginea articolului Cine este „Sheik”, libanezul stabilit în Brazilia care a pus la cale operaţiunea „Cocaina la Marea Neagră”

Cine este „Sheik” (Foto dreapta), creierul operaţiunii „Cocaina la Marea Neagră” FOTO hln.be.com

După mai bine de un an de la marea descoperire a celor trei tone de cocaină descoperite de autorităţile din România din greşeală, dosarul a fost trimis în judecată de DIICOT. În luna martie 2019, 15 români, spanioli şi ucraineni au fost parte dintr-o adevărată „celulă bine construită” pentru a aduce în România 3 tone de cocaină.

Însă capul acestei operaţiuni a fost Nasrallah Eddine Nor Joseph, cunoscut în această lume drept „Sheik”. Este unul dintre cei mai puternici traficanţi din toată America de Sud. Bărbatul are 53 de ani, este de origine libaneză şi locuieşte în Brazilia. Din 1994 şi până în 2016, el a încălcat de 12 ori legea pentru trafic de droguri.

Instanţele Mount Lebanon şi Bekka l-au condamnat la închisoare şi la plata amenzilor în valoare totală de 400 de milioane de lire libaneze (peste 230.000 euro). În octombrie anul trecut, el a fost arestat şi încarcerat în penitenciarul „Paulo Luciano Campos” din oraşul Avare din Sao Paolo.

Atunci când a fost audiat, el nu a recunoscut acuzaţiile.

„Mai mult decât atât, a încercat să justifice formularea acuzaţiilor împotriva sa prin notorietatea pe care o are în lumea traficanţilor internaţionali de droguri”, spune DIICOT în rechizitoriu.

Presa internaţională scrie că Sheik a câştigat milioane din vânzarea de cocaină în America, Europa, SUA şi Africa. Drogurile pe care le vindea erau ascunse în containere sau erau transportate de „cărăuşii” care fie ingerau pachetele, fie le ascundeau în valize.

El a mai fost prins în 2008, în urma operaţiunii „Kolibra”, dar a reuşit să fugă din închisoare. La acel moment, poliţiştii au descoperit că avea o vilă în Sao Paolo construită cu 40 de milioane de dolari, care era dotată cu lift din marmură şi cadă din aur în valoare de 120.000 dolari.

Cum a fost organizată operaţiunea „Cocaina la Marea Neagră”

La începutul lui 2019, Sheik-ul a fost contactat de câţiva membri ai Balkan Cartel pentru a furniza un transport de cocaină de bună calitate (puritate înaltă), pentru piaţa de consum din Europa.

Nasrallah Eddine Nor Joseph avea sarcina de a prelua în Brazilia, de la furnizori, cocaina, de a o depozita în zona Portului Belem din Brazilia, iar apoi de a o încărca în nava de transport maritim pentru a fi expediată în România. Operaţiunea a început în luna martie 2019.

Cocaina avea să fie livrată printr-o metodă ingenioasă: urma să fie aruncată în apele statului de intrare (adică Romania, în cazul de faţă), pentru a fi recuperată ulterior de gruparea de extracţie, care o transporta apoi către ţările din Europa de Vest. Au fost angajaţi şi scafandri din Spania.

Totul a fost extrem de bine gândit. Fiecare individ avea un loc bine stabilit în schemă, iar cunoştinţele sale în privinţa operaţiunii era limitată. Concret, fiecare ştia atât cât trebuia doar pentru a-şi duce la bun sfârşit sarcina. Lanţul infracţional a funcţionat ca o „reţea teroristă”, fiecare „celulă” fiind independentă, membrii nefiind cunoscuţi în întregime de nicio persoană.  

Dacă decurgea bine misiunea de la Marea Neagră, România risca să devină poarta de intrare în Europa a unor cantităţi uriaşe de droguri. De menţionat este că, dată fiind puritatea (gradul de concentraţie deosebit de ridicat) cocainei depistate, valoarea de piaţă a acesteia este de aproximativ 200.000.000 euro en gros, respectiv 600.000.000 euro valoarea de piaţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici